Annons Annons
aug
12

Det här är Gaston Luga Kåmpis

Oavsett om du snart ska börja en ny termin i skolan eller återvänder till jobbet efter en skön semester kan det vara läge att införskaffa en ny ryggsäck. Jag som ofta har med mig matlåda, arbetsdator och diverse prylar mellan hemmet och arbetsplatsen har stor användning för en ryggsäck. Därför är det roligt att jag nu har fått chansen att kolla in Gaston Luga Kåmpis.

Kåmpis finns i fyra färger och jag har fått den midnattsblåa hemskickad. Ryggsäcken har ett datorfack med plats för en laptop som är upp till 13″ stor. Dessutom får man enkelt plats för allt man kan behöva till en skol- eller arbetsdag. I vanlig ordning är materialvalen genomtänkta och riktigt bra. Ryggsäcken säljs för 899 kronor, vilket spontant känns fullt rimligt.

Jag har precis fått denna ryggsäck hemskickad och därför bara hunnit testa den lite snabbt. Men jag återkommer inom kort med en liten recension och mer information.

Få 15 % rabatt på alla Gaston Luga-produkter

I samarbete med Gaston Luga kan vi just nu erbjuda dig 15 % rabatt på alla deras produkter. Ange bara koden hypeline15 i samband med att du handlar på deras webbsida.

8/10
jul
18

Recension av Marshall Emberton

Zound industries Marshallbrandade högtalare finns i alla möjligt storlekar och utföranden. Men faktum är att de aldrig har släppt någon riktigt liten och ultraportabel bluetoothhögtalare. I alla fall inte förrän nu, när minstingen Marshall Emberton har lanserats.

Emberton är alltså den minsta Marshallhögtalaren någonsin, men den är ärligt talat inte extremt liten. Dock tror jag att det är en positiv grej, för med sina 68 x 76 x 160 mm är det ändå en klart smidig och portabel liten grej. Och genom att inte släppa en för liten högtalare har Zound industries inte behövt kompromissa allt för mycket med ljudbild och funktioner. Dock är Emberton inte en extremt lätt högtalare, den väger ändå 700 gram.

Vattentät och lång batteritid

Det är uppenbart att Marshall Emberton är tänkt att tas med ut på dina äventyr. Den har en IPX7-klassning, vilket innebär att den kan vara en meter under vattenytan i upp till 30 minuter. Dessutom kommer högtalaren laddad med 20 timmars batteritid, vilket möjliggör för en rejält lång strandfest. Fast å andra sidan skulle jag nog inte välja denna högtalare som musikanläggning till ett fest. Inte för att högtalaren låter illa, men den är sannolikt lite i minsta laget för att agera partyhögtalare. Däremot funkar Emberton mycket bra som bakgrundshögtalare på en picknick eller lugnare grillkväll med familjen.

Snygg, precis som vanligt

Med risk för att börja bli tjatig (jag skriver detta varje gång jag recenserar en Marshallhögtalare), Emberton är riktigt snygg. Det syns direkt att det är en Marshallhögtalare och materialvalen är schyssta. Allt ifrån metallgallret till metallen i joysticken är genomtänkt och snyggt. Det enda jag möjligtvis kan klaga på är att det gummiliknande materialet tenderar att dra till sig damm. Och på en svart högtalare syns dammet ganska väl.

På tal om joysticken så är den inte bara snygg, den är dessutom en fröjd att använda. Du justerar volymen, byter låt och startar och stoppar musiken med hjälp av denna och den är väldigt intuitiv. Håll inne knappen i ett par sekunder för att starta högtalaren och tryck sedan snabbt igen för att starta musiken.

Emberton har dock en knapp till på sin ovansida. Den använd för att parkoppla en bluetooth-enhet. Och till höger på ovansidan sitter batteriindiaktorn, som består av 10 röda dioder. Ju fler som lyser, desto mer batteri har högtalaren. På så sätt är det väldigt enkelt att ha koll på när den behöver laddas.

En bra grej är att Marshall Emberton laddas via USB-C och att en sådan sladd medföljer. USB-C-porten är högtalarens enda, du kan alltså inte koppla in en telefon eller annat ljudenhet med kabel. Och eftersom att USB-C-porten är blottad finns det nog en risk att det trillar in smuts eller sand om du tar med högtalaren till stranden. Men då kan du ju alltid skölja av den.

