Annons Annons
sep
14

Trust släpper mikrofonen GXT 255+ Onyx

Är du sugen på att spela in podcasts, göra voiceovers eller streama som ett proffs? Då menar Trust att deras nya mikrofon GXT 255+ Onyx är något för dig.

Självklart rör det sig om en USB-ansluten mikrofon med bomarm. Armen ska vara både flexibel och robust. Mikrofonens USB-kabel är dold inne i armen. Du kan fästa bomarmen i din skrivbordsskiva med hjälp av det medföljade fästet.

Ljudet ska vara “av studiokvalitet” enligt pressmeddelandet. Kardioidinspelningsmönstret blockerar bakgrundsljud och du kan justera ljudnivån med hjälp av det inbyggda gain-reglaget. Ett popfilter medföljer, vilket lär minska eller helt ta bort en del missljud som annars kan uppstå. Du kan även ansluta hörlurar direkt in i mikrofonens 3,5 mm ljudutgång för att höra dig själv helt utan fördröjning. Det känns ju faktiskt som en smart grej om man spelar in sig själv.

RGB-belysning

När det kommer till streaming så har Trust lagt till det som alla gamers och streamers älskar allra mest i hela världen. Precis, RGB-belysning. Mikrofonen har nämligen sex inbyggda RGB-dioder som kan ge din stream “lite extra flärd” (återigen ett citat från pressmeddelandet).

Går att köpa nu

Trust GXT 255+ Onyx ska finnas tillgänglig att köpa nu och har ett rekommenderat pris på 1 999 kronor. Läs mer här.

aug
3

Vi presenterar Sudio Nio Lemon

Tips: Använd koden hypeline2021, så får du 15 % rabatt på allt i Sudios webbutik.

I går lanserade svenska hörlursmärket Sudio sina hörlurar Nio i en citrongul version. Namnet på dessa är därmed självklart Sudio Nio Lemon. Det är ett par helt trådlösa hörlurar som till form och utseende påminner ganska mycket om Apples Airpods. Det är inte in ear-hörlurar, utan snarare earbuds. Jag föredrar just earbuds, så detta känns som en modell för mig.

Riktigt bra ljud

Sudio bad mig nämna tre saker som jag gillar med Nio Lemon och det är inte svårt. Det jag gillar allra mest är ljudbilden. Musiken är fyllig och basen känns ovanligt stark jämfört med många liknande modeller som jag har testat genom åren. Här har Sudio lyckats riktigt bra. Jag gillar även att hörlurarna har en total batteritid på 20 timmar (inräknat det batteri som finns i fodralet) och den citrongula färgen gör mig dessutom på riktigt bra humör.

Jag har nästan alltid föredragit svarta eller vita hörlurar och undvikit att köpa hörlurar i andra färger. Men den citrongula kulör som Nio Lemon har är faktiskt riktigt härlig. Och eftersom att hörlurarna i sig är ganska små är de ändå ganska diskreta när man har dem i öronen, så även om jag inte vill sticka ut allt för mycket med färgglada hörlurar så gör det inget att de är just gula.

Sudio Nio Lemon kostar 899 kronor, vilket känns som ett fullt rimligt pris. Förutom bra ljud har den IPX4-klassning och Bluetooth 5.0 med upp till 10 meters trådlös räckvidd. Fodralet laddas via USB-C och en kort sådan kabel medföljer. Det är riktigt härligt att se att Sudio har färgmatchat kabeln, så att även den är citrongul. Det är en liten detalj, men det gör stor skillnad för helhetsintrycket. Bra där, Sudio!

Få 15 % rabatt på hela Sudios sortiment

För att fira denna lansering har Sudio skickat en rabattkod till oss. Om du använder den får till 15 % rabatt på allt i Sudios webbutik. Fyll bara i rabattkoden hypeline2021 när du kommer till kassan.

Sudio tipsar även om att du får tre års garanti om du registrerar dig på Sudio Sphere. Dessutom erbjuder de fria returer inom Sverige och expressleverans av beställningar.

