JBL Tune 120TWS
jul
4

JBL Tune 120TWS är ett par helt trådlösa hörlurar

Du får välja mellan färgerna vitt, svart och blått. Oavsett färgval kommer Tune 120TWS laddade med 4 timmars batteritid och ett laddningsetui som kan snabbladda hörlurarna på 15 minuter (vilket ger dig en timmes lyssningstid). Etuiet kan ladda upp dina hörlurar tre gånger, vilket alltså ger dig en sammanlagd batteritid på 16 timmar.

JBL Tune 120TWS i blått

Hörlurarna har stöd för Siri och Google voice assistant. Klicka på hörsnäckan för att väcka din assistent och be den att ringa en vän eller byta till den sång eller podcast som du vill lyssna på.

Enligt pressmeddelandet ska hörlurarna kunna “ta musikupplevelsen till nästa nivå med JBL:s signaturljud”. Exakt vad detta innebär är något oklart, men det låter ju som en bra grej.

JBL Tune 120TWS finns i dag tillgängliga hos återförsäljare och på JBL:s webbsida. Rekommenderat pris är 1 000 kronor.

Giljotin vs TV - vem vinner?
jul
3

Kan man klyva en TV med en giljotin?

Du har säkert aldrig funderat över detta. Men går det att klyva en TV med en giljotin? Detta har grabbarna bakom Youtubekanalen Corridor Digital funderat över och dessutom bestämt sig för att ta reda på.

Gänget har byggt en fullt fungerande giljotin och till och med skapat en egen Youtubekanal vid namn Guillotine Channel, där de testar vad som är möjligt att klyva med detta antika avrättningsredskap. I en av videorna testar de att klyva en tablet, en laptop slutligen en TV.

JBL Charge 4
jul
2

Recension av JBL Charge 4

Jag har recenserat ett antal högtalare från främst Marshall, varav vissa är just trådlösa och vattentåliga. Marshallhögtalare är alltid väldigt väldesignade och känns exklusiva. Men de kostar å andra sidan ganska mycket också.

Nu har jag fått chansen att testa ett par högtalare från JBL. För ett par veckor sedan fick jag bland annat hem ett recensionsexemplar av JBL Charge 4. JBL har valt en helt annan design jämfört med Marshall. Denna högtalare känns klart mer sportig – den verkar vara gjord för att användas. Man får inte en högtalare som gör sig lika bra som en inredningsdetalj hemma i vardagsrummet, men Charge 4 är istället mycket mer portabel och det känns som att denna högtalare står emot det mesta.

Och JBL har verkligen satsat på att Charge 4 ska överleva tuffa tag och blöta miljöer. Högtalaren är klädd i textil. Den har även en del gummidetaljer som säkert agerar stötdämpande vid behov. Och Charge 4 har begåvats med IPX 7-klassning, vilket betyder att man kan bada med den. Den ska nämligen klara av att vara en meter under ytan i 30 minuter.

Otippat liten och tung

När jag lyfter upp högtalaren ur förpackningen slås jag av att den är mindre, men tyngre än väntat. Men båda dessa saker är bra. Den lilla storleken gör högtalaren väldigt portabel, samtidigt som vikten (960 gram) gör den stabil och inger en känsla av kvalité. Materialvalen är bra och passar designen.

På högtalarens ovansida finns ett par knappar. Dessa används för att starta och stänga av högtalaren, parkoppla den via bluetooth och självklart justera volym och starta/pausa musiken. Det finns även en dediketad Connect+-knapp. Mer om denna funktion strax. Knapparna är tydliga och enkla att använda. De styr allt som jag känner ett behov av att kunna kontrollera härifrån.

Jag startar upp högtalaren och parkopplar den med min telefon. Denna process är såklart väldigt snabb och smidig. Därefter drar jag på en låt från Spotify. Och slås av att ljudet är mycket bättre än jag hade gissat.

JBL Charge 4 ovansida

Otippat bra ljud och lång batteritid

Charge 4 har en väldigt skön tyngd i basen. Den är klar och kraftfull, men inte för kraftig. Charge 4 har utrustats med två bashögtalare och det märks. Dessa balanseras dock upp bra av både mellanregister och diskant. I förhållande till högtalarens storlek så låter den verkligen otippat bra. Här finns inga EQ-reglare, men å andra sidan har jag inget behov av att justera ljudbilden alls egentligen. JBL har verkligen fått till en bra balans.

