Test av Marshall Motif A.N.C

okt
16

Snygga, helt trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering och bra kontroller. Men ljudbilden lever inte riktigt upp till prislappen.

För ett par dagar sedan testade vi Marshall Minor III, ett par true wireless-hörlurar. Men det är inte den enda nya modellen true wirelsss-hörlurar signerade Marshall som precis har lanserats. Den andra nya hörlursmodellen heter Marshall Motif A.N.C. De båda modellerna är ganska lika, men ändå ganska olika.

Motif A.N.C är ett par in-ear-hörlurar, som är klart mindre i storlek jämfört med Minor III. Och detta är alltså sådana hörlurar som du verkligen trycker in i örat, lite som Airpods pro.

Snygga och bekväma

I vanlig ordning så är designvalen klockrena. Man ser direkt att både hörlurar och fodral är Marshall. Allt är i plast, men känns ganska exklusivt. Fejklädertexturen på fodralet, räfflorna på hörlurarna, allt är riktigt snyggt och klockrena val. Det är svårt att sticka ut designmässigt när det rör sig om så här små hörlurar, men här har de verkligen lyckats.

Motif A.N.C sitter dessutom bra i mina öron. Det medföljer ”gummihattar” i ett par storlekar, så sannolikheten är stor att de passar bra för de allra flesta. Jag har använt hörlurarna i rätt långa perioder och det har funkat hur bra som helst. Det känns inte som någon risk alls att de skulle röra sig eller trilla ur öronen heller.

Bra touchkontroller

Jag har hunnit testa många true wireless-hörlurar de senaste åren och det som oftast brukar störa mig är dåliga touchkontroller. Men både Marshall Motif A.N.C och Minor III har löst detta väldigt bra. Det är enkelt att träffa rätt och lika enkelt att trycka rätt antal gånger (för att utföra den funktion man önskar). Varje tryck bekräftas med en ton i örat, vilket gör det tydligt att en tryckning har registrerats. Därför är det supersmdigt att starta och pausa musiken, svara på och avsluta ett samtal samt byta till nästa eller föregående låt. Och genom att hålla in en touchsenor i någon sekund så kan du enkelt växla mellan aktiva brusreducering, medhörning eller inget av det.

Motif A.N.C kan även känna av när du tar ut en hörlur ur örat och pausar då automatiskt musiken. Sätter du hörluren i örat så startar musiken igen. Detta funkar oftast bra för mig, men ibland så startar musiken igen, trots att jag inte har satt tillbaka hörluren i örat. Då är det lyckligtvis enkelt att pausa musiken med att tryck på touchkontrollen.

Aktiv brusreducering

Som du kanske anat utifrån hörlurarnas namn så kommer nya Motif med aktiv brusreducering (Active Noice Cancellation, eller ANC), vilket Minor III saknar. Men ärligt talat hade jag nog tyckt att det var vettigare om det var tvärtom. Motif A.N.C blockerar redan en hel del bakgrundsljud i och med att det är in-ear-hörlurar. Minor III läcker däremot in betydligt mer av omgivningen.

Med det sagt så är det såklart inte dåligt att denna modell kommer med aktiv brusreducering. På så sätt kan du blockera ännu mer bakgrundsljud, om du önskar det. Och detta göra Motifs ANC också bra. Denna funktion går såklart att stänga av om du inte vill ha den igång, vilket ger bättre batteritid. Dessutom finns det ett medhörningsläge som du kan aktivera om du vill höra vad någon säger till dig (utan att behöva ta av dig hörlurarna). Detta fungerar också bra.

Okej ljud

Ljudet som Marshall Motif A.N.C producerar är helt okej, men ärligt talat inte mer än så. Det känns en aning platt och de dova bastonerna lyser ofta med sin frånvaro för mig. Trots att denna modell ska ha samma frekvensomfång som Minor III, så känns det inte som att ljudbilden i Motif A.N.C är lika mäktig. Med detta menar jag inte att ljudet är dåligt, men jag hade nog förväntat mig lite mer.

Det rör sig såklart om ett par hörlurar som ansluts via Bluetooth och Motif A.N.C har stöd för Bluetooth 5.2. Detta ska innebära upp till 10 meters räckvidd under bra förhållanden. Och så länge du inte har en fet betongvägg eller liknande mellan dig och din mobil så kan du röra dig fritt en ganska bra bit utan att det påverkar ljudkvalitén. Inget att klaga på här alltså.

Batteritiden varierar

Hur lång batteritid du får ut beror på om har aktiv brusreducering igång eller ej, men oavsett så kan du räkna med ganska många timmars lyssnande per laddning. Med brusreducering ska hörlurarnas batteri räcka i 4,5 timmar och totalt med fodralets batteri kan du få ut 20 timmar. Utan brusreducering ökar batteritiden till 6 respektive 26 timmar. Jag har inte hunnit köra slut på batteriet, så jag kan inte bekräfta siffrorna. Men om vi kan anta att de stämmer så känns det godkända. Det är dock inga ovanliga siffror jämfört med liknande modeller.

När det är dags att ladda så kan fodralet antingen laddas via USB-C (en kort USB-kabel följer med) eller trådlöst om du har en Qi-laddare. Det ska ta ca tre timmar att ladda batterierna, men bara 15 minuters laddning räcker för att du ska få en timmes batteritid. Det är alltid bra om man snart ska iväg men behöver fylla upp lite batterikraft.

Pris och avslutande tankar

Marshall Motif A.N.C har bjudit på en hel del trevligheter. Designen är klockren och touchkontrollerna fungerar jättebra. Batteritiden är helt okej och man kan inte klara på den trådlösa räckvidden.

Däremot är jag inte särskilt imponerad av ljudbilden. Särskilt i förhållande till att rekommenderat pris för denna modell är hela 2 195 kronor hade jag förväntat mig ett fylligare ljud. Och det är just pris i förhållande till ljud (det viktigaste när det kommer till hörlurar) som drar ner betyget för Marshall Motif A.N.C.

Betyg

7/10

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se