Kampanj – få en tygväska på köpet

Just nu har Sudio även en kampanj där du som t.ex. köper ett par Nio Lemon får en tygväska på köpet. Sudio hoppas att detta leder till en minskad användning av plastpåsar, i och med att tygkassen går att använda många gånger. Tyväskan är designad av Andrea Maack, en välkänd visuell konstnär från Island. Här kan du läsa mer om den. Passa alltså på att beställa nu om du vill ha en tygväska på köpet. Och glöm inte att använda rabattkoden ovan!

jul
16

Glöm inte teknisk SEO

Allt fler har en egen blogg och så gott som alla företag har en hemsida. Men långt ifrån alla bloggar och hemsidor har vad som krävs för att synas i Google och få besökare därifrån.

Lösningen stavas sökmotoroptimering. Allt fler får upp ögonen för denna nästan oumbärliga aspekt av digital marknadsföring. Skapa bra content och bygg bra länkar omnämns ofta som lösningen. I verkligenheten är det givetvis lite mer invecklat än så, men i huvudsak är det detta som är receptet.

Men det finns en tredje del av SEO och det är något som allt för många glömmer eller tar för lätt på – teknisk SEO.

Vad är teknisk SEO?

Med teknisk SEO menas allt det som finns under huven på webbplatsen, sådant som gör att den laddar snabbt och är lätt att navigera. Google älskar tekniskt optimerade webbsajter eftersom sökmotorn vet att det bidrar till en bättre användarupplevelse.

Varför skulle Google premiera en sajt som upplevs som slö och svårnavigerad av besökarna? Google bedömer ständigt varje sajt och varje undersida utifrån en mängd parametrar för att bestämma hur den ska rankas och de tekniska aspekterna utgör flera av dessa rankingfaktorer.

Teknisk SEO är viktigt. Rätt genomförd kan den ge övriga insatser att ranka bättre en knuff i ryggen. Dålig eller obefintlig teknisk SEO kan stjälpa hela bygget. Därför kan det vara bra att ta hjälp av en SEO-byrå.

Fixa teknisk SEO själv?

Mycket av det som teknisk SEO omfattar kan ses som ”lågt hängande frukt”. Enkla poäng som bara är att plocka. Kavla upp ärmarna och sätt i gång!

Skaffa SSL

Hit hör en sådan sak som att se till att sajten har ett giltigt SSL-certifikat. Det ger dina besökare extra trygghet genom att du skyddar deras data. Du ser om en sida har SSL-certifikat genom att leta efter det lilla hänglåset uppe i adressfältet. En sajt med SSL har ”https://” i URL:en, inte bara ”http://”.

SSL är särskilt viktigt om du har en e-handel. I Googles ögon tappar en sajt utan SSL-certifikat trovärdighet, vilket ger en sämre ranking. Hos de flesta webbhotell kan du lägga till SSL med ett par klick så det är egentligen inget att fundera på.

Ha en XML sitemap

En annan sak som bara är att göra är att se till så att det finns en webbplatskarta (sitemap). De flesta hemsidor på nätet använder WordPress eller liknande programvara och där är det lätt att ordna en webbplatskarta med hjälp av en gratis insticksmodul. Sedan berättar du för Google att du har en sådan karta genom att ange adressen till den i ditt konto i Search Console. Webbplatskartan fungerar sedan som stöd för Googles spindel när den ska indexera sajten.

Ta hjälp av Search Console

Search Console är för övrigt mycket användbart för att plocka ytterligare lite lågt hängande teknisk SEO-frukt. Här får du tips direkt från Google om det är några uppenbara tekniska saker som är dåliga eller fel.

Till exempel kan du se om hastigheten på några delar av sajten är så dålig att det försämrar användarupplevelsen. Om Google upplever att webbplatsen inte är tillräckligt bra på mobila enheter får du reda på det här. Är det en webbutik det handlar om ger Google råd om hur du kan förbättra innehållet för att det ska ha bättre chans att ranka i Google Shopping.