Det inbyggda batteriet på 7 500 mAh ska räcka till hela 20 timmars lyssnande, vilket jag kan tro på. Fem dioder på framsidan visar ungefär hur mycket kraft det finns kvar i batteriet. Och när det väl är dags att ladda Charge 4 gör man det genom en vanlig USB-kabel. Det tar ca 5,5 timmar att ladda upp batteriet helt. Glädjande har denna högtalare utrustats med en USB-C-port och det medföljer dessutom en sådan kabel.

USB-porten finns på högtalarens baksida, innanför en gummilucka. Här döljer sig även en 3,5 mm AUX-ingång, som man kan använda för att spela upp musik via kabel. Bakom samma lucka finns även en fullstor USB-port. Den kan användas för att ladda t.ex. en telefon och gör alltså Charge 4 till en fullt fungerande powerbank. En trevlig liten bonus!

Går att sammankoppla via en app

Charge 4 kan få ur sig rätt hög musikvolym. Den funkar utmärkt till trivselmusik på en hemmafest och kan nog även vara rätt okej som musikanläggning på ett lite mindre dansgolv i vardagsrummet. Men om du vill ha musik över en större yta kan du använd dig av JBLs app JBL Connect för att att sammankoppla flera högtalare. Du kan antingen använda dem i stereo-läge eller som separata ljudkällor till samma musik. Detta läge kallas JBL Connect+. På så sätt kan man spela upp sin musik över en större yta än vad en ensam Charge 4 klarar av.

Enligt JBL ska man kunna sammankoppla hela 100 Connect+-kompatibla högtalare med varandra. Det låter ju lika galet som fantastiskt.

Vattentät

Som tidigare nämnt är Charge 4 är vattentät högtalare. Det gör alltså ingenting om du skulle råka kasta ner den i poolen eller i sjön. IPX7-klassningen garanterar att Charge 4 klarar av att vara en meter under vattenytan i 30 minuter i sträck. Och du kan spela upp musik under tiden.

Ett litet minus är att Charge 4 inte har stöd för att vara högtalartelefon. Detta är en vanligare funktion bland mindre högtalare, men det hade varit schysst om även Charge 4 hade begåvats med detta. En funktion som denna modell dock har är automatisk avstängning, vilket innebär att högtalaren stänger av sig själv efter en stund om den inte är aktiv. På så sätt minskar risken att Charge 4 blir urladdad av misstag.

Pris och avslutande tankar

jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig av JBL Charge 4, men den var annorlunda än jag trodde. Yttermåtten var mindre än jag hade gissat, samtidigt som den har en skön tyngd. Och den basbetonade ljudet var klart över förväntan. Designen är sportig och gör att högtalaren känns tålig. Samtidigt är det inte en högtalare som jag vill placera ut synligt hemma. Det är verkligen ingen inredningspryl.

Jag gillar att högtalaren är vattentät och att man kan använda den som powerbank. En bonus är att man kan sammankoppla flera högtalare via Connect+. Och med en batteritid på 20 timmar så kommer Charge 4 att kunna vara en bra musikspelare under långa sessioner, även där man inte har tillgång till vägguttag.

Men allt detta får man givetvis betala en del pengar för. I skrivande stund kan man köpa ett exemplar av JBL Charge 4 för runt 1 400 kronor. Det är ju lite pengar, men inte på något sätt en orimligt hög kostnad om man är ute efter alla funktioner som Charge 4 erbjuder. Jag är ändå riktigt nöjd med denna högtalare och har inte alls mycket att klaga på. Därför blir betyget också väldigt högt.

Betyg

9/10

jun
25

Tik Tok har nu 250 miljoner dagliga användare

Video-appen Tik Tok har nått en stor milstolpe. Tjänsten har nu nått hela 250 miljoner användare per dag. Detta mycket tack vare Douyin, den kinesiska versionen av Tik Tok, som växer stort i popularitet.

Det är just på den kinesiska marknaden som video-appar som Tik Tok växer rejält just nu. Enligt en undersökning konsumerar kinesiska användare över 600 miljoner timmar video på nätet per dygn. En siffra som låter både ofattbar och osannolik när man hör den. Enligt Dagens Media lockar Tik Tok främst kvinnliga användare.

