Försäkringskassans webbsida på en laptop

Nu kan du söka ersättning hos Försäkringskassan för karensavdrag

apr
7

Du som på grund av sjukdom har fått karensavdrag från och med 11 mars kan söka ersättning för detta hos Försäkringskassan. I dag öppnas nämligen en e-tjänst för detta.

På grund av rådande covid-19-pandemi beslutade Regeringen att slopa karensdagen, eller karensavdraget som det kallar numera. Detta gäller från och med 11 mars, men först nu är det alltså möjligt att söka ersättning för karensavdrag. Ansökan görs på Mina sidor på Försäkringskassans webbsida.

– Vi har fått många frågor och ansökningar under de senaste veckorna så det känns mycket bra att detta nu träder i kraft så att människor på ett enkelt sätt kan ansöka om ersättning, säger Ulrika Havossar, chef för avdelningen för sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

Detta gäller för karensavdragsersättning

Arbetsgivaren ska göra karensavdrag som vanligt. Den enskilde ansöker sedan om ersättning för karensavdrag hos Försäkringskassan. Om du är anställd ersätts du med ett schablonbelopp på 700 kronor före skatt. Är du egenföretagare ersätts du med ett schablonbelopp på 804 kronor per dag före skatt. Ersättningen betalas ut inom 5 arbetsdagar.

Du som inte har rätt till sjuklön, till exempel arbetslösa och föräldralediga, ska ansöka om sjukpenning direkt och till dessa betalar Försäkringskassan ut ersättning utan karensavdrag.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se