Kontrollera att länkarna fungerar

En annan sak som du ganska lätt kan kontrollera är att alla länkar på sajten fungerar. Det gäller både interna och externa länkar. En användare som klickar på länkar som inte fungerar blir ganska snabbt frustrerad.

Ett annat tips är att alltid ta för vana att ha det mest relevanta nyckelordet för varje sida på sajten i dess URL. Det visar både för Google och potentiella besökare vad sidan handlar om.

Använd en expert för full koll på teknisk SEO

Andra saker inom teknisk SEO är lite mer komplicerade och kan vara svåra eller omöjliga för gemene man att själv fixa.

Att ha en snabb och responsiv webbsajt som fungerar bra på såväl desktop som mobila enheter är idag ett måste. Google bestraffar sajter som laddar segt eller som ser dåliga ut på mobil.

Till viss del kan du förbättra användarupplevelsen genom att se till så att bilderna inte är för stora och inte tar för lång tid att ladda. Du kan även installera ett cache-plugin för att sidan ska ladda snabbare. Men ofta behövs ganska mycket handpåläggning för att hemsidan ska bli snabb och kännas smidig.

Skaffa en systematisk approach

Det finns också en poäng med att inte sköta teknisk SEO ad hoc och lite då och då utan i stället skaffa sig en rejäl plan för vad som behöver göras och sedan genomföra det på ett systematiskt sätt. Med en sådan plan riskerar du inte att missa viktiga saker när du optimerar webbplatsen.

Förvisso finns det verktyg på marknaden som Semrush och Ahrefs som ger tips på vad som behöver förbättras. Men det är inga heltäckande råd och de utgår från standardiserade mallar. För att teknisk SEO ska fungera optimalt behöver du ta hänsyn till hur dina kunder använder din webbplats och optimera den för ändamålet.

Därför är det generella tipset, i varje fall för lite större webbplatser, e-handlare och företagssajter, att alltid anlita en expert. En SEO-byrå kan hjälpa dig att lägga upp en plan och sköta din tekniska SEO.

Att anlita en byrå medför även andra fördelar genom att du får in en expert som kan vägleda dig genom övriga aspekter av SEO. Som att bygga där bra länkarna som alla pratar om och skapa rätt form av content som slår konkurrensen i Google.

jul
6

Urbanista lanserar Seoul och Lisbon, två trådlösa hörlursmodeller

Det svenska hörlursmärket Urbanista lanserar i dag två nya hörlursmodeller. Urbanista Seoul är designade för mobilspel och Urbanista Lisbon är ett par väldigt nätta, helt trådlösa hörlurar.

Urbanista Seoul

Seoul-modellen ska vara anpassad för mobilspel genom att erbjuda ett gamingläge med låg latens (70 ms). Hörlurarna har både ett mobile gaming-läge och ett musikläge. Exakt vad som skiljer lägena åt är inte helt klart utifrån pressmeddelandet, men jag tolkar det som att ljudbilden förändras beroende på om du vill spela spel eller lyssna på musik.

Du har upp till åtta timmars batteritid och kan ladda batterierna tre gånger i det medföljande fodralet (vilket ger totalt 32 timmars batteritid). Hörlurarna har touchkontroller, en IPX4-klassning och kan laddas trådlöst om du har en Qi-laddare. De kostar 899 kronor.

Urbanista Lisbon

Lisbon är en något enklare och billigare modell. Hörlurarna är väldigt små och kommer i fem färger. De har upp till nio timmars batteritid och kan laddas två gånger i fodralet. Detta innebär en total batteritid på 27 timmar. Lisbon har inte stöd för trådlös laddning, men klarar däremot Bluetooth 5.2. Hörlurarna har touchkontroller.

Du får betala 499 kronor för ett par Urbanista Lisbon.


