Annons Annons
9/10
nov
24

Test av Trust GXT 255+ Onyx

En gammal sanning är att när det kommer till film så är ljudet faktiskt viktigare än bilden. Det är okej om bildkvalitén är låg eller om ett klipp är något oskarpt, så länge ljudet är bra. Men en knviskarp video med perfekt ljussättning kan uppleves som ganska dålig om ljudet är burkigt, svagt eller brusigt.

Ett sätt att råda bot på dåligt ljud är att investera i en bra mikrofon. I början av hösten lanserade Trust sitt mikrofon-kit GXT 255+ Onyx. Det är en USB-ansluten mikrofon med bomarm och flera bra funktioner. Jag har fått den stora äran att testa den under en period och kan säga att jag är väldigt nöjd med den.

Trust menar att denna mikrofon är lämplig för dig som spelar in podcasts, voice overs, streamar eller ”bara” vill ha en schysst mikrofon. Jag har testat den i olika sammanhang och kan hålla med om att Onyx är en mångsidig mikrofon. Den duger gott till det mesta. Primärt har jag använt den till Zoom-möten, men även i andra sammanhang för att se vad den går för.

Smarta funktioner

Trust GXT 255+ Onyx (sjukt smidigt namn…) kommer med ett antal riktigt bra funktioner och lösningar. Till att börja med så har mikrofonen ett inbyggt volymreglage med gain, så att du kan vara säker på att du hörs när du pratar. Denna volym-ratt sitter smidigt placerad på mikrofonens framsida. Jag har nästan alltid haft den precis i mitten, vilket betyder att jag skulle kunna få ut mer volym om det vore önskvärt.

En annan riktigt trevlig funktion är mikrofonens hörlursport (3,5 mm). Det som är så bra med den är ju dels att det är enkelt att koppla in hörlurar, men framförallt så kan du då få medhörning utan fördröjning. Detta kan vara väldigt bra i vissa lägen, till exempel om du ska spela in när du sjunger eller vill göra något precis i rätt takt. Hörlursporten har även ett volymreglage på mikrofonen. Även detta är sjukt smidigt och smart.

För dig som är ett fan av RGB kan jag glädja dig med det faktum att denna mikrofon har en 6-färgers LED-ring. Genom att klicka på en knapp på mikrofonens undersida så väljer du vilken av dessa färger som ska lysa. Och skulle du önska det så går det att stänga av ljuset helt genom att hålla inne knappen. Dock verkar den alltid tändas igen nästa gång du kopplar in mikrofonen och/eller startar om datorn.

USB-C-anslutning och inbyggd kabel

Strax ovanför hörlursporten sitter en USB-C-port. Den användas för att ansluta mikrofonen till datorn. Själva bomarmen har en inbyggd USB-kabel som enkelt kopplas in i denna port, men i och med att kabeln inte är permanent fastsatt i mikrofonen så går det alltså att använda en annan sladd om man skulle vilja det.

En annan sak som jag gillar med mikrofonen är att den sitter i ett skakningsreducerande fäste, vilket gör att risken för att vibrationer tas upp av mikrofonen minskar rejält. Ett litet minus här är dock att mikrofonen inte verkar gå att plocka ur detta fäste, så man kan inte direkt använda den med en annan bomarm än den som medföljer.

Nu är bomarmen lyckligtvis väldigt bra. Man kan justera hur spänd den ska vara, så att armen går att justera lagom enkelt. Armen är till stor del gjord i metall och känns välbyggd och hållbar. Själva mikrofonfästet går också att justera i alla möjliga vinklar så att mikrofonen blir placerad så optimalt som möjligt. Det medföljande bordsfästet gör dessutom att hela armen kan rotera, så att mikrofonen kan flyttas ur vägen när den inte används.

Bra ljud och prisvärd

Själva mikrofonen är av kardioid-modell, vilket är optimalt för dig som ska spela in dig själv vid datorn. Det innebär nämligen att den har en ganska riktad inspelning, vilket minskar risken för att bakgrunds- och omgivningsljud tas upp.

