Recension av JBL Live Free NC+

nov
29

Imponerande touchkontroller, bra batteritid och anpassningsbar brusreducering.

Det kryllar av helt trådlösa hörlurar nuförtiden, vilket är både härligt och potentiellt förvirrande om man är på jakt efter ett par sådana. JBL Live Free NC+ kan absolut vara ett alternativ för dig som är på jakt efter ett par helt trådlösa in ear-hörlurar med bra touchkontroller, stöd för Google Assistant och/eller Amazon Alexa och dessutom vill ha aktiv brusreducering.

De båda öronsnäckorna har touchkontroller som används för att starta och stoppa musik, svara på samtal, byta låt, justera volym eller starta telefonens röstassistent. Jag måste säga att detta är de bästa touchkontroller jag har använt på hörlurar. Mycket tack vare att man hör en ton varje gång man trycker på en touchkontroll, vilket gör det tydligt om man har tryckt på rätt plats eller ej.

Mycket bra touchkontroller

Som standard trycker du en gång på höger öronsnäcka för att starta eller pausa musiken. Två gånger hoppar till nästa låt och tre tryckningar återgår till föregående. Om du håller inne touchknappen så startar röstassistenten.

På vänster öronsnäcka kan du som standard trycka två gånger för att låta röstassistenten läsa upp dina notifieringar. En enkeltryckning avbryter detta. Håller du in knappen så kan du prata med röstassistenten.

Detta är som sagt standardinställningarna, men de går att justera med hjälp av en app.

JBL-appen ger dig stora möjligheter

Hörlurarna kan (och bör gärna) kopplas ihop med appen My JBL Headphones. Då kan du nämligen göra många inställningar både på ljudbild och funktionalitet. Du kan till exempel justera hörlurarnas EQ och touchkontroller. Dessutom kan du justera styrkan på brusreduceringen. Appen är kostnadsfri och finns självklart både till Android och iOS.

Om du vill kan du med hjälp av denna app ändra touchkontrollerna så att du kan justera volym eller brusreducering istället för att t.ex. aktivera röstassistenten. Det är jättebra att man kan välja själv vad man vill att knapparna ska göra, för alla vill sannolikt inte ha exakt samma funktioner.

Smart brusreducering

Du kan även justera brusreduceringen inifrån appen. Du kan såklart välja om den ska vara på eller av, men även hur kraftig den ska vara. Och du kan dessutom aktivera ett läge som kallas Ambient aware, där brusreduceringen anpassas så att du hör din omgivning. Och aktiverar du det som kallas TalkThru så kan du prata med andra utan att ta ur hörlurarna ur öronen.

I tider då jag, som många andra, arbetar hemifrån så har jag inte befunnit mig i särskilt många miljöer med en större mängd bakgrundsbrus. Men jag har ändå kunnat testa de olika lägena en del och det är stor skillnad mellan att ha brusreduceringen igång eller avstängd. Jag hade hörlurarna i öronen (utan musik) och läget Ambient aware igång. Då kunde jag höra vad min fru sa till mig och jag hörde även lite av bruset från diskmaskinen i rummet intill. När jag stängde av Ambient aware, men hade brusreduceringen igång hördes diskmaskinen inte alls och även om jag hörde att min fru pratade så kunde jag inte uppfatta vad hon sa.

Nu, när jag sitter och skriver denna recension, har jag hörlurarna i öronen och musik på ganska låg nivå. Brusreduceringen är aktiverad. Jag kan trots det höra ljudet av mitt tangentbord när jag skriver på det, men bara väldigt svagt. Om jag stänger av brusreduceringen så hör jag fortfarande inte tangenttryckningarna särskilt högt, men med lite mer ”djup”. Det känns som att brusreduceringen plockar bort mycket av de låg, dova tonerna både i tangentbordstryckningarna och i diskmaskinsbrummandet.

Samtidigt är jag glad att inte allt bakgrundsljud försvinner. Det skulle nog kännas lite märkligt, kanske till och med jobbigt, att inte höra någonting alls förutom musiken. JBL har hittat en mycket bra nivå alltså.

Schysst batteritid

En viktig del när det kommer till trådlösa hörlurar är batteritiden. Och JBL har lyckats pressa in upp till 7 timmars batteritid i hörlurarna, 6 timmar om du har brusreduceringen igång. Dessutom kan du, genom att ladda öronsnäckorna i det medföljande fodralet, få upp till 14 timmars batteritid till. Över 20 timmars lyssnande totalt alltså.

När det är dags att ladda fodralet så görs det via USB. Fodralet kommer med en USB-C-port (bra där!) och det medföljer även en liten USB-kabel. Du ska även kunna ladda det trådlöst med hjälp av en Qi-laddare.

Använd en eller två öronsnäckor

Jag vet att vissa gillar att ibland bara använda en av de två öronsnäckorna. Vissa hörlursmodeller har stöd för detta, men inte alla. JBL Live Free NC+ har inte bara stöd för detta, de har det dessutom som ett säljande argument. Du kan plocka ur vilken av de två öronsnäckorna du vill (eller båda). De kan anslutas mot din telefon oberoende av varandra och detta funkar dessutom väldigt smidigt. Om du börjar med en öronsnäcka och efter en stund tar i även den andra så parkopplar de ihop sig snabbt och smidigt helt automatiskt.

Ganska bra ljud, med lite justering

När det kommer till ljudbilden så beror den till viss del på om/hur du justerar hörlurarnas EQ med hjälp av den tidigare nämnda appen. Men som standard är det en ganska balanserad ljudbild som presenteras. Lite klena bastoner och aningen för dominerande diskant, men inte jättedåligt. Och efter att ha justerat EQ:n en aning så har jag fått till en ljudbild som jag är riktigt nöjd med. Ännu lite kraftigare bas hade inte gjort något, men för min del duger ljudet för det mesta.

Regntåliga

JBL Live Free NC+ har en IPX7-certifiering. Detta innebär att de tål en del fukt. Du kan svettas ganska ordentligt eller använda dem även om det regnar lite. Jag skulle dock inte rekommendera att du har dem på dig när du badar.

Pris och summering

JBL har verkligen fått in en massa bra funktioner i Live Free NC+. Brusreduceringen är smart och bra och batteritiden går verkligen inte att klaga på. Jag gillar att man kan använda Google Assistant smidigt och att det är enkelt att använda en eller två öronsnäckor precis som man vill. Dessutom är touchkontrollerna de absolut bästa jag har använt.

Ljudbilden går att justera så att jag blir klart nöjd med den, vilket behövdes. Det går även att justera touchkontroller och brusreduceringsnivåer mycket smidigt med hjälpt av JBL:s app.

I skrivande stund kostar JBL Live Free NC+ ungefär 1 700 kronor. Det är verkligen inte billigt, men du få å andra sidan ett par fullmatade hörlurar. Jag är egentligen inget fan av in ear-modeller, men om du gillar sådana och har gott om pengar så tror att du kommer gilla JBL Live Free NC+.

Positivt

Riktigt bra touchkontroller
Bra app med många inställningar
Brusreduceringen

Negativt

Någon klen bas
Standardljudbilden är lite platt
Ganska dyra

Betyg

8/10

Transparens

JBL skickade ett exemplar av hörlurarna för recension, men har självklart inte påverkat innehållet i denna text på något sätt.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se