Klart godkänd ljudbild

Emberton kommer lastad med en 360° ljudbild, eftersom att den har högtalarelement på både fram- och baksidan. Detta är trevligt om högtalaren till exempel ställs mitt på ett bord. De båda högtalarelementen är på 10 W vardera och kan leverera ett frekvensomfång om 60 Hz–20 kHz. I praktiken innebär detta en otippat bra ljudbild.

Jämfört med stora Marshallhögtalare är Embertons ljud både plattare och klenare, men det är inte en rättvis jämförelse. Emberton är en helt annat typ av högtalare och ska ju bedömas därefter. Och i förhållande till sin storlek får man en riktigt fyllig ljudbild. Problemet med små högtalare är att framför allt bastonerna ofta lyser med sin frånvaro, men Emberton lyckas ändå producera en hel del låga toner.

Jag har tagit mig tid till att lyssna på ganska mycket musik genom Marshall Emberton. Och det som egentligen bäst beskriver mina erfarenheter med högtalaren är att jag inte har tänkt så mycket på musiken. Och det är bra, för det betyder att den låter ungefär som jag förväntar mig att den ska göra. Om ljudbilden var märkligt hade jag nog reagerat på att musiken inte lät som en den brukar, men så har det alltså inte varit.

Pris och avslutande tankar

Marshall Emberton har ett rekommenderat pris på 1 595 kronor. Det är verkligen inte superbilligt för en högtalare i denna storlek, särskilt som den sannolikt inte kommer vara din primära hemmahögtalare. Och eftersom att Emberton inte är extremt liten så kanske man dessutom vill köpa en ännu mindre högtalare också, för att använda i andra sammanhang.

Men man får samtidigt mycket för pengarna. Batteritiden går inte att klaga på och IPX7-klassning är alltid trevligt. Men framför allt får man mycket ljud i förhållande till högtalarstorlek. Och högtalaren är onekligen snygg och välgjord. Hade man nu bara kunnat koppla in enheter via AUX också så hade det varit en bonus…

jul
9

H.266/VVC halverar datamängden för strömmad 4K-video

Säg hej till H.266/VVC, ett nytt videocodec för strömmad 4K. Dess fulla namn är H.266/Versatile Video Coding och det ska vara ett bra format för dig som vill strömma 4K-videor. Jämfört med den äldre codec-versionen (som kallas H.265/HEVC) ska denna nya standard bara kräva halva datamängden.

H.266/VVC:s specifikationer har fastlagits av Fraunhofer Heinrich Hertz Institute och de menar att denna databesparing innebär att det nu kan börja bli tekniskt möjligt för många att strömma video i 8K. Som om inte 4K vore högupplöst nog för de allra flesta i dagsläget…

Källa: Mobil.

jul
8

Harman Kardon Citation Oasis är både högtalare och väckarklocka

Harman Kardon bygger på sin högtalarserie Citation med nykomlingen Oasis. Och denna högtalare rymmer, trots sin lilla storlek, en hel del intressanta funktioner. Dessutom är den snygg att titta på.

Enligt pressmeddelandet hör Oasis hemma i sovrummet och högtalaren har därför fått en design som ska passa på sängbordet. Den kommer dessutom med funktioner som ska hjälpa dig att sova ostört, men även vakna i tid.

Högtalaren kommer med Google Assistant inbyggd och du kan därför sätta larm med hjälp av röstkommandon. Väckning kan till exempel ske genom att en specifik radiostation eller spellista drar igång. Och för att även din telefon ska bli uppladdad kommer Oasis med en inbyggd Qi-laddare. Vidare har Oasis stöd för Harman Kardons multiroomlösning och både Chromecast och AirPlay inbyggt.

Harman Kardon Citation Oasis släpps nu i juli och går då att köpa för 2 500 kronor.

jul
8

Den oändligt användbara mobilen

Om du växte upp på 90-talet eller tidigare än så minns du säkert hur tråkigt ett toalettbesök kunde vara. Hur man läste på schampoflaskan bara för att ha något att göra där inne. Den tiden är helt klart förbi, nu står mobilen för underhållningen även på dass.