Högtalaren JBL Clip 3 vid en mobiltelefon
jun
24

Recension av JBL Clip 3

Sommaren är bäst med musik. Detta verkar i alla fall alla hörlurs- och högtalartillverkare överens om. Och visst blir umgänget med vänner och släkt lite lättsammare och lite trevligare med lite bakgrundsmusik. Samtidigt är svenska sommarvädret inte alltid helt pålitligt och det vore ju trist om musikanläggningen förstördes av en oväntad regnskur.

Detta har JBL tänkt på. Det amerikanska företaget har lanserat ett flertal trådlösa högtalare med en IPX-klassning som tillåter dem att utsättas för väta och till och med går att bada med (varför man nu skulle vilja göra det). En av de minsta högtalarmodellerna från JBL heter Clip 3 och den är verkligen liten. Så pass liten att den kommer med en inbyggd kabinhake så att man kan hänga högtalaren i sin väska eller byxorna.

Storleken den största fördelen

Jag kan redan nu säga att Clip 3 inte är till för att spela upp musik på en fest, eller ge dig den perfekta ljudupplevelsen. Det kan både högtalarens mått och prislapp visa tydligt. Istället bör man se denna modell som en portabel uppgradering av mobilens inbyggda högtalare.

För det är just här Clip 3 är som bäst – när du vill lyssna på musik från din telefon, men inte är nöjd med telefonens högtalare. Jag har bokstavligen hängt mitt recensionsexemplar av Clip 3 i byxorna och lyssnat på musik samtidigt som jag gjort lite trädgårdsarbete. Och till detta funkar denna högtalare alldeles utmärkt.

Klart godkänd batteritid

JBL Clip 3 har en uteffekt på 3,3 Watt. Det inbyggda batteriet räcker i 10 timmar (vilket känns fullt rimligt) och högtalaren har stöd för Bluetooth 4,1. Du kan även koppla in en telefon i 3,5 mm ljudingången. Högtalaren laddas via USB. Tyvärr har Clip 3 en USB micro-port och inte USB-C. Det medföljer i alla fall en liten USB-kabel som kan användas vid laddning.

Clip 3 har även stöd för att agera högtalartelefon. Du kan starta och pausa musiken, ändra volym och hoppa till nästa låt med hjälp av de diskreta knapparna på högtalarens framsida. Modellen finns i 11 färger, som kommer i allt från diskret svart till klarröd eller militärmönstrad.

Ljudkvalitén

Jag har använt JBL Clip 3 under ett antal timmar och vid ett par olika tillfällen, för att försöka bilda mig en uppfattning om högtalarens ljudkvalitet. Och sett till dess storlek och vad Clip 3 kostar så är det en imponerande ljudbild som ryms i denna högtalare. Som tidigare nämnt ser jag Clip 3 som en uppgradering av mobilens egna högtalare och jämför man med den så är det stor skillnad. Plötsligt finns det en bas och en ganska välbalanserad ljudbild. En viss “burkighet” är det fortfarande, men samtidigt imponerande.

Clip 3 duger absolut som högtalare för bakgrundsmusik om man är några stycken som umgås vid matbordet. Man kan faktiskt få till en ganska hög volym ur denna högtalare, även om jag främst använder den till just bakgrundsmusik.

Prisvärd

JBL Clip 3 går att hitta för strax under 500 kronor och det är den helt klart värd. Man får mycket ljud för pengarna och dessutom en väldigt smidig högtalare som dessutom är vattentät. Den är IPX-klassad för att kunna vara 1 meter under ytan i upp till 30 minuter. Ljudet är kanske lite burkigt och saknar de dovaste bastonerna. Men i förhållande till priset så är detta en riktigt imponerande högtalare!

Betyg

8/10

Ett glas öl
jun
4

Norrlands Guld lanserar bindande avtal för öldrickande

Är du trött på att polaren avbokar era planer att ses för att dricka öl? Önskar du att ni hade haft ett juridiskt bindande avtal som förhindrade avbokningen? Norrlands Guld Alkoholfri har lanserat tjänsten Ölavtalet, som ser till att din kompis inte kan smita från öldrickandet.