Båda hörlursmodellerna är nu tillgängliga på Urbanistas webbsida.

jul
6

ASUSTOR lanserar Drivestor 2 Pro och 4 Pro

Om du är på jakt efter en kompakt, men ändå prestandafylld, NAS för hemmakontoret så kanske det är aktuellt att kika på Drivestor 2 Pro och 4 Pro, två nya NAS-modeller från ASUSTOR. Båda modellerna kommer lastade med i princip samma hårdvara, det enda som skiljer dem åt är att Drivestor 2 Pro har plats för två hårddiskar och 4 Pro rymmer fyra stycken.

Drivestor Pro-serien ska vara först att använda operativsystemet ADM 4.0. Enligt pressmeddelandet ska det “öka effektiviteten kraftigt på grund av dess många säkerhets och prestandauppgraderingar som inkluderar, men är inte begränsade till OpenSSL och Samba.” ADM har dessutom över 200 olika appar.

Specifikationer

 • CPU: Realtek RTD1296 Quad-Core 1.4 GHz
 • RAM: 2GB DDR4
 • Hårddiskplatser:
  • 2 x 3,5” SATA HDD eller SSD (2 Pro)
  • 4 x 3,5” SATA HDD eller SSD (4 Pro)
 • Lagringskapcitet:
  • 36 TB (2 Pro)
  • 72 TB (4 Pro)
 • 1x 2,5 Gigabit Ethernet port (2,5 Gbit/1 Gbit/100 Mbit/s)
 • Enkelport läshastigheter på 216 MB /s och skrivhastigheter på 279 MB /s (RAID 5)
 • 1x USB 3.2 Gen 1-port på framsidan och 2x USB 3.2 Gen 1-portar på baksidan
 • Hårdvarubaserad krypteringsmotor och verktygsfria hårddiskfack
 • RAID 0, 1, 5, 6, 10, single drive och JBOD

ASUSTOR Drivestor 2 Pro har ett rekommenderat pris på € 274 och ASUSTOR Drivestor 4 Pro € 384. Detta är alltså exklusive hårddiskar. Mer information finns hos ASUSTOR.

jul
5

Apparna som fixar familjeekonomin

Det har aldrig varit enklare att skaffa överblick över familjeekonomin. Med budget- och sparappar kan familjen idag får järnkoll på pengarna. Och trots frånvaron av fysiska pengar går det i dag enkelt att lära familjens yngsta medlemmar att ta vara på sina pengar.

Förr i tiden var det lättare att förstå pengar. Då var de enda betalningsmedlen sedlar och mynt och själva den fysiska hanteringen av pengar gjorde att man automatiskt såg kopplingen mellan en krona och vad man kunde köpa för den.

I dag är pengarna mer abstrakta. Barn ser nästan aldrig sina föräldrar hantera kontanter och plånboken blir inte längre tunnare när man handlar.

Därför är det i dag än viktigare att fostra sina barn i att tänka ekonomiskt. Och det går att börja tidigt.

Barnen lär av spel

Danske bank har tagit fram spelet Penningborg för åldrarna fem till nio år. Det är en virtuell värld som innehåller många spel och aktiviteter som lär barnen var pengar kommer ifrån, vad pengar är värda och hur man hanterar och sparar pengar. I Familjespelet kan barnet dessutom skapa en fiktiv familj, bestämma hur de ska bo, vilka transportmedel familjen ska ha och hur man ska åka på semester.

För barn mellan nio och tolv finns Pengalabbet, framtaget av Ekonomiska museet och Finansinspektionen. Här får den som spelar prova på att ha olika jobb med olika lön och bestämma hur stor del som ska gå till mat, boende och annat. Genom att ställas inför olika val och situationer som kan uppstå i vardagen får barn och unga reflektera över vad i deras vardag som kostar och hur mycket. De får också en ökad förståelse för att olika inkomst ger olika ekonomiska förutsättningar. Spelet är anpassat för barn mellan nio och tolv.

För de som är lite äldre har Unga fakta tagit fram ett spel som heter Ekonomispelet. Spelet går ut på att man flyttar hemifrån och tanken är att man ska få känna på hur det är att bo själv, att planera och inreda sin lägenhet, betala hyra, försäkringar, mat och annat som hör till. Beroende på hur man spelar spelet så leder till att olika situationer inträffar och hur spelet utvecklar sig. Det finns inga rätt eller fel, meningen är att man ska lära sig och att man får stå för sina handlingar.

