Den oändligt användbara mobilen

Denna artikel är en annons
jul
8

Den är sannolikt det första du sträcker dig efter när du vaknar på morgonen och det allra sista du lägger ifrån dig innan du somnar på kvällen. Mobiltelefonen är verkligen så mycket mer än en telefon.

Om du växte upp på 90-talet eller tidigare än så minns du säkert hur tråkigt ett toalettbesök kunde vara. Hur man läste på schampoflaskan bara för att ha något att göra där inne. Den tiden är helt klart förbi, nu står mobilen för underhållningen även på dass.

Sociala medier

Sociala medier är nog vad många använder majoriteten av tiden med sin mobil till. Lite beroende på ålder och intresse är det sannolikt Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok eller Pinterest som dominerar.

Youtube är sannolikt en annan skärmtidsgigant, precis som andra streamingtjänster som Netflix, Viaplay och HBO Nordic, men även Twitch och andra med nischade tjänster.

Olika typer av spel

Dessutom är det uppenbart att mobiler används till olika former av spel. Det kan röra sig som utbildande spel för barn eller AAA-titlar som GTA eller Max Payne. Och ingen lär väl ha missat sommaren då alla skulle spela Pokémon Go?

Sedan finns det en hel del som lägger lite tid och pengar till betting och casino-spel, vilket också är möjligt att göra i telefonen. Då kan du till exempel kolla in Paf Bonuskod 2020. Men glöm inte att spela lagom och bara satsa pengar som du har råd att förlora. Betting och casionspel ska alltid hållas på en rolig nivå.

Arbeta på distans

Om det är något vi har lärt oss av den här våren så är det att många ändå har jobb som går att utföra på distans. Fysiska möten har ersatts med videokonferenser. Och till detta fungerar mobilen utmärkt. Visst kan du även använda en laptop, men selfiekameran i en mobil är ofta ljusår bättre än en webbkamera i en laptop. Och du kan enkelt koppla in ett (trådlöst) headset och få bra ljud.

En schysst och kostnadsfri tjänst för videomöten är Jitsi Meet. Ett bra alternativ till större aktörer som Skype eller Zoom. Med molntjänster som Dropbox, iCloud eller Google Drive är det samtidigt enkelt att dela och säkert lagra viktiga arbetsdokument.

Skärmtidsdebatten

Det allt mer ökande användandet av våra smartphones har lett till en bitvis ganska intensiv skärmtidsdebatt. Det finns många som anser att skärmtiden ska begränsas (i alla fall för barn och ungdomar), samtidigt som andra menar att det inte är själva skärmtiden som är ett potentiellt problem, utan snarare vad man gör när man använder sin mobil.

Klart är dock att våra smartphones har förändrat våra liv och att användningen av dem inte lär minska framöver.

Av

Artiklar som publiceras med denna skribent är inte redaktionella (om inget annat anges), eller skrivna av en extern skribent.

Kontakt: info@hypeline.se