Recension av MiniFinder Zepto GPS tracker

mar
31

MiniFinder Zepto sägs vara världens minsta GPS-tracker med ODB2-anslutning. Trots sin nätta storlek är den välfungerande och fylld med schyssta funktioner om du vill hålla koll på din bil och hur den körs.

Det kan finnas många anledningar till att vilja installera en GPS-tracker i sin bil. Den främsta anledningen för mig är att jag då kan se var bilen är om den skulle bli stulen, men du kanske snarare är intresserad av att se körhistorik eller vill veta om din partner kör för fort.

Under ett antal veckor har jag haft möjligheten att testa GPS-trackern MiniFinder Zepto. De skickade en recensionsenhet till mig, som jag har provat. Detta är den första GPS-tracker som jag har använt, så jag kan inte jämföra den med andra tillverkares modeller.

Nu är detta inte bara en klassisk tracker, utan Zepto kan även agera körjournal. Det är nog inget som privatpersoner har behov av, men det kan vara en bra grej om du är verksam inom transportbranschen.

Likt andra GPS-trackers betalar du en engångsavgift för att få själva enheten hemskickad och därefter en månadskostnad. Beroende på hur lång bindningstid du väljer ligger denna månadskostnad i dagsläget på 149–189 kr. Enheten i sig kostar 1 399 kronor att köpa. Det är alltså en liten investering, men det kan den vara värd om du vill ha koll på din bil.

Enkelt att komma i gång

Det är väldigt enkelt att komma i gång med MiniFinder Zepto. Du installerar den snabbt i bilen genom att helt enkelt ansluta den till bilens OBD2-uttag. Ett sådant finns i alla moderna bilar (så länge de är tillverkade runt 2001 eller senare).

Nästa steg är att registrera din enhet på MiniFinders hemsida. Efter detta är gjort kan du med fördel ladda ner MiniFinder-appen till din telefon och logga in med ditt användarkonto. När du sedan startar bilen ska du snart få kontakt med din tracker i appen. De kan ta ett antal minuter innan enheten har hunnit koppla upp sig mot GPS-satelliterna, men sedan kan i realtid se var din bil befinner sig.

Enligt MiniFinder är Zepto marknadens minsta GPS-tracker som ansluts till bilens OBD2-uttag. Jag har inte kontrollerat om detta är sant, men enheten är i alla fall väldigt nätt och lätt. Den mäter 40 x 24 x 31 mm och väger bara 27 gram.

Många funktioner i appen

I mobil-appen MiniFinder GO kan du se status på alla enheter som är kopplade till ditt konto. Du ser om de är aktiva just nu (alltså om bilen som enheten är monterad i är i gång) eller var den befann sig när trackern senast stängdes av. Tack vare att Zepto har ett inbyggt batteri (som laddas när bilen är igång) så kan du se var enheten befinner även en bra stund efter att bilmotorn har stängts av.

Om bilen är ute och kör kan du se detta i realtid på en Google Maps-karta. Du kan även se körhistorik på kartan och till och med se vilken hastighet bilen höll under alla delar av körningen.

Jag gillar appen, även om den inte är helt perfekt. Det mesta fungerar bra, men den är inte alltid helt intuitiv. Sedan hade jag kunnat önska en lite snyggare design, men det är bara detaljer…

Varnar om bilen kör för fort

Det finns en schysst funktion i appen som gör att du får upp en notis i din telefon om bilen kör för fort. Du kan sätta en gräns för vid hur många kilometer i timmen över tillåten hastighet som du ska få en notis, välj mellan 0 och 200(!) km/h för fort.

Denna funktion handlar ju mer om övervakning är stöldskydd, men man kan ju tänka sig att en biltjuv kanske skulle åka i väg med din stulna bil i hög hastighet och då är det ju bra om du får en varning i telefonen.

Varnar om bilen kör in i eller utanför en zon

I appen kan du även skapa ett geofence. Det är vilket geografisk område som helst. När du har skapat ett sådant område kan du ställa in att appen ska meddela dig så fort bilen åker in i och/eller ut ur detta område. Och du kan skapa flera olika områden. Detta gör du enkelt och snabbt i appen. Även denna funktion har fungerat smidigt, men jag har lite svårt att hitta ett användningsområde för mig som rör geofencing.

Körjournal via webben

Många av appens funktioner har du även tillgång till från valfri webbläsare. Logga bara in i MiniFinders portal. Som jag nämnde tidigare är MiniFInder Zepto även en körjournal. Den når du via webbportalen. Du kan välja ett datumspann och exportera alla körningar från denna period. Där ser du start- och slutadresser, tider och sträcka. Du kan exportera datan som PDF eller till excel.

Detta är inget något som jag har intresse eller användning av, men jag kan tänka mig att det är en intressant funktion för andra.

Har fungerat väldigt bra

Under de veckor som jag har testar MiniFinder Zepto så har tjänsten och enheten fungerat mycket bra. Jag kan se precis var i världen som bilen befinner sig och om den kör eller står parkerad. Batteriet i Zepto räcker en bra stund och om det är urladdat så ser man fortfarande senast kända position på kartan.

Tjänsten ska fungera i hela världen och under min testperiod har jag aldrig haft några problem alls med Zepto eller appen. Jag är inte särskilt orolig för att någon ska stjäla min bil, men det är ändå skönt att veta att jag kan se var den är och även att jag kan få en varning om den kör iväg för fort eller utanför ett visst område.

Det enda som gör att jag inte direkt tar och köper mig en MiniFinder Zepto är det faktum att den kostar ca 1 400 kronor plus att att jag sedan måste betala minst 149 kr i månaden för att kunna använda den. Jag säger inte att kostnaden är orimlig på något sätt, men den gör ändå att jag inte spontanköper en GPS-tracker till min bil.

Betyg

9/10

Transparens

MiniFinder kontaktade oss och skickade kostnadsfritt ett recensionsexemplar av Zepto för att vi skulle kunna recensera produkten och tjänsten. Alla åsikter i denna recension är givetvis helt och hållet våra egna och inget som MiniFinder har påverkat på något sätt.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