DJI Mavic Mini

Nu måste du ha drönarkort för att få flyga drönare

jan
10

Har du koll på den nya reglerna som gäller för drönarflygning inom EU?

Från och med i dag, 10 januari, krävs det ett drönarkort för att få flyga drönare. Detta i enlighet med nya EU-regler. Du som är minst 16 år kan ta drönarkort genom att göra ett digitalt teoriprov på Transportstyrelsens hemsida. Det kostar 130 kronor att ta provet och om du svarar rätt på minst 75 % av frågorna får du då ett drönarkort som gäller i fem år. I denna video berättar Transportstyrelsen lite mer om vad detta innebär:

Du tar alltså ditt drönarkort genom att svara på frågor i ett digitalt teoriprov. Beroende på vilket drönarkort du tar ska du svara på minst 40 frågor och ha minst 75 % rätt. Du har en timme på dig att genomföra hela provet och får sedan direkt veta om du blivit godkänd eller ej.

Innan du ger dig på teoriprovet bör du dock ha läst igenom utbildningsmaterialet, för det är en hel del att ha koll på. Lyckligtvis har Transportstyrelsen ett bra och gediget material med mycket information. Det hittar du här.

Transportstyrelsen har lanserat en portal som kallas Drönarsidan. Det är där du utbildar dig, tar teoriprovet och även kan registrera dig som operatör. I denna video berättar de mer om portalen:

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se