Urbanears Luma

Recension av Urbanears Luma

aug
20

Snygga, sköna och med klart godkänt ljud. Urbanears Luma har många bra sidor och funktioner.

Urbanears senaste helt trådlösa hörlurar har nu släppts till försäljning. Modellen kallas Luma och denna gång rör det sig om ett par earbuds. Hörlurarna finns i färgerna Charcoal Black, Teal Green, Ultra Violet och Dusty White. Jag har fått testa den gröna varianten.

Med tanke på hur många helt trådlösa hörlurar det finns att välja på nu så är det svårt för en modell att sticka ut. Urbanears Luma kommer också med vad man kan förvänta sig. Fem timmars batteritid, fodral med 20 timmars extra batteritid, Bluetooth 5.0, laddning via USB-C och touchkontroller.

Urbanears Luma

Wear detect-sensor är trevligt

Något som Luma begåvats med, vilket en hel del konkurrerande modeller saknar, är wear detect-sensorer. Den känner av om du tar ut en hörlur i örat och pausar då automatiskt musiken. När du sedan sätter tillbaka hörluren i örat startar musiken igen. Denna funktion är en trevlig bonus och den har oftast fungerat bra för mig. Dock inte alltid helt felfritt.

Luma är dessutom IPX4-klassade, vilket betyder att de står emot vattenstänk. Du bör inte bada med dem på, men det lär inte vara några problem att lyssna på musik ute i regnet. Även detta är en trevlig bonus. Och en ännu större bonus, som dessutom är oväntad, är att Lumas fodral har stöd för trådlös laddning.

Skapliga touchkontroller

På båda öronsnäckorna finns touchkontroller som används för att starta och stoppa musik (eller svara på/avsluta samtal). För att göra detta ska du dubbeltrycka på valfri hörlur. Du kan trippelklicka på den vänstra öronsnäckan för att spela föregående spår och motsvarande manöver på den högra hoppar till nästa låt. Om du håller in någon av touchkontrollerna i två sekunder startar du telefonens röstassistent.

I teorin är detta en bra lösning, men jag upplever ibland att det är svårt att utföra dessa funktioner. Touchkontroller på hörlurar brukar vara svåra att använda och Lumas är tyvärr inget undantag. Samtidigt fungerar de tillräckligt bra tillräckligt ofta och jag ändå kan inte säga att jag föredrar klassiska knappar över denna lösning.

Urbanears Luma

Enkelt att komma igång

Att koppla ihop Luma med min telefon var både snabbt och enkelt. I vanlig ordning behövde jag egentligen bara ta ut hörlurarna ur fodralet och stoppa dem i öronen. Sedan dök de upp bland tillgängliga enheter i telefonens bluetooth-meny och då återstod enbart att parkoppla dem.

Något som är lite störande är att hörlurarna flera gånger efter att ha anslutits till min telefon höjt upp ljudvolymen till max. Det är rätt mycket högre än vad jag vill att musiken ska spelas. Detta händer inte varje gång jag stoppar i hörlurarna i mina öron, men det har skett så pass många gånger att det känns lite dumt.

Sitter bra i öronen

Förutom ljudet så är passformen det viktigaste för mig när det kommer till hörlurar. Jag har testat många modeller de senaste åren och märkt stor skillnad mellan sköna och obekväma lurar. Urbanears Luma tillhör lyckligtvis den bra kategorin. Jag gillar denna typ av earbuds-hörlurar. Till skillnad från in ear-hörlurar så stänger earbuds dock inte ute allt bakgrundsljud, men för min del är det viktigare med öronkomfort.

Det är ganska enkelt att få in öronsnäckorna på någorlunda rätt plats. Och när man startar musiken kan man snabbt finjustera placeringen så att ljudbilden blir som bäst. För lite beroende på hur man placerar hörlurarna så låter musiken annorlunda.

Under de perioder då jag testat Luma har jag inte märkt av att de börjar skava eller kännas obekväma efter en stund. Och de sitter så pass bra på plats i mina öron att jag aldrig är rädd att de ska trilla ur. Men det är klart att om man headbangar allt för hårt till favoritspellistan så kanske en hörlur eller två lossnar till slut.

Ljudet

Då har vi kommit till det viktigaste, nämligen ljudet. Och jag har inte mycket att klaga på när det kommer till Lumas ljudbild. Med sitt frekvensomfång på 20Hz — 20kHz så kan dessa hörlurar leverera en så pass fyllig ljudbild att jag har svårt att klaga. Som jag nämnde tidigare så är min upplevelse av ljudbilden dock beroende av att jag sätter in hörlurarna rätt i öronen. Olika placering kan göra stor skillnad, framförallt vad gäller bastonerna. Men om lurarna bara hamnar rätt så kan Luma producera härligt dova bastoner. Detta i kombination med ett tillräckligt varmt mellanregister och en ganska tydlig diskant.

Batteritid

Så har vi kommit till batteritiden, vilket också är en viktig del av ett par trådlösa hörlurar. Lumas batteritid är fem timmar. Lyckligtvis finns 20 timmar till i laddningsfodralets batteri, så du kan alltså få ut sammanlagt 25 timmar speltid innan du måste plugga in fodralet i väggen.

Fodralet har en USB C-port och det medföljer en liten USB-kabel. Den är dock svart och inte i samma gröna kulör som hörlurarna och fodralet. Men om du har en Qi-laddare så kan du faktiskt ladda fodralet trådlöst. Detta är en bonusfunktion som känns roligt att Urbanears fick in i fodralet, för det är ändå inte särskilt stort. Materialmässigt så känns fodralet dock ganska plastigt, men det är inte en så stor sak egentligen.

En liten designdetalj som jag saknar är en laddningsdiod. Det finns visserligen en diod inuti fodralet som visar fodralets batteritid. Grönt ljus betyder bra laddning, gult är okej och röd betyder att batteriet börjar bli tomt. Jag skulle dock önska att denna diod visade om hörlurarna laddades och gärna att det fanns en laddningsdiod på fodralets utsida.

Pris och avslutande tankar

Det finns mycket att gilla med Urbanears Luma. Man får det man förväntar sig av ett par helt trådlösa hörlurar. Dessutom har fodralet stöd för trådlös laddning och hörlurarna tål en del väta. Öronsnäckorna är snygga, bekväma och låter rätt bra.

Samtidigt är jag inte riktigt vän med touchkontrollerna och jag saknar möjligheten att justera volymen på musiken på ett smidigt sätt. Och att ljudet ibland dras upp på max är både irriterande och otrevligt.

Prismässigt så kan du räkna med att Luma kostar runt 1 100 kronor. Det är ganska rimligt, får jag ändå säga.

Betyg

7/10

Transparens

Vi fick ett exemplar av Urbanears Luma skickade till oss för recension, men alla åsikter är självklart till 100 % våra egna och helt ärliga.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se