Detta låter som ett skämt, men enligt pressmeddelandet är Ölavtalet både en verklig sak ett juridiskt bindande avtal. Man besöker Ölavtalet och väljer en tid och plats för öldrickandet. Identifiera dig med BankID och skicka iväg inbjudan till din kompis. När hen har accepterat inbjudan skapas avtalet, som ni båda signerar via BankID.

Vi vill att folk ska sluta boka av sina träffar. Med den här tjänsten ger vi folk ett verktyg att förvandla tomma löften till faktisk handling och att ses på riktigt. En öl som inte blir av, är ju ingen öl, säger Charlotte Liljewall, på Norrlands Guld.

Sådär, då är ni alltså juridiskt tvingade att ta en öl tillsammans. Jippie! I pressmeddelandet står det att “avtalet kan rent legalt fullföljas med annan dryck än Norrlands Guld Alkoholfri, även om det inte rekommenderas av de som står bakom tjänsten.” Så det så.

Högtalaren Marshall Tufton
maj
28

Recension av Marshall Tufton

I sommar ska vi spela musik oavsett var vi befinner oss. Och det duger inte att använda mobilens fjuttiga högtalare. I alla fall inte om man fråga Marshall. Nyligen lanserade de sin serie trådlöda bluetooth-högtalare under devisen Hit the road. Värstingmodellen i denna serie heter Tufton och den har vi fått testa under ett par veckor.

Stor, men väldesignad

Det är en rejäl högtalare som uppenbarar sig när jag öppnar den snygga kartongen. Tufton är en högtalare som tar plats. Yttermåtten är 229 x 163 x 350 mm. Den väger dessutom nästan 5 kilo. Högtalaren är i ett stående format, så trots allt tar Tufton ändå inte farligt mycket plats i anspråk på bordet. Och designen är fortfarande sig lik och fortfarande lika snygg. Jag älskar verkligen (nästan) alla materialval och designtankar i formspråket. I dagsläget finns Tufton “bara” i svart, men det är ändå den färgen jag hade valt.

Den enda delen som jag inte är säker på om jag gillar är handtaget. Det känns lite för dominant. Men å andra sidan är det väldigt smidigt att det finns och det går ju alltid att plocka bort handtaget om man känner för det.

Marshall Tufton har begåvats med IPX2-klassning, vilket innebär att den ska klara av 3 mm regn per minut i minst 10 minuter. Med andra ord gör det inte så mycket om högtalaren står ute när det börjar regna lite. Men tolka inte detta som att Tufton är vattentät och tål att bada med…

Flera rejäla högtalarelement

Det råder inga tvivel om att Marshall Tufton är en högtalare gjord för att märkas även i lite större sammanhang. I den mycket väldesignade högtalaren gömmer sig nämligen flera högtalarelement. En 40 W klass D-förstärkare driver woofern, två 15 W klass D-förstärkare används till högtalarelement  och en 10 W klass D-förstärkare driver Tuftons tweeters.

Likt sina högtalarsyskon har Tufton även ett högtalarelement på baksidan, vilket gör att musiken låter bra från flera håll. Kanske inte riktigt lika bra som framifrån (där tre element står för uppspelningen), men det bakre elementet bidrar ändå till en fylligare ljudbild. Eller som Marshall själva skriver: “verkligt 360° Blumlein-stereoljud”.

Kontroller och anslutningar

Tuftons reglage

På Tuftons ovansida finns en knapp och tre reglage. Knappen används när du ska koppla ihop Tufton med en bluetooth-enhet. Det vänstra reglaget justerar volymen. Drar du ner den på noll stängs högtalaren av. Du startar den sedan genom att dra upp volymen igen. Dessutom finns två EQ-reglage, ett för bas och ett för diskanten.

Till höger om reglagen finns en batteriindikator, som består av 10 röda dioder. Detta är alla knappar man får. Tyvärr finns ingen möjlighet att starta/pausa musiken eller hoppa till nästa låt. Detta får man göra ifrån den telefon som spelar upp musiken.

På högtalarens baksida finns en mjuk gummiflärp. Bakom den gömmer sig kontakten för elkabeln och även en 3,5 mm ljudingång. För att Tufton ska hålla sin IP-klassning krävs dock att denna gummiflärp är stängd, men det gör inte så mycket. Eftersom att högtalaren har inbyggt batteri och främst lär användas med bluetooth kommer dess portar ofta vara oanvända.