Virtuella spargrisar ger koll

Förutom spel så finns det också veckopengsappar som hjälper barnen att förstå vikten av pengar. Med Gimi kan barn både tjäna och spara pengar. Föräldrar väljer i appen storlek på barnets vecko- eller månadspeng och det finns även möjlighet att erbjuda olika sysslor som kan utföras mot en extra belöning. Det kan bland annat röra sig om att dammsuga eller att rensa ogräs i rabatterna.

Barnet ser i sin tur sina intjänade pengar och hur mycket som finns att använda. Man kan även välja att spara i appen och sätta upp sparmål med bilder. Gimi ger även en första inblick i vad ränta är, då man på sina sparade pengar får en så kallad sparbonus. Ju större sparande,desto större bonus.

När det är dags för utbetalning får föräldrar en påminnelse via appen. Nu är det upp till barnet att bestämma om man vill ta ut sina pengar eller låta dem växa lite till. Och när barnen är stora nog kan Gimi kopplas till ett betalkort.

Riktigt sparande för framtiden

När barnen blivit ungdomar kan de introduceras till ett mer riktat sparande genom appen Dreams.

Appen har en rad olika funktioner som gör det lite roligare att spara, eftersom de baseras på hur du beter dig. I många fall gör den så att du sparar mer än du faktiskt trodde var möjligt. Appen ger dig möjligheter att spara allt från små summor spontant till regelbundet månadssparande.

jul
2

Hörlurarna Urbanista Los Angeles laddas av solen

Det är svårt att göra en hörlursmodell som är unik, konkurrensen på denna marknad är stenhård. Men Urbanista presenterar nu sin senaste hörlursmodell. Den heter Los Angeles och kommer med en nytänkande funktion. Ovansidan av huvudbandet har nämligen en solcellsfilm, vilket gör att hörlurarnas batteri laddas så fort de är ute i dagsljus.

Huruvida detta är ett effektivt sätt att ladda hörlurarna, eller om det mer än en gimmick, låter jag vara osagt. Men det är i alla fall roligt att Urbanista tänker nytt och hittar ett sätt att skilja sig från konkurrensen. Urbanista skriver dessutom att Los Angeles har “oändlig speltid”.

Förutom solcellsladdning kommer Urbanista Los Angeles med 80 timmars “batterireserv”, Bluetooth 5.0, aktiv brusreducering, on ear detection och Ambient sound mode. Om du skulle behöva snabbladda dem så gör du det med en USB-C-kabel. Med andra ord verkar Urbanista Los Angeles ha allt det man kan förvänta sig  – plus solcellsladdning.

Du kan förbeställa Urbanista Los Angeles i dag. De ska skickas ut till köpare från och med slutet av juli. Hörlurarna kostar 1 999 kronor, vilket spontant känns ganska rimligt.

jul
1

Vilken spegellös APS-C-kamera är bäst?

DPReview TV har jämfört Sony a6600, Fujifilm X-T4, Canon M6 II och Nikon Z50, fyra likvärdiga och spegellösa kamera i APS-C-format. De är respektive märkes mest påkostade kamera av denna typ 2021 och därför är det klart intressant att se vilken som är bäst och vad som skiljer dem åt.

I den 17 minuter långa video konstateras att även om ingen kamera är bäst i alla kategorier så är det faktiskt Fujifilm X-T4 som får flest poäng. Jag hade på förhand gissat att Sony skulle ta förstaplatsen med sin A6600, men den slutade istället på en hedervärd andraplats. När det kom till autofokus var denna modell dock den solklara vinnaren. Den har dessutom bäst batteritid vid fotografering.

