Test av Trust GXT 255+ Onyx

nov
24

Välljudande och fylld med smarta funktioner. Det är inte svårt att gilla Trust GXT 255+ Onyx.

En gammal sanning är att när det kommer till film så är ljudet faktiskt viktigare än bilden. Det är okej om bildkvalitén är låg eller om ett klipp är något oskarpt, så länge ljudet är bra. Men en knviskarp video med perfekt ljussättning kan uppleves som ganska dålig om ljudet är burkigt, svagt eller brusigt.

Ett sätt att råda bot på dåligt ljud är att investera i en bra mikrofon. I början av hösten lanserade Trust sitt mikrofon-kit GXT 255+ Onyx. Det är en USB-ansluten mikrofon med bomarm och flera bra funktioner. Jag har fått den stora äran att testa den under en period och kan säga att jag är väldigt nöjd med den.

Trust menar att denna mikrofon är lämplig för dig som spelar in podcasts, voice overs, streamar eller ”bara” vill ha en schysst mikrofon. Jag har testat den i olika sammanhang och kan hålla med om att Onyx är en mångsidig mikrofon. Den duger gott till det mesta. Primärt har jag använt den till Zoom-möten, men även i andra sammanhang för att se vad den går för.

Smarta funktioner

Trust GXT 255+ Onyx (sjukt smidigt namn…) kommer med ett antal riktigt bra funktioner och lösningar. Till att börja med så har mikrofonen ett inbyggt volymreglage med gain, så att du kan vara säker på att du hörs när du pratar. Denna volym-ratt sitter smidigt placerad på mikrofonens framsida. Jag har nästan alltid haft den precis i mitten, vilket betyder att jag skulle kunna få ut mer volym om det vore önskvärt.

En annan riktigt trevlig funktion är mikrofonens hörlursport (3,5 mm). Det som är så bra med den är ju dels att det är enkelt att koppla in hörlurar, men framförallt så kan du då få medhörning utan fördröjning. Detta kan vara väldigt bra i vissa lägen, till exempel om du ska spela in när du sjunger eller vill göra något precis i rätt takt. Hörlursporten har även ett volymreglage på mikrofonen. Även detta är sjukt smidigt och smart.

För dig som är ett fan av RGB kan jag glädja dig med det faktum att denna mikrofon har en 6-färgers LED-ring. Genom att klicka på en knapp på mikrofonens undersida så väljer du vilken av dessa färger som ska lysa. Och skulle du önska det så går det att stänga av ljuset helt genom att hålla inne knappen. Dock verkar den alltid tändas igen nästa gång du kopplar in mikrofonen och/eller startar om datorn.

USB-C-anslutning och inbyggd kabel

Strax ovanför hörlursporten sitter en USB-C-port. Den användas för att ansluta mikrofonen till datorn. Själva bomarmen har en inbyggd USB-kabel som enkelt kopplas in i denna port, men i och med att kabeln inte är permanent fastsatt i mikrofonen så går det alltså att använda en annan sladd om man skulle vilja det.

En annan sak som jag gillar med mikrofonen är att den sitter i ett skakningsreducerande fäste, vilket gör att risken för att vibrationer tas upp av mikrofonen minskar rejält. Ett litet minus här är dock att mikrofonen inte verkar gå att plocka ur detta fäste, så man kan inte direkt använda den med en annan bomarm än den som medföljer.

Nu är bomarmen lyckligtvis väldigt bra. Man kan justera hur spänd den ska vara, så att armen går att justera lagom enkelt. Armen är till stor del gjord i metall och känns välbyggd och hållbar. Själva mikrofonfästet går också att justera i alla möjliga vinklar så att mikrofonen blir placerad så optimalt som möjligt. Det medföljande bordsfästet gör dessutom att hela armen kan rotera, så att mikrofonen kan flyttas ur vägen när den inte används.

Bra ljud och prisvärd

Själva mikrofonen är av kardioid-modell, vilket är optimalt för dig som ska spela in dig själv vid datorn. Det innebär nämligen att den har en ganska riktad inspelning, vilket minskar risken för att bakgrunds- och omgivningsljud tas upp.

Jag har som sagt testat denna mikrofon under en ganska lång tid och i olika sammanhang. Jag tycker verkligen att den levererar bra och kan fånga upp en klar och tydlig ljudbild. Hur bra det blir beror såklart på hur du placerar mikrofonen, hur du pratar i den och om det är en tyst omgivning eller ej. Men för mig har det aldrig varit några problem att få till bra inspelningar och samtal med Trust Onyx. Jag skulle nog inte använda den som en primär sångmikrofon, men det är heller inget som Trust marknadsför den till.

Då återstår egentligen bara priset. Ordinarie pris verkar ligga runt 1 800-2 000 kronor, även om mikrofonen just nu går att hitta för runt 1 000 kronor på rea. Jag skulle säga att 2 000 kronor inte är orimligt mycket att betala om du är ute efter en bra mikrofon med bomarm som kommer med flera smarta funktioner. 1 000 kronor är ett rent fynd. Funderar du på att köpa denna mikrofon, passa på nu!

Betyg

9/10

Transparens

Trust skickade ett exemplar av denna mikrofon för att vi skulle recensera den, men det har självklart inte påverkat innehållet i texten på något sätt.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se