Jag har som sagt testat denna mikrofon under en ganska lång tid och i olika sammanhang. Jag tycker verkligen att den levererar bra och kan fånga upp en klar och tydlig ljudbild. Hur bra det blir beror såklart på hur du placerar mikrofonen, hur du pratar i den och om det är en tyst omgivning eller ej. Men för mig har det aldrig varit några problem att få till bra inspelningar och samtal med Trust Onyx. Jag skulle nog inte använda den som en primär sångmikrofon, men det är heller inget som Trust marknadsför den till.

Då återstår egentligen bara priset. Ordinarie pris verkar ligga runt 1 800-2 000 kronor, även om mikrofonen just nu går att hitta för runt 1 000 kronor på rea. Jag skulle säga att 2 000 kronor inte är orimligt mycket att betala om du är ute efter en bra mikrofon med bomarm som kommer med flera smarta funktioner. 1 000 kronor är ett rent fynd. Funderar du på att köpa denna mikrofon, passa på nu!

Betyg

9/10

Battlefield 2042 trailerbild
okt
29

Ny trailer visar några av banorna i Battlefield 2042

I mitten av nästa månad släpps Battlefield 2042 och nu har det kommit en ny trailer för spelet. Här får vi några glimtar av fullskaligt och kaosartat krig på tre av spelets banor. De heter Renewal, Breakaway och Discarded och utspelar sig i Egypten, på Antarktis och i Indien.

okt
21

Marketing automation: Så ser framtidens reklam ut

Du har säkert sett hur annonser på nätet ändras efter att du kollat på produkter i en webbshop eller sökt efter annan information på Google. Jackan som du tittat på dyker plötsligt upp i annonser på Facebook och på sajten där du kollar väderprognosen.

Teknologin öppnar upp för sådan här personlig marknadsföring i allt större utsträckning. Automatiserad marknadsföring innebär att företag använder olika digitala verktyg för att nå ut till kunder och samla in användarbar statistik om deras beteende.

Fördelarna med så kallad marketing automation är flera och kan leda till både bättre upplevelser för kunden och mer vinst till företaget.

Vad är marketing automation?

Begreppet marketing automation betyder att man använder mjukvara för att utföra återkommande saker inom marknadsföring. Marketing automation har som syfte att göra företaget mer effektivt, och att hitta en strategi som tilltalar ens målgrupp. Det sker bland annat genom att:

  • Mäta besökarnas interaktioner på en webbplats.
  • Ta reda på vad kunden gillar genom en intresseprofil.
  • Baserat på statistik skicka ut anpassade mejl till kunder som lämnar sin e-postadress.
  • Se hur en kund hittat till sajten.

Flera olika processer och verktyg ingår i marketing automation. Mjukvaran man använder jobbar med att mäta statistik på en hemsida och kopplas ihop med systemet för e-post. Det ersätter inte traditionell, manuell marknadsföring, men gör den betydligt mer effektiv!

Fördelar med marketing automation

Automatisering kan leda till större tillväxt i ett företag tack vare att tid frigörs. Det ger mer resurser till att satsa på kärnverksamheten och olika projekt. Som företag får man dessutom en tydligare bild av kunderna och deras beteende. Tack vare denna överblick går det att anpassa reklam, kampanjer, erbjudanden och uppföljningar.

Med hjälp av mjukvara kan ett företag skicka ett automatiskt, riktat meddelande vid rätt tillfälle och till rätt person. När reklamen och erbjudandena är skräddarsydda efter individuella behov istället för att vara generella ökar intresset. Både företaget och dess kunder tjänar därmed på processen!

Mer än bara reklam

De flesta hemsidor vi surfar in på lämnar vi igen efter några sekunder. När du stannar längre på en sajt är det förmodligen för att du hittat något som fångat ditt intresse och ger dig något värdefullt i utbyte mot tiden du spenderar. Konkurrensen om besökarna är hård, så när ett företag lyckas få in potentiella kunder till sin hemsida gäller det att få dem att stanna. Det handlar inte bara om att väcka intresse för en produkt eller tjänst genom reklam, utan också om att lämna ett avtryck för att generera leads.

