Recension av Marshall Emberton

jul
18

Schysst ljudbild i ett litet format. Marshall Emberton kommer dessutom med bra batteritid och IPX7-klassning.

Zound industries Marshallbrandade högtalare finns i alla möjligt storlekar och utföranden. Men faktum är att de aldrig har släppt någon riktigt liten och ultraportabel bluetoothhögtalare. I alla fall inte förrän nu, när minstingen Marshall Emberton har lanserats.

Emberton är alltså den minsta Marshallhögtalaren någonsin, men den är ärligt talat inte extremt liten. Dock tror jag att det är en positiv grej, för med sina 68 x 76 x 160 mm är det ändå en klart smidig och portabel liten grej. Och genom att inte släppa en för liten högtalare har Zound industries inte behövt kompromissa allt för mycket med ljudbild och funktioner. Dock är Emberton inte en extremt lätt högtalare, den väger ändå 700 gram.

Vattentät och lång batteritid

Det är uppenbart att Marshall Emberton är tänkt att tas med ut på dina äventyr. Den har en IPX7-klassning, vilket innebär att den kan vara en meter under vattenytan i upp till 30 minuter. Dessutom kommer högtalaren laddad med 20 timmars batteritid, vilket möjliggör för en rejält lång strandfest. Fast å andra sidan skulle jag nog inte välja denna högtalare som musikanläggning till ett fest. Inte för att högtalaren låter illa, men den är sannolikt lite i minsta laget för att agera partyhögtalare. Däremot funkar Emberton mycket bra som bakgrundshögtalare på en picknick eller lugnare grillkväll med familjen.

Snygg, precis som vanligt

Med risk för att börja bli tjatig (jag skriver detta varje gång jag recenserar en Marshallhögtalare), Emberton är riktigt snygg. Det syns direkt att det är en Marshallhögtalare och materialvalen är schyssta. Allt ifrån metallgallret till metallen i joysticken är genomtänkt och snyggt. Det enda jag möjligtvis kan klaga på är att det gummiliknande materialet tenderar att dra till sig damm. Och på en svart högtalare syns dammet ganska väl.

På tal om joysticken så är den inte bara snygg, den är dessutom en fröjd att använda. Du justerar volymen, byter låt och startar och stoppar musiken med hjälp av denna och den är väldigt intuitiv. Håll inne knappen i ett par sekunder för att starta högtalaren och tryck sedan snabbt igen för att starta musiken.

Emberton har dock en knapp till på sin ovansida. Den använd för att parkoppla en bluetooth-enhet. Och till höger på ovansidan sitter batteriindiaktorn, som består av 10 röda dioder. Ju fler som lyser, desto mer batteri har högtalaren. På så sätt är det väldigt enkelt att ha koll på när den behöver laddas.

En bra grej är att Marshall Emberton laddas via USB-C och att en sådan sladd medföljer. USB-C-porten är högtalarens enda, du kan alltså inte koppla in en telefon eller annat ljudenhet med kabel. Och eftersom att USB-C-porten är blottad finns det nog en risk att det trillar in smuts eller sand om du tar med högtalaren till stranden. Men då kan du ju alltid skölja av den.

Klart godkänd ljudbild

Emberton kommer lastad med en 360° ljudbild, eftersom att den har högtalarelement på både fram- och baksidan. Detta är trevligt om högtalaren till exempel ställs mitt på ett bord. De båda högtalarelementen är på 10 W vardera och kan leverera ett frekvensomfång om 60 Hz–20 kHz. I praktiken innebär detta en otippat bra ljudbild.

Jämfört med stora Marshallhögtalare är Embertons ljud både plattare och klenare, men det är inte en rättvis jämförelse. Emberton är en helt annat typ av högtalare och ska ju bedömas därefter. Och i förhållande till sin storlek får man en riktigt fyllig ljudbild. Problemet med små högtalare är att framför allt bastonerna ofta lyser med sin frånvaro, men Emberton lyckas ändå producera en hel del låga toner.

Jag har tagit mig tid till att lyssna på ganska mycket musik genom Marshall Emberton. Och det som egentligen bäst beskriver mina erfarenheter med högtalaren är att jag inte har tänkt så mycket på musiken. Och det är bra, för det betyder att den låter ungefär som jag förväntar mig att den ska göra. Om ljudbilden var märkligt hade jag nog reagerat på att musiken inte lät som en den brukar, men så har det alltså inte varit.

Pris och avslutande tankar

Marshall Emberton har ett rekommenderat pris på 1 595 kronor. Det är verkligen inte superbilligt för en högtalare i denna storlek, särskilt som den sannolikt inte kommer vara din primära hemmahögtalare. Och eftersom att Emberton inte är extremt liten så kanske man dessutom vill köpa en ännu mindre högtalare också, för att använda i andra sammanhang.

Men man får samtidigt mycket för pengarna. Batteritiden går inte att klaga på och IPX7-klassning är alltid trevligt. Men framför allt får man mycket ljud i förhållande till högtalarstorlek. Och högtalaren är onekligen snygg och välgjord. Hade man nu bara kunnat koppla in enheter via AUX också så hade det varit en bonus…

Positivt

Batteritiden
IPX7-klassningen
Utseendet
Klart godkänd ljudbild

Negativt

Endast bluetoothanslutning
Väger en del
Lite dyr

Betyg

8/10

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