Test av Kingston KC600 512 GB SSD

mar
22

Kingston tillhör ett av de mer populära märkena när det kommer till hårddiskar och annan lagring. Och i tider som dessa är det självklart SSD-lagring som gäller. Det allra hetaste är M.2-diskar, men även ”klassiska” SATA SSD:er är allt jämnt populära. Och jag har fått testa Kingston KC600, som är just en SATA-SSD.

KC600 kommer med flera lagringskapaciteter (från 256 GB upp till 2 TB). Den disk som skickats till mig för recension är på 512 GB, vilket får anses vara ganska ”lagom” om man kanske vill ha en snabb Windows-disk med ett antal programvaror men inte använda denna disk till primärlagring av t.ex. bilder och filmer.

DRAM och teoretiska hastigheter

Du kan köpa SSD-diskar i alla möjliga prisklasser och det är lätt att man bara tittar på lagringskapciteten. Men det som skiljer en billig SSD från en mer påkostad är bland annat dess DRAM. En billig SSD saknar ofta helt DRAM, vilket påverkar både dess hastighet och livslängd. Eftersom att Kingston KC600 är en ”riktig” SSD kommer den givetvis med DRAM-cacheminne, i detta fall på 512 GB.

Kingston skriver att KC600 har en sekventiell läshastighet på 550 MB/s och en sekventiell skrivhastighet på 520 MB/s. Detta är i vanlig ordning teoretiska maxhastigheter och inget som man alltid kan förvänta sig att uppnå vid daglig, normal användning. Jag återkommer till vilka hastigheter jag uppmätt.

Utöver hastighet så har Kingston satsat på säkerhet när det kommer till KC600. Den kommer nämligen lastad med AES-XTS 256-bit hårdvarubaserad kryptering, TCG 2.0 och eDrive. Tack vare att disken har just eDrive-stöd så kan du enkelt säkra datan via Bitlocker, som följer med Windows.

Installation

Det rör sig givetvis om en 2,5″ stor disk, vilket går utmärkt att installera i de flesta laptops så väl som i stationära datorer. Du skruvar bara fast disken med fyra små skruvar och kopplar sedan in en strömkabel och en SATA-kabel. Allt fungerar precis lika smidigt som med vilken annan SSD som helst.

Väl monterad och inkopplad återstår det att konfigurera disken så att den syns i Windows och kan användas. Även detta är enkelt och problemfritt. Jag hittar disken i Windows verktyg Diskhantering. Där kan jag skapa en eller volymer. Jag väljer att göra en enda partition av hela disken. Detta innebär att jag får tillgång till 476,94 GB lagringsutrymme.

Hastigheter

När det kommer till hastighetstester så har jag bl.a. använt benchmarkingmjukvara för att testa vad Kingston KC600 går för. I CrystalDiskMark 6 har jag testat hastigheterna i olika scenarion. Vid sekventiell läsning så mäter jag här upp hastigheter på i snitt 562,5 MB/s, vilket väl motsvarar de 550 MB/s som Kingston uppgett. Vad gäller sekventiella skrivhastigheten så landar den på 514,5 MB/s, vilket också är nära Kingstons 520 MB/s.

Vid lite mer verklighetstrogna scenarion är hastigheterna inte riktigt lika bländande snabba, men inte alls långsamma för det. När jag t.ex. kopierar en 3,37 GB stor fil från datorns M.2-SSD till Kingston KC600 så är skrivhastigheten i snitt ca 425 MB/s. Åt motsatt håll blir läshastigheten för KC600 i snitt hela 490 MB/s.

Hastigheten på SSD:n varierar beroende på vad som ska göras, hur stora filerna är och mycket mer. Därför är det svårt att säga att Kingston KC600 har en viss skriv- och läshastighet vid vanlig användning. Det jag kan säga är att den väl uppfyller de uppgivna specifikation som jag har sett. Det som egentligen sätter gränsen för hur snabb denna SSD kan vara är sannolikt SATA 6-gränssnittet.

Pris och avslutande tankar

Kingston KC600 har presterat väl under min tid med den här på recensionsbänken. Den ligger på par vad gäller både läs- och skrivhastighet. Dessutom finns stöd för kryptering på hårdvarunivå, vilket är en trevlig säkerhetsbonus.

I skrivande stund kostar Kingston KC600 ungefär 950 kronor om du väljer 512 GB-modellen. Det är ett rimligt pris utifrån vad man får för pengarna. Om du är på jakt efter en snabb SSD med SATA-anslutning så tycker jag absolut att du kan kolla på Kingston KC600-serien.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se