Innehållet på ett företags sajt måste alltså vara intressant och hålla kvar besökare. Många företag har insett vikten av att ha call-to-actions och gratis erbjudanden på sin hemsida, i utbyte mot att en besökare lämnar sin e-postadress. Det kan innebära att du fyller i dina uppgifter för att ta del av nyhetsbrev med tips, eller för att kunna ladda ner ett white paper där du kan lära dig mer om något av intresse.

Framtidens reklam är redan här

Redan idag är mycket reklam individuellt anpassad tack vare tekniken som vi använder. I framtiden kan vi förvänta oss att annonser och marknadsföring i allt högre grad blir specifik för varje person baserat på vad vi gör på nätet, samtidigt som det är viktigt att skydda människors integritet.

7/10
okt
16

Test av Marshall Motif A.N.C

För ett par dagar sedan testade vi Marshall Minor III, ett par true wireless-hörlurar. Men det är inte den enda nya modellen true wirelsss-hörlurar signerade Marshall som precis har lanserats. Den andra nya hörlursmodellen heter Marshall Motif A.N.C. De båda modellerna är ganska lika, men ändå ganska olika.

Motif A.N.C är ett par in-ear-hörlurar, som är klart mindre i storlek jämfört med Minor III. Och detta är alltså sådana hörlurar som du verkligen trycker in i örat, lite som Airpods pro.

Snygga och bekväma

I vanlig ordning så är designvalen klockrena. Man ser direkt att både hörlurar och fodral är Marshall. Allt är i plast, men känns ganska exklusivt. Fejklädertexturen på fodralet, räfflorna på hörlurarna, allt är riktigt snyggt och klockrena val. Det är svårt att sticka ut designmässigt när det rör sig om så här små hörlurar, men här har de verkligen lyckats.

Motif A.N.C sitter dessutom bra i mina öron. Det medföljer ”gummihattar” i ett par storlekar, så sannolikheten är stor att de passar bra för de allra flesta. Jag har använt hörlurarna i rätt långa perioder och det har funkat hur bra som helst. Det känns inte som någon risk alls att de skulle röra sig eller trilla ur öronen heller.

Bra touchkontroller

Jag har hunnit testa många true wireless-hörlurar de senaste åren och det som oftast brukar störa mig är dåliga touchkontroller. Men både Marshall Motif A.N.C och Minor III har löst detta väldigt bra. Det är enkelt att träffa rätt och lika enkelt att trycka rätt antal gånger (för att utföra den funktion man önskar). Varje tryck bekräftas med en ton i örat, vilket gör det tydligt att en tryckning har registrerats. Därför är det supersmdigt att starta och pausa musiken, svara på och avsluta ett samtal samt byta till nästa eller föregående låt. Och genom att hålla in en touchsenor i någon sekund så kan du enkelt växla mellan aktiva brusreducering, medhörning eller inget av det.

Motif A.N.C kan även känna av när du tar ut en hörlur ur örat och pausar då automatiskt musiken. Sätter du hörluren i örat så startar musiken igen. Detta funkar oftast bra för mig, men ibland så startar musiken igen, trots att jag inte har satt tillbaka hörluren i örat. Då är det lyckligtvis enkelt att pausa musiken med att tryck på touchkontrollen.

Aktiv brusreducering

Som du kanske anat utifrån hörlurarnas namn så kommer nya Motif med aktiv brusreducering (Active Noice Cancellation, eller ANC), vilket Minor III saknar. Men ärligt talat hade jag nog tyckt att det var vettigare om det var tvärtom. Motif A.N.C blockerar redan en hel del bakgrundsljud i och med att det är in-ear-hörlurar. Minor III läcker däremot in betydligt mer av omgivningen.

Med det sagt så är det såklart inte dåligt att denna modell kommer med aktiv brusreducering. På så sätt kan du blockera ännu mer bakgrundsljud, om du önskar det. Och detta göra Motifs ANC också bra. Denna funktion går såklart att stänga av om du inte vill ha den igång, vilket ger bättre batteritid. Dessutom finns det ett medhörningsläge som du kan aktivera om du vill höra vad någon säger till dig (utan att behöva ta av dig hörlurarna). Detta fungerar också bra.