Sociala medier

Sociala medier är nog vad många använder majoriteten av tiden med sin mobil till. Lite beroende på ålder och intresse är det sannolikt Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok eller Pinterest som dominerar.

Youtube är sannolikt en annan skärmtidsgigant, precis som andra streamingtjänster som Netflix, Viaplay och HBO Nordic, men även Twitch och andra med nischade tjänster.

Olika typer av spel

Dessutom är det uppenbart att mobiler används till olika former av spel. Det kan röra sig som utbildande spel för barn eller AAA-titlar som GTA eller Max Payne. Och ingen lär väl ha missat sommaren då alla skulle spela Pokémon Go?

Sedan finns det en hel del som lägger lite tid och pengar till betting och casino-spel, vilket också är möjligt att göra i telefonen. Då kan du till exempel kolla in Paf Bonuskod 2020. Men glöm inte att spela lagom och bara satsa pengar som du har råd att förlora. Betting och casionspel ska alltid hållas på en rolig nivå.

Arbeta på distans

Om det är något vi har lärt oss av den här våren så är det att många ändå har jobb som går att utföra på distans. Fysiska möten har ersatts med videokonferenser. Och till detta fungerar mobilen utmärkt. Visst kan du även använda en laptop, men selfiekameran i en mobil är ofta ljusår bättre än en webbkamera i en laptop. Och du kan enkelt koppla in ett (trådlöst) headset och få bra ljud.

En schysst och kostnadsfri tjänst för videomöten är Jitsi Meet. Ett bra alternativ till större aktörer som Skype eller Zoom. Med molntjänster som Dropbox, iCloud eller Google Drive är det samtidigt enkelt att dela och säkert lagra viktiga arbetsdokument.

Skärmtidsdebatten

Det allt mer ökande användandet av våra smartphones har lett till en bitvis ganska intensiv skärmtidsdebatt. Det finns många som anser att skärmtiden ska begränsas (i alla fall för barn och ungdomar), samtidigt som andra menar att det inte är själva skärmtiden som är ett potentiellt problem, utan snarare vad man gör när man använder sin mobil.

Klart är dock att våra smartphones har förändrat våra liv och att användningen av dem inte lär minska framöver.

jul
2

Med Spotify Premium Duo kan två personer dela konto

Musikstreaminggianten Spotify har precis lanserat ett nytt paket som kallas Premium Duo. Det kostar 139 kronor i månaden och låter två personer som bor på samma adress dela konto. Tjänsten har lanserats i ett par länder tidigare, men först nu hittat hem till oss i Sverige.

Billigare än familjepaketet

Sedan tidigare finns Spotify Premium Family, där upp till sex personer i samma hushåll kan spela obegränsad musik för 169 kronor per månad. Men för oss som “bara” har en till person i hushållet går det nu alltså att komma undan lite billigare. Spotify Duo är dock endast till för att delas med någon som du bor tillsammans med. I användaravtalet skriver Spotify bland annat:

A. För att vara behörig till en Premium Duo-prenumeration måste den primära kontoinnehavaren och innehavaren av underordnat konto vara en familjemedlem som är bosatt på samma adress.

B. När du har aktiverat ett Premium Duo-prenumerationskonto uppmanas du att bekräfta din hemadress.

C. Vi kan ibland be dig att verifiera din hemadress på nytt för att bekräfta att du fortfarande uppfyller behörighetskriterierna.

Så länge du och en annan person uppfyller dessa krav så kan ni alltså från och med nu komma lite billigare undan om ni båda önskar tillgång till Spotify Premium samtidigt.

Reklamfritt och gemensam spellista

Självklart blir det en helt reklamfri upplevelse med Spotify Premium Duo och man kan lyssna offline. Dessutom kommer denna plan med något som kallas Duo Mix – en spellista för två som uppdateras regelbundet med musik som algoritmerna tror att ni båda uppskattar. Läs mer hos Spotify.

jul
2

Emberton är Marshalls minsta högtalare hittills

De senaste åren har Zound industries lanserat Marshall-brandade högtalare i alla möjliga utföranden. Men de riktigt små och portabla högtalarna har hittills lyst med sin frånvaro. Det kanske Emberton kan råda bot på.

