Recension av Marshall Mode II

mar
4

Marshalls första true wireless-hörlurar är här.

De är knappast först på bollen, men nu har Zound industries lanserat de första true wireless-hörlurarna med Marshall-branding. Hörlurarna kallas Mode II och är alltså kanske lite av en uppföljare till Marshall Mode, även om de båda modellerna skiljer sig åt ganska rejält.

På pappret ser Mode II ut att vara ett par skapliga hörlurar. De har till att börja med en total batteritid på 25 timmar. Själva hörlurarna har fem timmars batteritid och i fodralet finns laddning till 20 timmar till. Fodralet kan laddas via USB-C (en sådan kabel medföljer) eller trådlöst om du har en Qi-laddare.

Första intrycken

Vi fick ett recensionsexemplar av Mode II skickade till oss för ett par dagar sedan och har nu hunnit testa dem ett tag. Jag kan börja med de första intrycken, som var bra. Fodralet känns väldigt Marshall, även om själva locket är lite tunt och plastigt och känns som att det skulle kunna gå sönder.

Själva öronsnäckorna sticker inte ut särskilt mycket i sin design, utöver ”Marshall-M:et”. Å andra sidan är det svårt att få till samma utseende när det är så pass små öronsnäckor.

I förpackningen hittar jag öronproppar i ett par storlekar, så det går att justera passformen på öronsnäckorna. Och med rätt storlek på propparna så sitter öronsnäckorna stabilt och bra i mina öron. För att vara in ear-hörlurar (den hörlurstyp jag generellt tycker minst om) så är Mode II riktigt bekväma även vid ganska lång användning. Jag föredrar ändå större hörlurar, men det är mest en personlig preferens.

Marshall Mode II:s öronsnäckor

Klart godkänt ljud, med lite justering

Ljudet är helt okej, om än något platt direkt ur lådan. Lyckligtvis kan man justera det till viss del med hjälp av hörlurarnas officiella app. Där har du bland annat EQ-inställningar, som kan göra ljudupplevelsen bättre. Med ett frekvensomfång om 20 Hz – 20 kHz så kan Marshall Mode II (i teorin) leverera alla normalt hörbara frekvenser. Och med lite EQ-justering så får de två 6 mm stora drivelementen bra sprutt på de flesta låtarna i min rock-spellista på Spotify. Hur fylligt och välljudande det låter beror utöver EQ-inställningarna på hur hör volym man lyssnar på, men vid ”normal” volym låter det klart godkänt.

Välfungerande touchkontroller

Öronsnäckorna har givetvis touchkontroller. Den högra av dem kan starta och pausa musiken, samt hoppa till nästa eller föregående låt. Den vänstra använder du för att aktivera eller stänga av ”transparancy”-läget. Med det aktivt släpper hörlurarna igenom omgivningsljud, så att du bättre kan höra vad någon säger till dig. Hur mycket transparens du vill ha går att ställa in i appen.

Tyvärr kan man inte justera volymen med hjälp av touchkontrollerna. Det är sällan man kan det när det rör sig om true wireless-hörlurar, men jag saknar denna funktion varje gång.

Jag måste ändå ge de här touchkontrollerna cred för att de är enkla att använda. Vissa liknande hörlurar är väldigt kinkiga med var och hur man trycker, men Mode II har nästan alltid fattat om jag har tryckt en, två eller tre gånger. Det hjälper att man får feedback i form av ett litet ljud varje gång man trycker på en touchkontroll, så man vet om man har lyckats trycka rätt antal gånger.

Marshall Mode II

Ingen aktiv brusreducering

En ganska vanlig funktion som Marshall Mode II saknar är aktiv brusreducering. Nu är detta in ear-hörlurar, så jag tycker kanske inte att behovet av brusreducering är lika stort, men det är ändå en funktion som många konkurrerande modeller erbjuder.

Det Mode II däremot kommer med är en IPX4-klassning. Detta medför att de står emot en del fukt och alltså utan problem bör gå att använda när det regnar. Dessutom är det bra att de har stöd för Bluetooth 5.1.

Pris och avslutande tankar

Det är kul att även Marshall nu har helt trådlösa hörlurar, även om Mode II inte tillför särskilt mycket unikt. De har dock de bästa touchkontrollerna på true wireless-hörlurar som jag har testat. Ljudet är klart godkänt med lite justering, om än inte överväldigande. Batteritiden är också godkänd, men inget som sticker ut. Och de saknar aktiv brusreducering. Men ett litet plus vad gäller design (särskilt fodralet).

Mycket mer än så här har jag egentligen inte att säga om Marshall Mode II, efter att bara ha hunnit testa dem en kort period. De har ett rekommenderat pris på 1 995 kronor, vilket är ganska högt. Men å andra sidan är Marshall-produkterna inte direkt kända för att vara billigast i klassen.

Marshall Mode II har säljstart 18 mars, men går redan nu att förhandsboka på Marshalls webbsida.

Betyg

7/10

Transparens

Marshall skickade ett exemplar av hörlurarna för recension, men har självklart inte påverkat innehållet i denna text på något sätt.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se