Okej ljud

Ljudet som Marshall Motif A.N.C producerar är helt okej, men ärligt talat inte mer än så. Det känns en aning platt och de dova bastonerna lyser ofta med sin frånvaro för mig. Trots att denna modell ska ha samma frekvensomfång som Minor III, så känns det inte som att ljudbilden i Motif A.N.C är lika mäktig. Med detta menar jag inte att ljudet är dåligt, men jag hade nog förväntat mig lite mer.

Det rör sig såklart om ett par hörlurar som ansluts via Bluetooth och Motif A.N.C har stöd för Bluetooth 5.2. Detta ska innebära upp till 10 meters räckvidd under bra förhållanden. Och så länge du inte har en fet betongvägg eller liknande mellan dig och din mobil så kan du röra dig fritt en ganska bra bit utan att det påverkar ljudkvalitén. Inget att klaga på här alltså.

Batteritiden varierar

Hur lång batteritid du får ut beror på om har aktiv brusreducering igång eller ej, men oavsett så kan du räkna med ganska många timmars lyssnande per laddning. Med brusreducering ska hörlurarnas batteri räcka i 4,5 timmar och totalt med fodralets batteri kan du få ut 20 timmar. Utan brusreducering ökar batteritiden till 6 respektive 26 timmar. Jag har inte hunnit köra slut på batteriet, så jag kan inte bekräfta siffrorna. Men om vi kan anta att de stämmer så känns det godkända. Det är dock inga ovanliga siffror jämfört med liknande modeller.

När det är dags att ladda så kan fodralet antingen laddas via USB-C (en kort USB-kabel följer med) eller trådlöst om du har en Qi-laddare. Det ska ta ca tre timmar att ladda batterierna, men bara 15 minuters laddning räcker för att du ska få en timmes batteritid. Det är alltid bra om man snart ska iväg men behöver fylla upp lite batterikraft.

Pris och avslutande tankar

Marshall Motif A.N.C har bjudit på en hel del trevligheter. Designen är klockren och touchkontrollerna fungerar jättebra. Batteritiden är helt okej och man kan inte klara på den trådlösa räckvidden.

Däremot är jag inte särskilt imponerad av ljudbilden. Särskilt i förhållande till att rekommenderat pris för denna modell är hela 2 195 kronor hade jag förväntat mig ett fylligare ljud. Och det är just pris i förhållande till ljud (det viktigaste när det kommer till hörlurar) som drar ner betyget för Marshall Motif A.N.C.

Betyg

7/10

okt
14

Linus testar Fairphone 4

Linus Sebastian från Linus tech tips har testat den senaste modellen från den mycket intressanta telefontillverkaren Fairphone. Deras affärsidé är att utveckla mobiltelefoner som kan uppgraderas och där du som användare både kan och får byta ut i princip alla delar om du vill eller behöver det.

Företaget Fairphone startade 2013 och har som mål att bygga telefoner som kan hålla längre, vilket minskar vårt resursslöseri. De jobbar dessutom väldigt hårt och medvetet för att köpa in konfliktfritt material som framställs under bra förhållanden för arbetare och de tar dessutom emot och återvinner sina gamla telefoner.

Fairphone 4 kommer kanske inte med den allra senaste och hetaste hårdvaran och telefonen är något tjockare och klumpigare än många andra modeller. Men du verkar ändå få mycket för pengarna och bara grejen att du enkelt kan byta ut ditt batteri, USB-porten, kameran eller nästan vilken annan del som helst om det skulle behövas är ju riktigt häftigt.

Här kan du se Linus testa Fairphone 4:

9/10
okt
14

Test av Marshall Minor III

Minor III har nog i princip allt jag efterfrågar när det kommer till helt trådlösa hörlurar. De är in-ear men inte sådana som verkligen ska tryckas in i öronen (utan mer i stil med första Airpod-modellen), de har bra batteritid, schyssta touchkontroller och kommer med ett smidigt fodral som laddas via USB-C. De levererar dessutom en bra ljudbild. Det enda jag egentligen kan sakna är brusreducering.

