Urbanista Miami

Recension av Urbanista Miami

feb
16

Välljudande, bra batteritid och fullmatade med bra funktioner. Men det finns även viss förbättringspotential.

Svenska hörlurstillverkaren Urbanista är tillbaka med hörlursmodellen Miami. Det är hörlurar i over ear-modell, som kommer med aktiv brusredicering, upp till 50 timmar batteritid och andra bra funktioner. Trots det kostar de inte mer än 1 500 kronor.

Bra första intryck

Första intrycket är mycket bra. Förpackningen är väldesignad och stabil. När jag öppnar upp locket hittar jag ett fodral, där Urbanista Miami förvaras. Hörlurarna är stora och snygga. Jag fick den röda versionen skickad till mig, men modellen finns även i svart, vitt och en blågön nyans. Personligen hade jag kanske inte valt den röda varianten, men det är mest för att jag föredrar en lite mer diskret färg på mina hörlurar. Du som gillar rött kommer säkert gilla denna nyans.

Urbanistas designteam har gjort ett mestadels bra jobb. Miami är som sagt stora, men det är också en over ear-modell. Materialvalen känns påkostade och hållbara.

Gott om knappar och portar

På undersidan av den vänstra öronkåpan finns en multifunktionskapp som bland annat låter dig starta eller inaktivera brusreduceringen. Denna knapp är enkel att hitta. Intill den hittar du även USB-C-porten som används vid laddning.

På undersidan av den högra öronkåpan finns en 3,5 mm-port och tre knappar som t.ex. används för att starta och pausa musik, svara eller avsluta samtal och justera volymen. Tyvärr blir jag aldrig riktigt vän med dessa tre knappar. De fungerar bra, men när jag har hörlurarna på mig är det inte helt enkelt att känna vilken knapp som är vilken. Jag har råkat justera volymen när jag ska pausa musiken vid flera tillfällen. Det kanske är en vanesak, men ändå något irriterande. Särskilt om jag har vantar på mig är det väldigt svårt att hitta rätt knapp.

Inte hopfällbara

En annan sak som är lite tråkigt är att man inte kan fälla ihop hörlurarna när de inte används. Många andra tillverkare (Urbanears och Marshall är två exempel) låter oss vinkla in öronkåporna för att hörlurarna ska ta mindre plats och kanske till och med gå ner i en jackficka. Urbanista Miami har ingen sådan funktion. Du kan rotera öronkåporna 90 grader bakåt, men inte fälla in dem. Detta leder till att jag inte kan få med mig dem på ett smidigt sätt utan att ha en väska eller ryggsäck. Det medföljer ett fodral som säkert skyddar hörlurarna när de ligger i en väska, men det gör inte att hörlurarna tar mindre plats.

Urbanista Miami

Flera bra funktioner

Urbanista Miami kommer trots allt laddad med många bra funktioner. Som tidigare nämnt har modellen aktiv brusreducering (ANC), vilket gör ett klart godkänt jobb. Öronkåporna dämpar redan en del bakgrundsljud, men med ANC aktivt så stängs ännu mer brus ute. Dock känns det främst som att dova, låga toner försvinner, vilket leder till ett ”ljusare” brus. Detta är inte unik för Miamis ANC, utan jag har noterat det med andra hörlurar också.

Förutom ANC har Urbanista Miami ett läge som kallas Ambient Sound mode. Med det aktivt släpper hörlurarna istället igenom mer av ljudet utanför. Detta för att du till exempel ska kunna höra vad någon säger utan att behöva ta av hörlurarna.

En annan trevlig funktion är on-ear detection. Miami känner alltså av när du tar av hörlurarna och pausar då automatiskt musiker. När du sedan sätter på hörlurarna igen återupptas musiken automatiskt. Denna funktion har fungerat helt felfritt för mig under testperioden och är en riktigt trevlig bonus.

Upp till 50 timmars batteritid

Trots sina många funktioner kommer Urbanista Miami lastad med upp till 50 timmars batteritid. Om du har ANC aktiverat får du ”bara” ut upp till 40 timmar, men även det är en imponerande siffra.  Och när det väl är dags att ladda hörlurarna gör du det enkelt via USB-C.

Kommer med flygplansadapter

I Miamis förpackning kommer alla kablar som man kan förvänta sig och mer än det. Förutom en kort USB-C till USB-A-kabel och en 3,5 mm AUX-kabel skickar Urbanista även med en flygplansadapter, så att du kan koppla in Miami i ljudsystemet på flygplan. Inte för att det är aktuellt att ge sig ut och resa just nu, men den dagen världen öppnar upp igen så har du i alla fall en sådan adapter redo…

Här hade det varit snyggt om USB- och AUX-kablarna varit i samma färg som hörlurarna, men de är istället svarta. Ingen big deal, men det hade varit en snygg designbonus. Kablarna och adaptern ligger i en liten låda som kan förvaras i fodralet även när hörlurarna är där. På så sätt har du alltid koll på dina sladdar till Miami.

Låter riktigt bra

När det kommer till ljudbilden har Urbanista lyckats riktigt bra. Efter att tidigare ha testat Urbanista Sydney och Stockholm måste jag erkänna att jag inte hade jättehöga förväntningar på Miamis ljud, men de låter verkligen bra. Basen är lagom tung och balanserad mot mellanregister och diskant. Ljudet är kanske inte alltid helt perfekt, men i förhållande till vad hörlurarna kostar så kan jag verkligen inte klaga. Drar du upp volymen något så blir ljudbilden fylligare, men även på ganska låg volym presterar Miami klart godkänt och mer än så.

Instabila vid telefonsamtal

Under min testperiod råkade jag två gånger ut för en bugg när jag lyssnade på musik och någon ringde mig. När jag svarade på samtalet med hjälp av play-/pausknappen på hörlurarna så kunde jag inte höra samtalet. Den jag pratade med hörde inte mig heller. Detta hände två gånger, men andra samtal har fungerat helt problemfritt. Jag vet inte om det var hörlurarna eller min telefon som spökade, men jag har aldrig upplevt detta med andra hörlurar.

När samtalsfunktionen fungerar så är ljudet dock bra. Jag hör tydligt vad den andra personen säger och Miamis mikrofon plockar upp min röst bra, i alla fall så länge det inte är allt för blåsigt. Det blir alltid problem att prata med någon i en blåsig miljö eftersom att mikrofonen hamnar en bit ifrån munnen. Detta problem har nästan alla over ear-hörlurar som jag har testat, om än olika mycket.

Sammanfattningsvis

Avslutningsvis vill jag säga att Urbanista Miami ger dig mycket för pengarna. Med ett pris runt 1 500 kronor är de inte alls dyra i förhållande till vad du får. ANC, 50 timmars batteritid, bra ljud och on-ear detection är alla bra funktioner. Till detta har Miami en snygg design, om än inte helt problemfri, och hörlurarna är väldigt bekväma. En liten nackdel är att det kan bli ganska varmt att ha dem på sig en lång stund. Och då är det ändå inte direkt sommar just nu…

Positivt

Bra ljud
Lång batteritid
Bekväma
Många bra funktioner

Negativt

Knapparnas design kan förbättras
Inte hopfällbara
Buggar vid telefonsamtal(?)

Betyg

8/10

Transparens

Urbanista skickade ett exemplar av hörlurarna för recension, men har självklart inte påverkat innehållet i denna text på något sätt.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se