Test av ljudmixern Boya BY-MP4

jun
28

En liten och enkel ljudmixer om du vill koppla in två mikrofoner i en systemkamera eller mobil.

Om du filmar med en systemkamera eller kanske en mobil så har den sannolikt en inbyggd mikrofon. Och den kan vara nog så bra vid vissa tillfällen, men om du är på jakt efter lite mer professionellt ljud så får du investera i en extern mikrofon.

Vill du däremot koppla in två mikrofoner samtidigt och dessutom kunna justera volymen på dem individuellt, då behöver du även köpa någon form av mixer. Sådana kan kosta allt från ett par hundralappar till flera tusen kronor. Ett av de mer prisvärda alternativen är Boya BY-MP4, en 2-kanals ljudmixer för kameror och mobiler.

Mixern kräver ingen strömförsörjning, så du behöver varken koppla in mixern i ett eluttag eller stoppa i batterier för att den ska fungera. Det är alltså ingen avancerad produkt, men den kan användas för att justera volymen på två mikrofoner samtidigt. Och du kan välja om ljudet ut ur mixen ska vara i mono eller stereo. Det är en ganska plastig pryl, även om den delvis är tillverkad i metall.

Koppla in en eller två mikrofoner

På mixerns ena sida finns fyra 3,5 mm-portar. Två av dessa är monoingångar för mikrofoner. Det finns även en ingång för stereoinspelning. Nedanför dessa finns en ljudutgång.

På motsatt sida av mixern finns två analoga reglage, som justerar volymen på de båda kanalerna. Och nedanför dessa finns en knapp som bestämmer om ljudet ut ur mixen ska vara i mono eller stereo.

På mixerns undersida finns ett fäste. Med det kan du skruva fast Boya BY-MP4 i blixtskon på en kamera, eller i ett vanligt stativfäste. På mixerns ovansida kan du samtidigt montera andra prylar som kan fästas i en blixsko. Bra om du till exempel har en mottagare för en trådlös mikrofon som du vill fästa så nära ljudmixern som möjligt. Sådana fästen finns även på mixerns sidor. Du kan alltså fästa inte mindre än tre enheter i mixern samtidigt, om du skulle vilja det.

Kommer med kablar för kamera och mobil

Det medföljer två 3,5 mm sladdar. Den ena används för att koppla mixern till en kamera och den anda används om du ska koppla mixern till en mobil. Boya BY-MP4 fungerar lika bra oavsett vilken av dessa enheter du kopplar in den i, så länge du använder rätt kabel. Skillnaden mellan de två kablarna är att en har TRS-kontakter i båda ändar och den andra (mobilsladden) har en TRRS-kontakt i den ände som ska in i telefonens port.

Bra vid intervjuer

Jag har använt Boya BY-MP4 vid inspelning av ett antal filmklipp där två personer har haft varsin mikrofon. Dessa har kopplats in i varsin ljudingång i mixern. Ljudet har sedan skickats i stereo till min systemkamera, där jag kan se ljudnivåerna för båda kanalerna. Om en mikrofon var starkare än den andra kunde jag då lätt justera volymen på en av mikrofonerna med hjälp av mixerns reglage.

På de inspelade videoklippen kommer den ena mikrofonens ljud i filmens vänstra ljudspår och den andra blir det högra ljudspåret. På så sätt kan jag välja när bara en av mikrofonerna ska höras och när båda ska höras. Ljud och bild behöver alltså inte synkas i redigeringen med denna lösning, vilket sparar tid.

Klarar inte alla mikrofoner

Boya BY-MP4 har generellt fungerat mycket bra när jag har använt mixern. Men när jag försökte koppla in min mikrofon Røde Videomicro i mixern ville den inte fungera. Jag tror att det är för att den mikrofonen inte har någon egen strömförsörjning, utan förlitar sig på ström från min kamera. Och med en mixer emellan så kanske det inte fanns nog med ström till att driva mikrofonen. När jag däremot har kopplat in mikrofoner med inbyggda batterier så har mixern alltid fungerat klanderfritt. Men kom ihåg att du endast kan koppla in mikrofoner som har en 3,5 mm kontakt. XLR-portar lyser med sin frånvaro.

Ett annat minus med denna produkt är att det inte finns någon hörlursport. Vill man lyssna på ljudnivåerna så måste man koppla in hörlurar i sin kamera och det är inte alla kameror som har stöd för detta. Och det finns heller inga dioder eller annat som indikerar hur högt ljudet som kommer ur mixern faktiskt är. När jag filmar med min systemkamera så ser jag ljudnivåerna i den, men i min mobil får jag inte fram någon sådan funktion. Då måste jag göra en provinspelning och sedan lyssna på den för att kontrollera ljudnivåerna.

Samtidigt är detta en väldigt enkelt ljudmixer som bara kostar runt 600 kronor. Man kan inte förvänta sig att den ska klara av allt. Och det den faktiskt kan gör den ändå bra. Till det jag har använd Boya BY-MP4 har den presterat bra, så länge man alltså väljer en mikrofon med egen strömförsörjning.

Positivt

Liten och smidig
Kräver ingen strömförsörjning
Enkel att använda
Många fästpunkter

Negativt

Ingen hörlursport
Klarar inte alla mikrofoner
Visar inte ljudnivåer på något sätt
Inga XLR-kontakter eller liknande portar

Betyg

7/10

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se