Snygg och väntad design

Om man inte gillar Marshalls designspråk så kommer man inte gilla Minor III. Men jag som är ett fan av deras produkter gillar verkligen designen på Marshall Minor III. Den svarta, skrovliga plasten, vita loggan och gulddetaljerna funkar väldigt bra i mina ögon. Fodralet är gjort i plast, men har en läderliknande textur.

Det är i vanlig ordning väldigt enkelt att parkoppla hörlurarna med telefonen och därefter hittar de alltid varandra snabbt och smidigt. Hörlurarna startas så snart du tar ut dem i fodralet. Stoppa bara in dem i öronen, så kan du börja lyssna på musik, podcasts eller vad du nu har igång i telefonen.

Det du lyssnar på pausas automatisk om du tar ut en hörlur ur örat. Stoppar du tillbaka hörluren så återupptas det automatiskt igen. Du kan såklart även starta och pausa med hjälp av hörlurarnas touchkontroller. Det går även att hoppa till nästa eller föregående låt samt svara och avsluta ett samtal genom att trycka en, två eller tre gånger på touchkontrollerna. Det enda som inte går att justera är volymen.

Jag tror att detta är de bästa touchkontroller på ett par hörlurar som jag har använt. Vid varje tryck hörs ett litet ljud som bekräftar att man tryckt på rätt ställe. Detta är till stor hjälp när jag t.ex. vill trycka två gånger i rad för att byta till nästa låt.

Bekväma, men kan behöva finjusteras

Jag tycker att hörlurarna sitter bekvämt i mina öron. De skaver inte och jag kan ha dem i öronen en ganska lång stund utan problem. Möjligtvis kan de röra lite på sig ibland, vilket påverkar ljudbilden. Du kan behöva finjustera vinkeln på varje hörlur för att få så fylligt ljud som möjligt.

Den trådlösa räckvidden är också bra. Du kan lugnt gå ett antal meter bort från din telefon utan störningar, i alla fall så länge du inte passerar en tjock betongvägg eller liknande. Minor III har stöd för Bluetooth 5.2 och ska har upp till 10 meters trådlös räckvidd.

Batteritiden är imponerande

Hörlurarna har fem timmars batteritid. Fodralet har ytterligare 20 timmars batteri, vilket betyder att du bara behöver ladda Minor III efter 25 timmars användning. Under min testperiod har jag inte lyckats köra slut på batteriet, trots att jag använt hörlurarna vid många tillfällen. Jag tror absolut att batteriet kan räcka i närmare 25 timmar.

När det väl är dags att ladda hörlurarna så görs detta via USB-C-porten i fodralets botten. Det medföljer en väldigt kort USB-kabel, som även den har Marshalls klassiska utseende. Jag blir alltid glad när det följer med en USB-kabel, även om jag (precis som många andra) redan har ett antal sådana kablar liggandes på olika platser i hemmet.

Kan låta riktigt bra

Jag måste verkligen säga att Marshall Minor III har en imponerande ljudbild. Det är sällan hörlurar i denna storlek och modell kan leverera så fylligt ljud, särskilt vad gäller bastonerna. Minor III kan producera ljud i spannet 20 Hz – 20 kHz, vilket är fullt tillräckligt.

Som tidigare nämnt så kan man dock behöva justera hörlurarnas placering i öronen något, för hur du har dem i öronen påverkar ljudbilden. Men rätt placerade så är det alltså en mycket imponerande ljudbild för denna typ av hörlurar.

Marshall Minor III saknar dock aktiv brusreducering. På grund av detta får man räkna med att en hel del bakgrundsljud kan läcka in, vilket stör ljudbilden. Detta är bara en issue om du befinner dig i en högljudd, eller bullrig miljö.