Glädjande har Tufton stöd för bluetooth 5.0, vilket gör att den trådlösa räckvidden och ljudkvalitén är så bra som den kan bli med dagens bluetooth-teknik. Och Tufton presterar mycket bra i alla räckviddstester som jag har utfört. Du kan vandra iväg ganska många meter med din telefon innan ljudet börjar hacka eller låta märkbart sämre.

Ljudet

Tufton är en högtalare som har stora möjligheter att leverera en finfin musikupplevelse. Men först fick jag inte till någon bra ljudbild alls, det kändes som att musiken var burkig och platt hur jag än justerade EQ:n. Men när jag senare satte basen till 4 av 10 och diskanten till 6 av 10 lät det plötsligt mycket bättre. Och dessa inställningar jag behållit sedan dess. Nu låter musiken välbalanserad. Bastonerna gungar skönt, utan att ta över. Och både mellanregister och diskanten är klar och tydlig. Det går att spela upp musik på ganska låg volym, men Tufton trivs bäst när volymen drar upp några snäpp. Då blir ljudet som allra bäst.

Marshall Tufton

Batteritid och laddning

Jag uppskattar verkligen batteriet i Tufton. Det ska räcka i över 20 timmar och jag kan helt klart tro på det. Samtidigt kan man genom att bara ladda högtalaren i 20 minuter få fyra timmars speltid ut batteriet. Fulladdad blir Tufton på 2,5 timmar.

Eftersom att Tufton ändå är ganska stor har jag svårt att tro att man kommer bära runt på den allt för mycket. Jag hade nog haft den stående på samma bänk eller bord för det mesta och då kan elkabeln lika gärna vara ikopplad. Men de gånger jag har velat flytta på Tufton har jag verkligen uppskattat batteriet. Musiken kan fortsätta spela och det blir inget avbrott bara för att jag och högtalaren ska byta rum.

Pris och avslutande tankar

Tufton är en rejäl högtalare med stor kompetens. Den skulle absolut kunna vara musikanläggningen på en rätt ordentligt stor fest. Det är grymt att den har en batteritid på över 20 timmar och jag gillar den inbyggda EQ:n. Dessutom är högtalaren otroligt snygg. Men med sina rejäla yttermått och en vikt på 5 kg så blir den inte direkt ultraportabel.

Dessutom kostar Marshall Tufton en rejäl hög med pengar. I skrivande stund säljs den för hela 4 300 kronor. Å andra sidan kan den vara värd det, om du vill ha mycket ljud och bra ljud. Men om du främst vill ha en portabel högtalare för “bakgrundsmusik” under den trevliga hemmamiddagen hade jag nog istället satsat på mellanmodellen Kilburn II, som “bara” kostar 2 800 kronor. Eller varför inte kika in Urbanears Rålis?

Det är lite tråkigt att Tufton saknar knappar för att hoppa till nästa låt eller en starta/pausa musiken. Det blir ändå lite osmidigt att behöva göra detta från sin telefon. Men allt annat väger upp till att det närapå blir ett toppbetyg!

Betyg

9/10

Urbanears Rålis i tre färger
maj
27

Recension av Urbanears Rålis

Den senaste tiden har jag testat ett ganska stort antal högtalare, främst med Marshall-märkning. Och även om jag gillar Marshalls design så är den väldigt enhetlig, vilket betyder att alla högtalare mer eller mindre ser likadana ut. Därför var det en härlig färgklick som uppenbarade sig när jag öppnade upp förpackningen till Urbanears-högtalaren Rålis.

Även om svenska Zound industries ligger bakom både Urbanears och Marshalls hörlurar och högtalare så skiljer sig formspråken åt rejält märkena emellan. Urbanears känns klart med lekfull och ungdomlig än Marshall. Vad man föredrar är såklart en smaksak, men den röda Rålis som jag har fått recensera har verkligen piggat upp hemma i lägenheten. För dig som inte gillar rött finns högtalaren även i de lite mer diskreta färgvalen blått och ljusgrått.

Rålis

Materialvalen är väl över förväntan. Av bilderna att döma såg jag framför mig en ganska plastig och billig högtalare, men jag gillar känslan i ytskikten. Högtalargallren är gjorda i metall och övriga sidor har en plast som känns välvald och tålig. Färgen är precis lagom matt och har en skön textur. Och jag gillar den röda färgen mer och mer. En bonus är att den medföljande elsladden har samma röda färg, det ger ett bra helhetsintryck.

