Apparna som fixar familjeekonomin

Denna artikel är en annons
jul
5

Det har aldrig varit enklare att skaffa överblick över familjeekonomin. Med budget- och sparappar kan familjen idag får järnkoll på pengarna. Och trots frånvaron av fysiska pengar går det i dag enkelt att lära familjens yngsta medlemmar att ta vara på sina pengar.

Förr i tiden var det lättare att förstå pengar. Då var de enda betalningsmedlen sedlar och mynt och själva den fysiska hanteringen av pengar gjorde att man automatiskt såg kopplingen mellan en krona och vad man kunde köpa för den.

I dag är pengarna mer abstrakta. Barn ser nästan aldrig sina föräldrar hantera kontanter och plånboken blir inte längre tunnare när man handlar.

Därför är det i dag än viktigare att fostra sina barn i att tänka ekonomiskt. Och det går att börja tidigt.

Barnen lär av spel

Danske bank har tagit fram spelet Penningborg för åldrarna fem till nio år. Det är en virtuell värld som innehåller många spel och aktiviteter som lär barnen var pengar kommer ifrån, vad pengar är värda och hur man hanterar och sparar pengar. I Familjespelet kan barnet dessutom skapa en fiktiv familj, bestämma hur de ska bo, vilka transportmedel familjen ska ha och hur man ska åka på semester.

För barn mellan nio och tolv finns Pengalabbet, framtaget av Ekonomiska museet och Finansinspektionen. Här får den som spelar prova på att ha olika jobb med olika lön och bestämma hur stor del som ska gå till mat, boende och annat. Genom att ställas inför olika val och situationer som kan uppstå i vardagen får barn och unga reflektera över vad i deras vardag som kostar och hur mycket. De får också en ökad förståelse för att olika inkomst ger olika ekonomiska förutsättningar. Spelet är anpassat för barn mellan nio och tolv.

För de som är lite äldre har Unga fakta tagit fram ett spel som heter Ekonomispelet. Spelet går ut på att man flyttar hemifrån och tanken är att man ska få känna på hur det är att bo själv, att planera och inreda sin lägenhet, betala hyra, försäkringar, mat och annat som hör till. Beroende på hur man spelar spelet så leder till att olika situationer inträffar och hur spelet utvecklar sig. Det finns inga rätt eller fel, meningen är att man ska lära sig och att man får stå för sina handlingar.

Virtuella spargrisar ger koll

Förutom spel så finns det också veckopengsappar som hjälper barnen att förstå vikten av pengar. Med Gimi kan barn både tjäna och spara pengar. Föräldrar väljer i appen storlek på barnets vecko- eller månadspeng och det finns även möjlighet att erbjuda olika sysslor som kan utföras mot en extra belöning. Det kan bland annat röra sig om att dammsuga eller att rensa ogräs i rabatterna.

Barnet ser i sin tur sina intjänade pengar och hur mycket som finns att använda. Man kan även välja att spara i appen och sätta upp sparmål med bilder. Gimi ger även en första inblick i vad ränta är, då man på sina sparade pengar får en så kallad sparbonus. Ju större sparande,desto större bonus.

När det är dags för utbetalning får föräldrar en påminnelse via appen. Nu är det upp till barnet att bestämma om man vill ta ut sina pengar eller låta dem växa lite till. Och när barnen är stora nog kan Gimi kopplas till ett betalkort.

Riktigt sparande för framtiden

När barnen blivit ungdomar kan de introduceras till ett mer riktat sparande genom appen Dreams.

Appen har en rad olika funktioner som gör det lite roligare att spara, eftersom de baseras på hur du beter dig. I många fall gör den så att du sparar mer än du faktiskt trodde var möjligt. Appen ger dig möjligheter att spara allt från små summor spontant till regelbundet månadssparande.

Av

Artiklar som publiceras med denna skribent är inte redaktionella (om inget annat anges), eller skrivna av en extern skribent.

Kontakt: info@hypeline.se

Annons ▼