Marshall Emberton är en liten och helt trådlös bluetoothhögtalare. Den kommer lastad med ljud i 360° grader, över 20 timmars batteritid och laddning via USB-C. Självklart har Emberton samma schyssta utseende som övriga Marshallhögtalare.

Högtalaren klockar in med en vikt på ca 700 gram och mäter 68 x 160 x 76 mm. Emberton har en IPX7-klassning, vilket innebär att den tål att vara en meter under vattenytan i 30 minuter. Med andra ord står den emot alla typer av regnskurar utan problem.

Vi har en recension av Marshall Emberton på gång inom kort.

Två iPhones som ligger ovanpå varandra
jul
1

Svenskar har två miljoner gamla mobiler hemma

Undersökningen visar att många svenskar samlar sina gamla mobiler på hög hemma. Det kan finnas upp emot två miljoner gamla, men fungerande, mobiltelefoner i våra hem. Telefoner som fortfarande har ett andrahandsvärde.

Enligt Halebop har ca 1,5 miljoner svenskar en eller flera fungerande mobiltelefoner som är mindre än fyra år gamla och som de inte använder. Undersökningen visar också att många (sex av tio) är osäkra på vad man ska göra med sin gamla mobil, ifall den kan säljas eller om/hur den ska återvinnas.

I pressmeddelandet från Halebop nämns även följande:

  • Totalt en av fyra svenskar (22%) äger mer än en fungerande mobiltelefon som är mindre än fyra år gammal som de inte använder.
  • Fler män (26%) än kvinnor (17%) har mer än en fungerande mobil hemma som inte används.
  • Ungdomar i åldern 18–25 år (28%) är den grupp som har flest fungerande mobiltelefoner hemma som inte används.
  • Flest bland de som har fungerande mobiltelefoner hemma menar att det som hindrar dem från att sälja är att den/de inte har ett andrahandsvärde (38%), följt av att man vill spara den (22%) och att man inte tänkt på det (18%). 6% vet inte hur man går tillväga för att sälja.

Undersökningen bygger på svar från 1 000 svenskar i åldern 18–79 år under perioden 29 maj – 2 juni 2020.

7/10
jun
28

Test av ljudmixern Boya BY-MP4

Om du filmar med en systemkamera eller kanske en mobil så har den sannolikt en inbyggd mikrofon. Och den kan vara nog så bra vid vissa tillfällen, men om du är på jakt efter lite mer professionellt ljud så får du investera i en extern mikrofon.

Vill du däremot koppla in två mikrofoner samtidigt och dessutom kunna justera volymen på dem individuellt, då behöver du även köpa någon form av mixer. Sådana kan kosta allt från ett par hundralappar till flera tusen kronor. Ett av de mer prisvärda alternativen är Boya BY-MP4, en 2-kanals ljudmixer för kameror och mobiler.

Mixern kräver ingen strömförsörjning, så du behöver varken koppla in mixern i ett eluttag eller stoppa i batterier för att den ska fungera. Det är alltså ingen avancerad produkt, men den kan användas för att justera volymen på två mikrofoner samtidigt. Och du kan välja om ljudet ut ur mixen ska vara i mono eller stereo. Det är en ganska plastig pryl, även om den delvis är tillverkad i metall.

Koppla in en eller två mikrofoner

På mixerns ena sida finns fyra 3,5 mm-portar. Två av dessa är monoingångar för mikrofoner. Det finns även en ingång för stereoinspelning. Nedanför dessa finns en ljudutgång.

På motsatt sida av mixern finns två analoga reglage, som justerar volymen på de båda kanalerna. Och nedanför dessa finns en knapp som bestämmer om ljudet ut ur mixen ska vara i mono eller stereo.

På mixerns undersida finns ett fäste. Med det kan du skruva fast Boya BY-MP4 i blixtskon på en kamera, eller i ett vanligt stativfäste. På mixerns ovansida kan du samtidigt montera andra prylar som kan fästas i en blixsko. Bra om du till exempel har en mottagare för en trådlös mikrofon som du vill fästa så nära ljudmixern som möjligt. Sådana fästen finns även på mixerns sidor. Du kan alltså fästa inte mindre än tre enheter i mixern samtidigt, om du skulle vilja det.

