Recension av Marshall Monitor II ANC

feb
18

Marshalls senaste hörlurar kommer med spännande funktioner, bra batteritid, grymt ljud och allt annat som man skulle kunna önska sig av ett par hörlurar 2020.

I dag lanseras Marshall Monitor II ANC, den allra senaste hörlursmodellen signerad Marshall. Svenska Zound industries har även denna gång lyckats utveckla en redan bra produkt och Monitor II ANC kommer med ett par spännande nyheter.

Vid en snabb titt på hörlurarna så ser de i princip ut som alla andra Marshall-hörlurar. De är svarta, stilrena och snygga. Monitor II ANC har en skön tyngd, de väger 320 gram. Som vanligt kan du vika ihop hörlurarna, så att de tar mindre plats när de inte används. Men gångjärnen har gjorts om och blivit mjukare och mer flexibla än någonsin. Först såg det ut som att mitt recensionsexemplar av Monitor II ANC hade gått sönder, men det visade sig bara att denna modell går att böja och snurra mer än sina föregångare.

En annan designförändring är hörlurarnas knappar. Marshallhörlurar har alltid haft en smart joystick på vänster kåpa, men på denna modell sitter den istället på höger kåpa. Ingen världsomvälvande förändring, men ändå en förändring. Och faktum är att Monitor II ANC har två knappar till, som styr varsin funktion. Mer om det strax.

Hörlurarna sitter bra på huvudet och stoppningen är precis lagom mjuk. Det är enkelt att justera storleken på hörlurarna så att de passar mitt huvud. Och de är bekväma att ha på sig även längre stunder. Vissa hörlursmodeller börja skava efter en stund, men det har jag inte märkt med Monitor II ANC.

På hörlurarnas undersida finns de två portar som jag förväntar mig att hitta. Dels en 3,5 mm ljudingång och dels USB-porten som används för laddning av hörlurarna. Och nu har Marshalls hörlurar äntligen fått en USB C-port! En USB-kabel och en AUX-kabel medföljer i vanlig ordning. Det gör även en tygpåse, som man kan förvara hörlurarna i när de inte används. Jag vet inte riktigt varför man skulle vilja göra det, men det är säkert bra…

Aktiv brusreducering fungerar mycket bra

Att hörlurarna heter ANC beror på att de kommer med aktiv brusreducering, eller Active Noise Cancelling. Funktionen förhindrar att bakgrundsljud hörs när du använder hörlurarna, så att du istället kan fokusera på musiken. Och Marshalls brusreducering gör ett mycket bra jobb. Visst kan man fortfarande höra en del svaga bakgrundsljud, men det är en klar reducering jämfört med när brusreduceringen är avstängd. Och om alla bakgrundsljud stängdes ut helt skulle det nog kännas både konstigt och lite småfarligt att promenera runt bland trafik och andra människor. Det enda som är lite störande är att en del vindljud fortfarande är framträdande och med brusreduceringen aktiverad blir vinden lite av ett vinande oljud ibland.

En av hörlurarnas tre knappar

Gör inställningar via en app

År 2020 ska även hörlurar ha en app och så även Marshall Monitor II ANC. Appen, som finns till både Android och iOS, är kostnadsfri och låter dig ställa in hörlurarnas funktioner. Du kan till exempel justera hörlurarnas EQ, för att anpassa ljudbilden efter din smak. Det finns ett antal EQ presets att välja mellan och man kan dessutom ställa in sin egen EQ om man vill. Utöver Marshalls standard-EQ kan du ha två olika EQ-inställningar aktiverade. Sedan kan du enkelt växla mellan dessa tre genom att trycka på hörlurarnas svarta Marshallknapp (som sitter på gångjärnet på den högra kåpan.

I appen kan du även ändra vilken funktion den tredje knappen, Marshallknappen, har. Den kan antingen växla mellan tre EQ-lägen, aktivera Google Assistant eller aktivera telefonens standardröstassistent.