Kostar en del, men inte orimligt mycket

Marshall Minor III har ett rekommenderat pris på 1 395 kronor. Det kan tyckas vara ganska mycket pengar för ett par hörlurar, men det är inte på något sätt orimligt dyrt. Jag skulle säga att priset ligger i linje med vad man kan förvänta sig för ett par hörlurar som dessa. Och man får faktiskt väldigt mycket för pengarna.

Betyg

9/10

sep
14

Trust släpper mikrofonen GXT 255+ Onyx

Är du sugen på att spela in podcasts, göra voiceovers eller streama som ett proffs? Då menar Trust att deras nya mikrofon GXT 255+ Onyx är något för dig.

Självklart rör det sig om en USB-ansluten mikrofon med bomarm. Armen ska vara både flexibel och robust. Mikrofonens USB-kabel är dold inne i armen. Du kan fästa bomarmen i din skrivbordsskiva med hjälp av det medföljade fästet.

Ljudet ska vara ”av studiokvalitet” enligt pressmeddelandet. Kardioidinspelningsmönstret blockerar bakgrundsljud och du kan justera ljudnivån med hjälp av det inbyggda gain-reglaget. Ett popfilter medföljer, vilket lär minska eller helt ta bort en del missljud som annars kan uppstå. Du kan även ansluta hörlurar direkt in i mikrofonens 3,5 mm ljudutgång för att höra dig själv helt utan fördröjning. Det känns ju faktiskt som en smart grej om man spelar in sig själv.

RGB-belysning

När det kommer till streaming så har Trust lagt till det som alla gamers och streamers älskar allra mest i hela världen. Precis, RGB-belysning. Mikrofonen har nämligen sex inbyggda RGB-dioder som kan ge din stream ”lite extra flärd” (återigen ett citat från pressmeddelandet).

Går att köpa nu

Trust GXT 255+ Onyx ska finnas tillgänglig att köpa nu och har ett rekommenderat pris på 1 999 kronor. Läs mer här.

aug
3

Vi presenterar Sudio Nio Lemon

Tips: Använd koden hypeline2021, så får du 15 % rabatt på allt i Sudios webbutik.

I går lanserade svenska hörlursmärket Sudio sina hörlurar Nio i en citrongul version. Namnet på dessa är därmed självklart Sudio Nio Lemon. Det är ett par helt trådlösa hörlurar som till form och utseende påminner ganska mycket om Apples Airpods. Det är inte in ear-hörlurar, utan snarare earbuds. Jag föredrar just earbuds, så detta känns som en modell för mig.

Riktigt bra ljud

Sudio bad mig nämna tre saker som jag gillar med Nio Lemon och det är inte svårt. Det jag gillar allra mest är ljudbilden. Musiken är fyllig och basen känns ovanligt stark jämfört med många liknande modeller som jag har testat genom åren. Här har Sudio lyckats riktigt bra. Jag gillar även att hörlurarna har en total batteritid på 20 timmar (inräknat det batteri som finns i fodralet) och den citrongula färgen gör mig dessutom på riktigt bra humör.

Jag har nästan alltid föredragit svarta eller vita hörlurar och undvikit att köpa hörlurar i andra färger. Men den citrongula kulör som Nio Lemon har är faktiskt riktigt härlig. Och eftersom att hörlurarna i sig är ganska små är de ändå ganska diskreta när man har dem i öronen, så även om jag inte vill sticka ut allt för mycket med färgglada hörlurar så gör det inget att de är just gula.

Sudio Nio Lemon kostar 899 kronor, vilket känns som ett fullt rimligt pris. Förutom bra ljud har den IPX4-klassning och Bluetooth 5.0 med upp till 10 meters trådlös räckvidd. Fodralet laddas via USB-C och en kort sådan kabel medföljer. Det är riktigt härligt att se att Sudio har färgmatchat kabeln, så att även den är citrongul. Det är en liten detalj, men det gör stor skillnad för helhetsintrycket. Bra där, Sudio!

Få 15 % rabatt på hela Sudios sortiment

För att fira denna lansering har Sudio skickat en rabattkod till oss. Om du använder den får till 15 % rabatt på allt i Sudios webbutik. Fyll bara i rabattkoden hypeline2021 när du kommer till kassan.