Kommer med kablar för kamera och mobil

Det medföljer två 3,5 mm sladdar. Den ena används för att koppla mixern till en kamera och den anda används om du ska koppla mixern till en mobil. Boya BY-MP4 fungerar lika bra oavsett vilken av dessa enheter du kopplar in den i, så länge du använder rätt kabel. Skillnaden mellan de två kablarna är att en har TRS-kontakter i båda ändar och den andra (mobilsladden) har en TRRS-kontakt i den ände som ska in i telefonens port.

Bra vid intervjuer

Jag har använt Boya BY-MP4 vid inspelning av ett antal filmklipp där två personer har haft varsin mikrofon. Dessa har kopplats in i varsin ljudingång i mixern. Ljudet har sedan skickats i stereo till min systemkamera, där jag kan se ljudnivåerna för båda kanalerna. Om en mikrofon var starkare än den andra kunde jag då lätt justera volymen på en av mikrofonerna med hjälp av mixerns reglage.

På de inspelade videoklippen kommer den ena mikrofonens ljud i filmens vänstra ljudspår och den andra blir det högra ljudspåret. På så sätt kan jag välja när bara en av mikrofonerna ska höras och när båda ska höras. Ljud och bild behöver alltså inte synkas i redigeringen med denna lösning, vilket sparar tid.

Klarar inte alla mikrofoner

Boya BY-MP4 har generellt fungerat mycket bra när jag har använt mixern. Men när jag försökte koppla in min mikrofon Røde Videomicro i mixern ville den inte fungera. Jag tror att det är för att den mikrofonen inte har någon egen strömförsörjning, utan förlitar sig på ström från min kamera. Och med en mixer emellan så kanske det inte fanns nog med ström till att driva mikrofonen. När jag däremot har kopplat in mikrofoner med inbyggda batterier så har mixern alltid fungerat klanderfritt. Men kom ihåg att du endast kan koppla in mikrofoner som har en 3,5 mm kontakt. XLR-portar lyser med sin frånvaro.

Ett annat minus med denna produkt är att det inte finns någon hörlursport. Vill man lyssna på ljudnivåerna så måste man koppla in hörlurar i sin kamera och det är inte alla kameror som har stöd för detta. Och det finns heller inga dioder eller annat som indikerar hur högt ljudet som kommer ur mixern faktiskt är. När jag filmar med min systemkamera så ser jag ljudnivåerna i den, men i min mobil får jag inte fram någon sådan funktion. Då måste jag göra en provinspelning och sedan lyssna på den för att kontrollera ljudnivåerna.

Samtidigt är detta en väldigt enkelt ljudmixer som bara kostar runt 600 kronor. Man kan inte förvänta sig att den ska klara av allt. Och det den faktiskt kan gör den ändå bra. Till det jag har använd Boya BY-MP4 har den presterat bra, så länge man alltså väljer en mikrofon med egen strömförsörjning.

9/10
jun
20

Recension av Marshall Uxbridge Voice

Marshall Uxbridge Voice är en liten wifi-högtalare med inbyggd Google Assistant. Du kan alltså styra högtalaren med röstkommandon. Om du till exempel spelar musik från Spotify streamas musiken direkt till högtalaren via wifi och du behöver inte använda en mobils bluetoothanslutning.

Installeras med Google Home-appen

Till skillnad mot en bluetoothhögtalare så är det lite mer tidskrävande att komma igång med Uxbridge Voice. Det är inte svårt, men högtalaren ska kopplas upp mot wifi och din röstassistent. Ladda ner appen Google Home, starta högtalaren och följ instruktionerna i appen så är du snart igång. Jag fick dock hålla på ett tag för att lyckas koppla ihop röstassistenten med mitt Spotify-konto, men det var nog inte högtalarens fel. Och efter en stund fungerade detta utmärkt.

