Test av Volutz Armorcord USB-C

mar
1

Volutz Armorcord USB-C sticker ut med en sportig design och den känns klart hållbarare än andra USB-kablar. Den är ingen stjärna när det kommer till filöverföringar, men har stöd för snabbladdning av många mobiler.

Har du hört talas om det svenska företaget Volutz? För ett par veckor sedan hade jag inte hört talas om dem, men det är ett Uppsalabaserat företag som tillverkar och säljer hållbara elektroniktillbehör – främst USB-kablar. De skickade nyligen sin Armorcord USB C-kabel till mig för test.

Redan när jag packar upp kabeln ur den snygga förpackningen märker jag att Armorcord verkar vara ovanligt hållbar. Kabeln är lite tjockare och märkbart stelare än en ”vanlig” USB-kabel. Inte på ett sätt som är störande, men man märker ändå en tydlig skillnad.

Varför en förstärkt kabel?

Men, behöver man verkligen en förstärkt USB-kabel? Det kan man såklart fråga sig. Och om man är försiktig och tar hand om sin vanliga USB-sladd så kan den säkert fungera problemfritt i flera år. Men samtidigt vet jag inte hur många gånger jag har sett laddsladdar till smartphones där kabeln har spruckit och (i bästa fall) lagats med eltejp. Faktum är att den USB-kabel som följde med min smartphone (Oneplus 3T) gick sönder precis så för ett par månader sedan och därför nu är eltejpad vid ena kontakten.

Volutz kablar är därför förstärkta för att klara de påfrestningar som till slut blir för mycket för ”vanliga” kablar. Det är framförallt vid kabelns kontakter som man har sett till att förstärka, för att minska risken för att den ska gå sönder här. Volutz lovar till och med att deras kablar ska hålla för 50 000 böjningar. De menar att vanliga kablar sällan klarar fler än 3-4 000 böjningar innan de börjar gå sönder. Hur de har fått fram dessa siffror vet jag inte, men utifrån hur Volutz USB C-kabel känns så kan jag absolut tro på att denna håller betydligt bättre än vanliga sladdar.

Inkonsekventa filöverföringshastigheter

Jag testar att koppla in en snabb SSD i min dator med hjälp av Volutz-kabeln. Men överföringshastigheterna är inte konsekventa. När jag överför en 2,5 GB stor fil till SSD:n kommer jag bara upp i hastigheter runt 30 MB/s. Överföringen tar nästan 90 sekunder. Det kan jämföras med 8 sekunder när jag använder hårddiskens medföljande sladd.

Men när jag sedan överför samma fil från den externa SSD:n till min dator skickas samma fil på bara tre sekunder och jag noterar hastigheter runt 1,7 GB/s. I jämförelse behövde hårddiskens medföljande sladd ca 8 sekunder för att göra samma överföring.

Man kan alltså säga att överföringshastigheterna är väldigt inkonsekventa, men jag noterar samma mönster med flera filer.

Stöd för snabbladdning

Nu marknadsförs Volutz kabel främst som en laddningskabel. På sin hemsidan skriver man att Armorcord är ”perfekt för att ladda alla USB C-enheter” och att man har stöd för Qualcomm-snabbladdning, som återfinns i många telefon från bland annat Samsung, Sony, LG, HTC, Nokia och Motorola, men även i enheter som Xbox, GoPro och diverse powerbanks.

Och det är alltså här Armorcord kommer till sin rätt. Den är främst till för dig som är ute efter en tålig laddningskabel till din mobil eller annan enhet med stöd för Qualcomm Quick Charge 2.0, 3.0 eller 4+. Och till detta fungerar denna kabel alldeles utmärkt.

Kommer i tre längder, olika kontakter och flera färger

Volutz Armorcord USB-C kommer i flera utföranden. Den säljs i längderna 1 m, 2 m, 3 m och 30 cm. Den 2 meter långa kabel som jag har fått testa har varit en bra längd. Min ”vanliga” laddsladd till telefonen har alltid varit i kortaste laget. Men denna är mer än tillräckligt lång, utan att vara för lång. Den kortaste kabeln kostar 99 kronor och den längsta säljs för 249 kronor.

Kabeln säljs även i fyra olika färger. Du kan välja mellan Moss Green (som jag fick testa), Orchid Grey, Rose Gold och Ruby Red. Kabeln sticker ut med sin färgstarka design. Personligen föredrar jag nog lite mer diskreta kablar, men samtidigt väljer jag hellre en hållbar kabel än en diskret.

Utöver USB C-modellen som jag har fått testa säljer Volutz även en Lightning-version av Armorcord och en version med micro-USB-kontakt. Med andra ord kan du ladda de flesta av dina USB-enheter med dessa tre modeller.

Summering

Volutz Armorcord säljs in som hållbar och den känns verkligen så. Kabeln är tjockare och stelare än vanliga USB-kablar, men inte på ett dåligt sätt. Kontakterna är förstärka och lär hålla betydligt bättre än andra sladdar.

Kabeln kommer till sin rätt när den ska snabbladda mobiler och andra enheter med stöd för t.ex. Qualcomm Quick Charge. Däremot är den väldigt inkonsekvent vad gäller filöverföringshastigheter.

Armorcord sticker ut med sin sportiga design och färgval. Den är inte för dig som vill ha en diskret kabel, utan i första hand är ute efter en produkt som lär hålla länge. Och med priser mellan 99 och 249 kronor så känns Armorcord värd pengarna. Kablarna kan bland annat köpas på Volutz webbsida.

Transparens

Vi fick ett exemplar av Armorcord USB-C skickade till oss för att testa, men allt innehåll i denna text är givetvis våra egna ärliga åsikter och erfarenheter.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