Sudio tipsar även om att du får tre års garanti om du registrerar dig på Sudio Sphere. Dessutom erbjuder de fria returer inom Sverige och expressleverans av beställningar.

Kampanj – få en tygväska på köpet

Just nu har Sudio även en kampanj där du som t.ex. köper ett par Nio Lemon får en tygväska på köpet. Sudio hoppas att detta leder till en minskad användning av plastpåsar, i och med att tygkassen går att använda många gånger. Tyväskan är designad av Andrea Maack, en välkänd visuell konstnär från Island. Här kan du läsa mer om den. Passa alltså på att beställa nu om du vill ha en tygväska på köpet. Och glöm inte att använda rabattkoden ovan!

jul
16

Glöm inte teknisk SEO

Allt fler har en egen blogg och så gott som alla företag har en hemsida. Men långt ifrån alla bloggar och hemsidor har vad som krävs för att synas i Google och få besökare därifrån.

Lösningen stavas sökmotoroptimering. Allt fler får upp ögonen för denna nästan oumbärliga aspekt av digital marknadsföring. Skapa bra content och bygg bra länkar omnämns ofta som lösningen. I verkligenheten är det givetvis lite mer invecklat än så, men i huvudsak är det detta som är receptet.

Men det finns en tredje del av SEO och det är något som allt för många glömmer eller tar för lätt på – teknisk SEO.

Vad är teknisk SEO?

Med teknisk SEO menas allt det som finns under huven på webbplatsen, sådant som gör att den laddar snabbt och är lätt att navigera. Google älskar tekniskt optimerade webbsajter eftersom sökmotorn vet att det bidrar till en bättre användarupplevelse.

Varför skulle Google premiera en sajt som upplevs som slö och svårnavigerad av besökarna? Google bedömer ständigt varje sajt och varje undersida utifrån en mängd parametrar för att bestämma hur den ska rankas och de tekniska aspekterna utgör flera av dessa rankingfaktorer.

Teknisk SEO är viktigt. Rätt genomförd kan den ge övriga insatser att ranka bättre en knuff i ryggen. Dålig eller obefintlig teknisk SEO kan stjälpa hela bygget. Därför kan det vara bra att ta hjälp av en SEO-byrå.

Fixa teknisk SEO själv?

Mycket av det som teknisk SEO omfattar kan ses som ”lågt hängande frukt”. Enkla poäng som bara är att plocka. Kavla upp ärmarna och sätt i gång!

Skaffa SSL

Hit hör en sådan sak som att se till att sajten har ett giltigt SSL-certifikat. Det ger dina besökare extra trygghet genom att du skyddar deras data. Du ser om en sida har SSL-certifikat genom att leta efter det lilla hänglåset uppe i adressfältet. En sajt med SSL har ”https://” i URL:en, inte bara ”http://”.

SSL är särskilt viktigt om du har en e-handel. I Googles ögon tappar en sajt utan SSL-certifikat trovärdighet, vilket ger en sämre ranking. Hos de flesta webbhotell kan du lägga till SSL med ett par klick så det är egentligen inget att fundera på.

Ha en XML sitemap

En annan sak som bara är att göra är att se till så att det finns en webbplatskarta (sitemap). De flesta hemsidor på nätet använder WordPress eller liknande programvara och där är det lätt att ordna en webbplatskarta med hjälp av en gratis insticksmodul. Sedan berättar du för Google att du har en sådan karta genom att ange adressen till den i ditt konto i Search Console. Webbplatskartan fungerar sedan som stöd för Googles spindel när den ska indexera sajten.

Ta hjälp av Search Console

Search Console är för övrigt mycket användbart för att plocka ytterligare lite lågt hängande teknisk SEO-frukt. Här får du tips direkt från Google om det är några uppenbara tekniska saker som är dåliga eller fel.