Om du någon gång har sett en Marshallhögtalare så vet du hur de brukar se ut. Och så även Uxbridge Voice. Den har Marshalls klassiska och snygga utseende. Stilrent och tilltalande. Det enda jag inte gillar så mycket är knapparna på högtalarens ovansida. De används för att justera volym, bas och diskant och är funktionella, men de känns och låter ganska billiga när man klickar på dem. Å andra sidan är detta bara en liten detalj och inget som nämnvärt påverkar mitt intryck av högtalaren i stort.

Mycket bra ljud

I pressmeddelandet benämns Uxbridge Voice som “stort ljud i ett litet paket” och det är en mycket bra beskrivning. Högtalaren mäter nämligen bara 128 x 168 x 123 mm, men levererar trots det en otroligt imponerande ljudupplevelse. Jag har svårt att fatta att denna lilla högtalare har plats för en så fyllig ljudbild. Det går att justera bas- och diskantnivåerna på högtalaren, men jag har ärligt talat inte rört dem en enda gång. Redan när jag startade högtalaren första gången var ljudbilden mycket välbalanserad. Visst är det såklart inte den ultimata ljudbilden i alla kategorier, men när jag har använt Uxbridge Voice till att spela bakgrundsmusik vid till exempel matlagning har jag aldrig tänkt att musiken kunde eller borde ha låtit bättre. Särskilt med tanke på högtalarens storlek är ljudbilden riktigt imponerande.

Bra multiroom-funktion

En trevlig funktion som Uxbridge Voice kommer lastad med är Marshalls multiroomfunktion, som innebär att du kopplar ihop två eller flera av Marshalls wifi-högtalare, för att spela samma musik ur högtalarna. Du kan till exempel placera högtalarna i olika rum, så att du kan lyssna på dina favoritlåtar i hela huset. Det enda som krävs är att högtalarna är uppkopplade mot samma wifi-nät.

Google Assistant funkar bra

Även om jag egentligen inte riktigt har förstått storheten i en röstassistent så måste jag säga att Google Assistant funkar mycket bra i denna högtalare. Den inbyggda mikrofonen uppfattar ofta när jag säger “Hej Google” eller “Okej Google” i normal samtalston, även när högtalaren spelar musik. Och att säga “spela upp Spotifylistan hemmafest” eller ett liknande kommando är onekligen ett smidigt sätt att starta musik. Och “Hej Google, stoppa musiken” funkar ju bra när jag vill pausa musikuppspelningen. Dessutom kan man säga andra kommandon som “vad blir det för väder i morgon” eller “sätt en timer på 20 minuter”. Även dessa funkar bra och uppfattas av Uxbridge Voice.

Specifikationer

Namn Marshall Uxbridge Voice
Högtalartyp Trådlös WiFi-högtalare, multiroom, med Google Assistant
Mått 128 x 168 x 123 mm
Effekt 30 Watt
Trådlös Ja, Wifi 802.11 b/g/n/ac (2,4 och 5GHz) och Bluetooth
Batteri Nej, kräver ström från vägguttag
Portar Endast strömförsörjning
Knappar Volym, bas, diskant, spela-/pausa-/hoppa över låt-knapp, slå på/av mikrofon och tryck för att prata-knapp, parkopplingsknapp för Bluetooth
Frekvensomfång 54-20 000 Hz
Övrigt Stöd för Chromecast och Airplay. Multiroom, kan kopplas ihop med andra högtalare. Finns i två färger

Pris och avslutande tankar

Utifrån högtalarens storlek så hade jag verkligen inte trott att Marshall Uxbridge Voice skulle leverera ett så bra ljud. Högtalaren kommer med allt man kan förvänta sig av en högtalare och mer än det. Röststyrningen fungerar bra och gör att jag sällan har något behov av att ta upp telefonen för att ändra låt eller stoppa musiken. Och att låtarna streamas via wifi är ett stort plus.

Högtalaren har tyvärr inget inbyggt batteri och det går inte att koppla in en ljudkälla via AUX. Men om detta inte är något som du saknar så kan Uxbridge Voice vara ett mycket bra val för dig som söker en liten och snygg wifi-högtalare med inbyggd röstassistent.

Marshall Uxbridge Voice kostar i skrivande stund ca 2 200 kronor, vilket känns som att fullt rimligt pris.