Batteridriven och vattentålig

Rålis är alltså Urbanears senaste bluetooth-högtalare. Det är en deras första trådlösa modell, vilket betyder att den har ett inbyggt batteri. Högtalaren är framtagen för att alltid kunna följa med dig och alltid kunna ge dig schysst musik, oavsett var du befinner dig. Batteriet ska räcka till över 20 timmars uppspelning och laddas fullt på två timmar. Med en vikt på strax över 2,8 kg är Rålis inte ultraportabel, men ändå inte särskilt tung att ta med sig. Och det inbyggda handtaget underlättar ju transporten en hel del.

Enligt pressmaterialet ska Rålis vara vattentät. Men då den “endast” har IPX2-klassning är vattentålig en mer korrekt benämning. Men det gör alltså inte så mycket om det regnar lite på den eller om den hamnar lite för nära poolkanten och blir blöt när du och dina polare hoppar bomben till Post Malones senaste dänga. Som ungdomarna säger…

Gott om knappar

Rålis knappar på ovansidan

Det finns fler knappar än vad jag hade väntat mig på Rålis. På högtalarens ena sida sitter en on-/off-knapp och en knapp för bluetooth-paring. Bluetooth-knappen kan även användas för att växla mellan uppkopplade bluetooth-enheter.

På ovansidan finns knappar för att starta/pausa musiken, byta låt och justera volymen. Sammanlagt har Rålis sju olika knappar, som tillsammans gör allt man kan förvänta sig. Det enda som möjligtvis saknas är EQ-reglage.

På högtalarens baksida, innanför en lucka, finns tre portar. En vanlig nätanslutningsport används för laddning. Det finns även en 3,5 mm AUX-ingång och en USB A-port. USB-porten kan användas för att ladda till exempel en telefon och gör då Rålis till en rejält stor powerbank. Ingen funktion som jag har känt något behov av under recensionsperioden, men även ett smart liten detalj. Och skulle du vara ägare till en Chromecast audio borde du kunna koppla in den i AUX- och USB-portarna och plötsligt ha en streaminglösning som heter duga.

Dubbla högtalare och rätt schysst ljud

Rålis högtalarelement

Förutom alla knappar och portar har Urbanears Rålis faktiskt även begåvats med högtalarelement både fram och bak. På så sätt låter musiken bra oavsett om du hamnar framför eller bakom högtalaren. Varje högtalarelement är 5 watt. På framsidan finns även en 10 watt subwoofer. Med andra ord finns bra förutsättningar för en fin ljudbild. Och överlag är jag rätt nöjd med hur Rålis får musiken att låta.

Jag har uteslutande spelat upp musik från Spotify i min telefon via bluetooth. Detta dels av bekvämlighetsskäl och dels för att det känns som det vanligaste användningsområdet. Och jag har inte upplevt några som helst problem med denna lösning. Tack vare Bluetooth 5-stödet kan man streama musik bra kvalitet och har dessutom ordentligt bra trådlös räckvidd. Med fri sikt till Rålis kan du spela upp musik med telefonen säkert 10 meter bort, om inte mer.

Och som sagt är ljudbilden rätt okej. Inte på något sätt bländande bra, men på en nivå som gör att jag har svårt att klaga på den. Detta särskilt när jag spelar upp musik samtidigt som jag lagar mat, eller som bakgrundsljud under en middag eller annan mindre bjudning.

Diskanten är klar och tydlig och mellanregistret matchar ganska bra. Det är främst på bassidan som ljudet kan bli en aning platt. Inte alltid och inte på ett sätt som förstör musikupplevelsen, men i jämförelse med en del dyrare högtalare eller hörlurar så tappar Rålis lite fyllighet just när det kommer till bastonerna.

Pris och avslutande tankar

Min recensionsperiod med Rålis har varit positiv och jag måste säga att jag gillar denna högtalare. Färgen är uppiggande och designen lagom lekfull. Jag blir glad när jag ser den röda Rålis på bordet. Dessutom har den en behändig storlek och en lagom tyngd.