Nu ska det sägas att detta “test” delvis känns som dessa personers personliga åsikter, snarare än objektiva jämförelser. Å andra sidan är det svårt att inte inkludera detta i en jämförelse av kameror.

jun
16

Därför avgör SEO var du köper teknikprylar

Google har fått en enormt stor roll i våra liv. Undrar du över något är det bara att låsa upp mobiltelefonen och skriva en mening i sökrutan, så dyker svaret upp. Vill du köpa nya hörlurar gör du det med några snabba klick på datormusen eller mobilskärmen. Men har du reflekterat över vad det är som gör att du väljer en viss tekniksajt när du beställer? Eller vad som egentligen döljer sig på sida 2 av Google?

Sajter som anlitar SEO experter

I princip alla företag och butiker som toppar sökresultaten på Google anlitar idag SEO proffs som optimerar innehållet på hemsidan. SEO står för sökmotoroptimering, eller Search Engine Optimization på engelska. Det innebär att relevanta företag försöker att identifiera vilka sökord du skriver in på Google, eller i någon annan sökmotor som till exempel på Amazon eller på en appmarknad.

En hemelektronikkedja som säljer hörlurar vill alltså hitta vilka ord som kunderna söker på för att kunna hamna högt upp i sökresultaten. När du vill hitta ett par bra nya hörlurar söker du kanske på ”köpa hörlurar” eller bara ”hörlurar”. Sajter som på använder dessa sökord på ett smart sätt på hemsidan kommer att ranka högst.

Kan SEO vara negativ?

Det är dock inte bara sökorden som avgör toppresultaten på Google, och därmed var du är mest benägen att handla från. För att företagen ska få bra sökmotoroptimering och hamna i topp bland resultaten krävs det till exempel optimerade bilder och interna och externa länkar. Hur innehållet är uppbyggt med exempelvis rubriker, underrubriker och punktlistor spelar också roll.

Om sajten skriver ”hörlurar” alltför många gånger i en text kan det dock bli negativt för sökresultaten. Samma sak gäller om länkar till hemsidan kommer från en dålig domän. Det rör sig alltså om en fin balans för att hitta den bästa sökmotoroptimeringen. Negativ SEO förekommer också!

Fördelar med att köpa teknik på nätet

Att Google och SEO blivit så viktiga de senaste åren beror inte minst på e-handelns ökning. Fler och fler människor väljer att beställa prylar på nätet. Pandemin har ju dessutom gjort att internet blivit ett perfekt ställe att i lugn och ro scrolla efter den nya mobiltelefonen, surfplattan eller tv-spelskonsolen. Det finns gott om recensioner att läsa, och videoklipp att titta på där folk visar upp prylarna så att du kan förstå precis hur de fungerar.

Med hemleverans eller upphämtning i närmaste matvarubutik blir det förstås smidigt även logistiskt. Låga priser är också ett argument som många använder för att handla online, även om de stora fysiska butikskedjorna ofta har samma pris online och i butik.

SEO styr hur du köper teknik

Kanske har du sedan tidigare din favoritbutik som du alltid återkommer till när du köper på nätet. Men chansen är stor att du någon gång gjort sökningar och jämfört sajter när du ska beställa teknikprylar. Då är det SEO som styr många av dina val – kanske i större grad än vad du tror. För när var egentligen senaste gången du besökte sida 2 bland sökresultaten på Google? Det händer knappast aldrig, skulle de allra flesta svara.

jun
16

En första titt på kommande Windows 11

Microsoft har inte lanserat Windows 11 till allmänheten ännu, men nu har en intern testversion av det kommande operativsystemet läckt ut. Teamet bakom Windows central har installerat detta bygge och presenterar nu några nyheter som vi antagligen kan förvänta oss i Windows 11.

Det är ett ljust, luftigt och ganska minimalistiskt utseende som Microsoft har valt. Än så länge är det svårt att säga särskilt mycket om hur Windows 11 kommer att se ut och fungera när det väl släpps, men utifrån denna video så är jag absolut taggad!

Den 24 juni kommer Microsoft att presentera Windowsnyheter och då tros Windows 11 vara den stora grejen. När operativsystemet väl släpps återstår dock att se.