Två iPhones som ligger ovanpå varandra

Svenskar har två miljoner gamla mobiler hemma

jul
1

Hela två miljoner gamla, men fungerade mobiltelefoner kan finnas i svenskars hem. Detta enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Halebop.

Undersökningen visar att många svenskar samlar sina gamla mobiler på hög hemma. Det kan finnas upp emot två miljoner gamla, men fungerande, mobiltelefoner i våra hem. Telefoner som fortfarande har ett andrahandsvärde.

Enligt Halebop har ca 1,5 miljoner svenskar en eller flera fungerande mobiltelefoner som är mindre än fyra år gamla och som de inte använder. Undersökningen visar också att många (sex av tio) är osäkra på vad man ska göra med sin gamla mobil, ifall den kan säljas eller om/hur den ska återvinnas.

I pressmeddelandet från Halebop nämns även följande:

  • Totalt en av fyra svenskar (22%) äger mer än en fungerande mobiltelefon som är mindre än fyra år gammal som de inte använder.
  • Fler män (26%) än kvinnor (17%) har mer än en fungerande mobil hemma som inte används.
  • Ungdomar i åldern 18–25 år (28%) är den grupp som har flest fungerande mobiltelefoner hemma som inte används.
  • Flest bland de som har fungerande mobiltelefoner hemma menar att det som hindrar dem från att sälja är att den/de inte har ett andrahandsvärde (38%), följt av att man vill spara den (22%) och att man inte tänkt på det (18%). 6% vet inte hur man går tillväga för att sälja.

Undersökningen bygger på svar från 1 000 svenskar i åldern 18–79 år under perioden 29 maj – 2 juni 2020.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