Batteritiden är utmärkt och ljudkvalitén klart godkänd. AUX- och USB-portarna är en bonus, precis som vattentåligheten. Jag skulle nog inte satsa på en Rålis som central ljudanläggning på en stor (utomhus)fest, men till vardagsmusik eller bakgrundsmusik på middagsbjudningen duger den alldeles utmärkt.

I skrivande stund säljs Urbanears Rålis för 2 000 kronor i ett antal butiker, ett pris som ändå känns rimligt. En något lägre prislapp eller lite fylligare bas hade gjort att Rålis fått ett ännu lite högre betyg, men 8 av 10 är ändå ett tydligt bevis på att jag verkligen gillar denna kapabla trådlösa högtalare.

Betyg

8/10


Arboga BeerPack
maj
23

Svävande ryggsäck ska garantera oskummad öl

Arboga bryggeri har samarbetat med det amerikanska företaget Lightning Packs för att skapa världens första ölryggsäck med anti-skakteknik. Ryggsäcken har en stabiliseringsfunktion som gör att den “svävar” och därmed reducerar skakningar rejält.

Lightning Packs har utvecklat tekniken bakom ryggsäcken och tidigare lanserat en ryggsäck som kallas HoverGlide. Det som utmärker den nya ryggsäcken, som går under namnet Arboga BeerPack, är att denna dessutom har en inbyggd kyldel kapabel att hålla sex 50 cl-öl kylda.

Vi brygger öl för att förgylla tillvaron efter en lång dag ute i skog och mark. Problemet är att när man bär öl i ryggsäcken blir den skummad och ljummen. Och vem känner inte igen frustrationen och besvikelsen av att en öl exploderar i ansiktet på en när man känt att man gjort sig förtjänt av den? Det är slut med det nu.
– Marcus Friari, Brand Manager Swedish Brands på Galatea.

Arboga BeerPack ska dessutom minska belastningen på rygg och nacke med upp till 86 procent vid vandring. Ryggsäcken är vattenresistent och har 30 liters kapacitet.

Eftersom att tekniken är ny (och gissningsvis dyr) samt att ryggsäcken endast tillverkats i begränsad upplaga får du vara beredd att betala för ett lägga vantarna på (och ölen i) ett exemplar. Arboga BeerPack kostar nämligen hela 6 995 kronor, exklusive frakt.

Vill du läsa mer eller köpa ett exemplar? Besök då www.arbogabeerpack.com.

Mobiltelefoner från Huawei
maj
21

Google tvingas blockera Huaweitelefoner från Andriodtjänster

Efter att USA:s president, Donald Trump, utlyst nationellt nödläge på telekommunikationsområdet riktat mot kinesiska företag meddelade Google att man nu stoppar allt samarbete med kinesiska tillverkaren Huawei. Och eftersom att Google äger operativsystemet Android innebär detta att Huawei stoppas från Androids tjänster.

Enligt SvD bertyder det att Huaweis telefoner inte längre kommer att ha tillgång till mjukvaruuppdateringar eller tjänster som Google Play, YouTube, Maps och Gmail. Andra källor menar att detta “endast” kommer att gälla för kommande Huawei-modeller. Du som har en telefon från Huawei i dag ska alltså inte direkt påverkas av detta beslut.

Anledningen till att Trump utlyst nödläget mot Huawei ska vara att företaget anklagats för att samarbeta med kinesiska regeringen. Det har även kommit flera avslöjanden om Huawei-produkter med inbyggda spionprogram och bakdörrar. Och Google, som är ett amerikanskt företag, har därmed inget annat val än att avbryta allt samarbete med Huawei.

Detta beslut lär slå hårt mot Huawei, i alla fall på marknader utanför Kina. Samtidigt är det sannolikt att företaget nu kommer satsa hårt på ett eget operativsystem, särskilt om inte USA:s nödläge skulle hävas inom kort.

Kan fortfarande lansera telefoner med Android

Huawei kommer dock fortfarande kunna lansera telefoner med Android som operativsystem, då det är open source. Men den som köper en ny Huawei-telefon kommer då alltså inte att ha tillgång till Googles tjänster eller app-butiken Play Store.

För den som vill och vågar ska det dock vara möjligt att själv lägga till dessa tjänster (googla för mer information och guider), men det är givetvis ingenting som vi kan rekommendera.