Test av Skullcandy Grind Fuel

jan
15

Jag ska börja med att säga att detta är de första Skullcandy-hörlurarna som jag har testat och jag kan därför inte jämföra dem med andra modeller från samma märke. Däremot har jag testat många hörlurar från andra märken.

Ovanligt stort fodral

Det spontana intrycket av Grind Fuel och dess fodral är helt okej, men inte jätteimponerande. Fodralet är ovanligt stort och känns väldigt plastigt. Många andra tillverkare har fått till betydligt mindre eller mer designade fodral än detta. En bra grej är att man kan se batterinivån enkelt när man öppnar fodralet (det finns fyra dioder och ju fler som lyser desto mer laddning har du tillgång till). Och fodralet har lyckligtvis en USB-C-anslutning som används när det behöver laddas. En kort kabel medföljer också.

En grej som jag gillar med förpackningen är att den till stor del är gjord av papper. Det finns en liten plastpåse i också, men annars är det papp och kartong som gäller. Det känns ju alltid bra när det är så lite plast som möjligt.

Inte de bekvämaste hörlurarna

Själva hörlurarna är av klassisk in ear-modell. De små gummihattarna kommer i tre storlekar, för att lurarna ska passa så bra som möjligt i allas öron. De är ganska normalstora för helt trådlösa hörlurar och har en diskret, svart design. På varje hörlur finns en tryckknapp och där sitter även Skullcandy-loggan.

Tryckknapparna är enkla att hitta med fingret och funkar bra att trycka på. Det jag inte gillar är att man verkligen måste trycka in dem och då även trycker in själva hörluraren i örat. Kan man bortse från det så är det i alla fall enkelt att starta och pausa musiken, svara på samtal, justera volymen eller aktivera vissa andra funktioner (beroende på vad du ställer in i appen).

Jag tycker nog inte att detta är de mest bekväma hörlurar som jag har provat. De sitter helt okej, men de tenderar att börja skava/irritera mina öron lite efter ett tag, även efter att har bytt till en mindre storlek på gummihattarna. En bra grej är i alla fall att de sitter stabilt i öronen, så det är nog ingen risk att de trillar ut.

Batteritiden är imponerande

Det Grind Fuel imponerar allra mest med är dess batteritid. Hörlurarna har 9 timmars batteritid och tillsammans med batteriet i fodralet så ska det totalt vara hela 40 timmar. En hel arbetsvecka alltså. Jag har inte hunnit lyssna slut på batteriet ännu, så jag kan inte uttala mig om huruvida dessa siffror är korrekta eller överdrivna. Men detta är ändå imponerande siffror och klart mer än vad konkurrenterna erbjuder. Denna batteritid kan nog också (delvis) förklara och förlåta varför fodralet är så stort.

Låter i alla fall hyfsat bra

Ljudmässigt så presterar Grind Fuel helt okej. Om du gillar ordentliga bastoner så lär du inte bli besviken, men annars känns ljudet en aning obalanserat. Diskanten är väl framträdande och mellanregistret står tillbaka. Därför hade jag gärna velat justera ljudbilden lite. Det ska man lyckligtvis kunna göra om man laddar ner den officiella appen till Skullcandy Grind Fuel. Tyvärr var den inte kompatibel med min telefon, så jag har inte kunnat testa den. Och det är lite tråkigt att man ska behöva ladda ner en app och ändra inställningar för att få en balanserad ljudbild.

Röststyrning om du har appen

Förutom EQ så ska denna app låta dig ställa in knapparnas funktioner, ladda ner nya features och till och med dela med dig av ljudet till en kompis. Och om du har appen öppen kan du styra hörlurarna med rösten, likt en vanlig röstassistent. Du säger ”Hey Skullcandy” och sedan saker som ”play”, ”pause”, ”next”, ”volume up” eller ”Spotify”. Du kan även svara på ett inkommande samtal genom att säga ”accept”. Jag brukar inte använda röstassistenter, men om du är ett fan av det är detta säkert en trevlig funktion.

Pris och summering

Det är roligt att ha fått testa ett par hörlurar från Skullcandy, men jag är inte överväldigad av just detta modell. Hörlurarna är ganska snygga, men inte direkt de mest bekväma in ear-hörlurar som jag har provat. Batteritiden verkar däremot vara riktigt, riktigt bra. Tryckknapparna på hörlurarna är lätta att hitta, men man måste trycka in dem så hårt att man samtidigt tycker in hela hörluren i örat.

Jag är inte helt nöjd med ljudet, även om det inte är dåligt. Hade jag kunnat ladda ner Skullcandy-appen i min telefon och justera EQ:n något så skulle det säkert kunna bli riktigt bra, för basen hintar ändå om en god möjlighet till detta. Det känns sam sagt lite trist ljudet inte kunde vara lite bättre balanserat redan från start, så man slipper ladda ner en app bara för detta.

Skullcandy Grind Fuel kostar ungefär 1000 kronor. Inte på något sätt hutlöst för ett par true wireless-hörlurar, utan en rimlig prisbild. Detta är nog inte de mest minnesvärda hörlurarna för mig och kanske inte de jag skulle rekommendera i första hand, men du blir nog inte besviken om du väljer att köpa denna modell.

Betyg

6/10

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se