Dessutom kan du använda appen för att justera styrkan på brusreduceringen (på en skala mellan 0 och 100 %). Du kan givetvis stänga av brusreduceringen helt och hållet om du skulle vilja det. Dessutom kan du justera nivån på Monitoring Mode. Detta är något som du växlar till genom att klicka på ANC-knappen på gångjärnet på den vänstra hörlurskåpan. Då pausas musiken (eller vad det nu är du lyssnar på) och hörlurarna släpper igenom alla bakgrundsljud, så att du kan höra vad någon som pratar med dig säger. Klickar du på ANC-knappen igen återgår hörlurarna till sitt normalläge och musiken startar igen.

Låter väldigt bra

Det är svårt att bli annat än nöjd av den ljudbild som Monitor II ANC producerar. Hörlurarna sluter in mig och ger mig en mycket intensiv och fyllig ljudupplevelse. Mina öron får en mycket välbalanserad ljudbild serverad och jag kan höra detaljer i låtar som annars har svårt att komma fram.

Jag har främst lyssnat på standard-EQ-inställningarna, men genom att välja någon av Marshalls andra EQ-presets går det att justera ljudbilden ännu lite bättre, beroende på vilken typ av musik man lyssnar på. Det blir faktiskt ganska stor skillnad på ljudbilden beroende på vilken EQ jag väljer.

Men tro nu inte att man alltså måste växla EQ-inställningar vid varje låtbyte. Även om jag bara använder standard-EQ:n så låter musiken alltid väldigt bra. Detta är nog de bästa hörlurar som jag har testat, sett till ljudkvalitén.

Imponerande batteritid

En annan sak som imponerar är Marshall Monitor II ANC:s batteritid. Den är nämligen på hela 30 timmar – och detta med brusreduceringen aktiverad. Stänger du av den ska du ha upp till 45 timmars batteritid.

Under min relativt korta testperiod har jag inte hunnit ladda ur hörlurarna, så jag kan inte säga om batteritiden stämmer, men i och med att Marshalls uppskattade batteritider brukar vara någorlunda sanna så har jag ingen anledning att tvivla på de här siffrorna. Och 30 timmars batteritid med brusreducering är riktigt, riktigt bra. Skulle du trots allt få slut på batteri kan du ju ändå fortsätta lyssna, om du använder den medföljande ljudkabeln (eller vilken 3,5 mm ljudkabel som helst för den delen). Och bara 15 minuters laddning ska dessutom ge hela fem timmars batteritid.

Pris och avslutande tankar

Så, ska du köpa dessa hörlurar? Marshall Monitor II ANC kostar en rejäl slant. Rekommenderat pris är hela 3 195 kronor. De lanseras globalt den 17 mars, så du har fortfarande en månad på dig att fundera (och spara ihop pengarna som behövs).

Samtidigt får man onekligen mycket för pengarna. Jag gillar verkligen att Monitor II ANC har en inbyggd EQ och en snabbknapp för att växla mellan tre EQ-presets. Och brusreduceringen är också riktigt, riktigt bra. Med den aktiverad behöver jag inte dra upp volymen alls lika högt för att slippa bakgrundsljud från trafik, människor och annat störande.

Men det allra bästa med Monitor II ANC är helt klart ljudkvalitén. Som tidigare nämnt tror jag att detta är de bästa hörlurar som jag någonsin provat, tack vare ljudbilden som de producerar. Och att hörlurarna dessutom är både snygga, bekväma och har bra batteritid gör ju inte saken sämre…

Jag letar efter något negativt att skriva om Monitor II ANC, men det är verkligen jättesvårt. Det är de bästa hörlurar som jag någonsin testat och de har verkligen allt jag hade kunnat begära och mer än det. Därför blir det också ett toppbetyg.

Betyg

10/10

Transparens

Vi fick ett recensionsexemplar av Marshall Monitor II ANC skickade utan kostnad för att skriva denna recension, men självklart är allt i denna recension till 100 % våra egna, ärliga åsikter.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