Test av Urbanista Lisbon

dec
14

Väldigt små och billiga, men ändå otippat välljudande och med bra batteritid. Men Urbanista Lisbon är inte helt fria från problem.

 

Urbanista Lisbon är nog de minsta hörlurar som jag har provat. Samtidigt är de på många punkter antagligen de bästa true wireless-hörlurarna jag har använt. Det finns mycket med dem som jag verkligen gillar.

Små, men med bra batteritid

Och just storleken är en av höjdpunkterna. Man skulle kunna säga att de är av earbuds-modell, vilket jag brukar föredra. Samtidigt är de så små att hela hörluren är inne i örat. Och där sitter de väldigt bekvämt, det är knappt att jag känner av dem. Tack vare en liten ”gummivinge” på varje hörlur så sitter de stabilt på plats, jag har aldrig känt att de har varit på väg att trilla ur öronen.

Samtidigt är hörlurarna så små att det är svårt att tro att de ska ha någon användbar batteritid eller kunna leverera bra ljud, men se det kan de. Lisbon har faktiskt hela nio timmars batteritid. Och då pratar jag bara om batterierna i själva hörlurarna. Det medföljande fodralet gör att du har totalt 27 timmars batteritid med dig. Det är verkligen mycket mer än vad jag hade trott eller ens vågat hoppas på.

Fodralet är litet, men det behöver ju inte vara större än så här med så små hörlurar. Och när du behöver ladda det så gör du det via USB. Qi-laddning lyser med sin frånvaro, ifall du hade velat ha det. Fodralet har en USB-C-port och det medföljer en kort USB-kabel. Ett litet minus är möjligtvis att kabeln inte har samma färg som hörlurarna och fodralet, men det kan jag acceptera. Själva hörlurarna kommer i fem färger, både färgstarka varianter och i svart (om du vill vara lite mer diskret).

Klockrena touchkontroller

En annan riktigt bra grej är touchkontrollerna. Jag har provat många hörlurar med medelmåttiga eller riktigt dåliga kontroller. Men Urbanista Lisbon gör detta på ett klockrent sätt. Det finns en touchkontroll på varje hörlur, som styr delvis olika saker.

Tryck två gånger på valfri hörlur för att starta/pausa musik eller svara på/avsluta ett samtal. Om du trycker en gång på höger hörlur så ökar du volymen och ett tryck på den vänstra sänker volymen. Vill du hoppa till nästa låt så trycker du in den högra touchkontrollen i två sekunder. Håller du in den vänstra i två sekunder så aktiverar du telefonens röstassistent.

Det bästa med dessa touchkontroller är absolut att det går att justera volymen med dem. Att detta inte är en standardfunktion är för mig helt galet. Hela poängen med touchkontroller på hörlurarna är ju att man inte ska behöva ta fram telefonen för att justera volym, byta låt eller svara på samtal. Urbanista har fattat grejen här. Det enda man inte kan göra enkelt är att hoppa tillbaka till föregående låt, men om jag får välja mellan att kunna göra det eller att ha kontroll över volymen så är det ett enkelt val…

Oväntat bra ljud

Som jag nämnde tidigare var jag ärligt talat lite tveksam till om Lisbon skulle kunna leverera ett bra ljud, sin lilla storlek till trots. Men det skulle snabbt visa sig att min oro var helt obefogad. Jag har nämligen alltid upplevt ljudet som fylligt och välbalanserat. Så länge volymen inte är allt för låg så får hörlurarna fram en lagom fyllig bas, samtidigt som den inte tar över.

Räkna dock inte med att allt bakgrundsljud ska stängas ute, för Urbanista Lisbon har ingen aktiv brusreducering. Och i och med att det inte är in-ear-hörlurar så kommer det att läcka in en del bakgrundsbrus från en störande omgivning. Men inte alls på ett nivå som jag tycker är oacceptabel eller särskilt hög. Aktiv brusreducering är alltid en bonus, men inget som jag direkt saknar med dessa hörlurar eller förväntar mig, sett till priset.

Dålig bluetoothräckvidd?

Hittills har det ju i princip varit full pott för Lisbon, men de har en nackdel som jag inte kan bortse ifrån och det är att ljudet kan hacka när man använder dem. Detta kan såklart hända alla trådlösa hörlurar om bluetoothsignalen är för svag eller blockeras, men Urbanista Lisbon råkar ut för detta mycket mer än andra modeller som jag har testat.

Jag brukar alltid ha min telefon i framfickan på mina byxor när jag lyssnar på musik och detta funkar för det mesta riktigt bra med nästan alla hörlursmodeller. Men i princip varje gång som jag har testat detta med Lisbon har ljudet hackat om jag har promenerat. Detta är faktiskt riktigt störande och gör att jag drar mig för att välja de hörlurarna om jag ska ta en promenad.

Om jag däremot låter min telefon ligga framme på ett bord så kan jag röra mig ganska fritt i min lägenhet utan att ljudet hackar mer än med andra hörlurar. Signalen kan till och med ta sig igenom en tjock betongvägg (för det mesta). Men med telefonen i byxfickan så hackar det. Det känns märkligt och lite oroväckande. Kanske är detta inget problem för dig om du istället för att ha telefonen i fickan håller den i handen eller har den i en väska, men detta blir en begränsning för mig.

Summering

Det har varit väldigt kul att testa Urbanista Lisbon. På många sätt är detta de klart bästa true wireless-hörlurar som jag har fått prova. De sitter väldigt bra i öronen och låter dessutom riktigt bra. Batteritiden imponerar stort och touchkontrollerna är nog de bästa som jag använt också. Dessutom kostar hörlurarna bara 500 kronor, vilket är betyldigt mindre än många andra, liknande modeller.

Men jag kan ändå inte ge dem full pott, för ljudet hackar om jag har telefonen i byxfickan när jag promenerar och det är ett stort problem för mig. Ett annat minus är att musiken inte pausas när du plockar ut hörlurarna ur öronen. Om du lägger ner dem i fodralet så pausas musiken, men om du bara plockar ut dem ur öronen så kommer det du lyssnar på att fortsätta spela.

Samtidigt måste man väga in det faktum att Urbanista Lisbon bara kostar 500 kronor, vilket är väldigt lite för ett par trådlösa hörlurar. Och det låga priset hjälper trots allt till att höja betyget till en minst sagt bra nivå.

Betyg

8/10

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se