Till exempel kan du se om hastigheten på några delar av sajten är så dålig att det försämrar användarupplevelsen. Om Google upplever att webbplatsen inte är tillräckligt bra på mobila enheter får du reda på det här. Är det en webbutik det handlar om ger Google råd om hur du kan förbättra innehållet för att det ska ha bättre chans att ranka i Google Shopping.

Kontrollera att länkarna fungerar

En annan sak som du ganska lätt kan kontrollera är att alla länkar på sajten fungerar. Det gäller både interna och externa länkar. En användare som klickar på länkar som inte fungerar blir ganska snabbt frustrerad.

Ett annat tips är att alltid ta för vana att ha det mest relevanta nyckelordet för varje sida på sajten i dess URL. Det visar både för Google och potentiella besökare vad sidan handlar om.

Använd en expert för full koll på teknisk SEO

Andra saker inom teknisk SEO är lite mer komplicerade och kan vara svåra eller omöjliga för gemene man att själv fixa.

Att ha en snabb och responsiv webbsajt som fungerar bra på såväl desktop som mobila enheter är idag ett måste. Google bestraffar sajter som laddar segt eller som ser dåliga ut på mobil.

Till viss del kan du förbättra användarupplevelsen genom att se till så att bilderna inte är för stora och inte tar för lång tid att ladda. Du kan även installera ett cache-plugin för att sidan ska ladda snabbare. Men ofta behövs ganska mycket handpåläggning för att hemsidan ska bli snabb och kännas smidig.

Skaffa en systematisk approach

Det finns också en poäng med att inte sköta teknisk SEO ad hoc och lite då och då utan i stället skaffa sig en rejäl plan för vad som behöver göras och sedan genomföra det på ett systematiskt sätt. Med en sådan plan riskerar du inte att missa viktiga saker när du optimerar webbplatsen.

Förvisso finns det verktyg på marknaden som Semrush och Ahrefs som ger tips på vad som behöver förbättras. Men det är inga heltäckande råd och de utgår från standardiserade mallar. För att teknisk SEO ska fungera optimalt behöver du ta hänsyn till hur dina kunder använder din webbplats och optimera den för ändamålet.

Därför är det generella tipset, i varje fall för lite större webbplatser, e-handlare och företagssajter, att alltid anlita en expert. En SEO-byrå kan hjälpa dig att lägga upp en plan och sköta din tekniska SEO.

Att anlita en byrå medför även andra fördelar genom att du får in en expert som kan vägleda dig genom övriga aspekter av SEO. Som att bygga där bra länkarna som alla pratar om och skapa rätt form av content som slår konkurrensen i Google.

jul
6

Urbanista lanserar Seoul och Lisbon, två trådlösa hörlursmodeller

Det svenska hörlursmärket Urbanista lanserar i dag två nya hörlursmodeller. Urbanista Seoul är designade för mobilspel och Urbanista Lisbon är ett par väldigt nätta, helt trådlösa hörlurar.

Urbanista Seoul

Seoul-modellen ska vara anpassad för mobilspel genom att erbjuda ett gamingläge med låg latens (70 ms). Hörlurarna har både ett mobile gaming-läge och ett musikläge. Exakt vad som skiljer lägena åt är inte helt klart utifrån pressmeddelandet, men jag tolkar det som att ljudbilden förändras beroende på om du vill spela spel eller lyssna på musik.

Du har upp till åtta timmars batteritid och kan ladda batterierna tre gånger i det medföljande fodralet (vilket ger totalt 32 timmars batteritid). Hörlurarna har touchkontroller, en IPX4-klassning och kan laddas trådlöst om du har en Qi-laddare. De kostar 899 kronor.

Urbanista Lisbon

Lisbon är en något enklare och billigare modell. Hörlurarna är väldigt små och kommer i fem färger. De har upp till nio timmars batteritid och kan laddas två gånger i fodralet. Detta innebär en total batteritid på 27 timmar. Lisbon har inte stöd för trådlös laddning, men klarar däremot Bluetooth 5.2. Hörlurarna har touchkontroller.

Du får betala 499 kronor för ett par Urbanista Lisbon.


Båda hörlursmodellerna är nu tillgängliga på Urbanistas webbsida.