Test av Braven Flye Sport Rush

feb
6

Trådlösa hörlurar verkar vara här för att stanna. Nu har vi fått testa ett par sportlurar av det, för mig, tidigare okända märket BRAVEN.

Braven Flye Sport Rush kommer med ett plastfodral som laddar hörlurarna. Fodralet är nätt och innehåller 26 timmar extra batteritid för hörlurarna. Fodralet är försett med tre dioder som visar hur mycket av batteriet som är kvar. Hörlurarna fästs i fodralet med magneter och laddningen fungerar klanderfritt. Ett litet minus här är att fodralet laddas via en micro-USB-port, när standarden idag rimligen borde vara USB-C. Men man får i alla fall med en (liten) USB-kabel…

En av de stora fördelarna med Braven Flye Sport Rush är batteritiden. Varje snäcka har en batteritid på 10 timmar och de laddas dessutom snabbt. 10 timmars batteritid är betydligt bättre än alla liknande hörlursmodeller som jag har testat. Och enligt tillverkaren ska dessutom bara tio minuters laddning ge 1 timmes speltid. Jag har fått prova hörlurarna i färgen svart, men de säljs även i vitt och blått.

Hörsnäckorna

Jag har alltid svårt att få in ear-snäckor att sitta bra i öronen, men dessa fungerar okej eftersom de är sportlurar. Det är framför allt lite lurigt att få dem på plats, men de fungerar bra när de väl sitter på plats. Hörlurarna har en IPX5-klassning, vilket innebär att de ska vara vattentåliga, men inte vattentäta. Detta är ingenting jag, av naturliga skäl, har undersökt närmare…

På varje hörsnäcka sitter en knapp. Knapparna styr hörlurarnas funktioner, som att starta och stoppa uppspelningen. Det går även att växla låt, justera ljudvolymen och starta telefonens röstassistent genom att klicka på och/eller hålla in knapparna på olika sätt. Jag upplever dock att det är lite svårt att trycka tillräckligt hårt på knapparna när hörlurarna sitter i öronen.

Efter att du anslutit hörlurarna till din telefon första gången ska de parkoppla sig själva när du tar ut dem ur fodralet. Jag upplever dock denna funktion som lite svajig. Den fungerar visserligen ofta, men tar god tid på sig – så pass god tid att det i regel går snabbare att ta upp telefonen och göra det manuellt. Positivt är dock att du ansluta en enskild hörlur separat och att snäckorna inte är beroende av varandra. Använder du båda är högersnäckan dominant, men du kan använda den vänstra själv medan den högra ligger i fodralet och laddar (eller tvärtom).

Ljudbilden

Ljudet i lurarna är svårt att klaga på. Ljudkvalitén är godkänd, både för musik, ljudböcker och poddar. Räkna inte med en enastående ljudbild som framhäver varenda frekvens helt perfekt, men Braven Flye Sport Rush duger bra till att spela upp det mesta i ljudväg under ett träningspass, på väg till och från jobbet eller i liknande sammanhang. Särskilt i förhållande till hörlurarnas pris så har jag inte mycket att klaga på vad gäller ljudet.

Specifikationer

Namn Braven Flye Sport Rush
Hörlurstyp In ear, helt trådlösa
IP-klassning IPX-5, spolsäkra
Trådlös Ja, Bluetooth 5.0
Röstassistentkoppling Ja, tryck tre gånger på en hörlur för att aktivera telefonens röstassistent
Batteritid 10 timmar, fodralets batteri har dessutom 26 timmars batteritid
Laddningsport Fodralet har en micro-USB-kontakt, kabel medföljer
Fjärrkontroll Ja, start/paus, låtbyte, volymkontroll. Svara på och avsluta samtal. Starta röstassistenten
Inbyggd mikrofon Ja
Övrigt Snabbladdas på 10 minuter (ger en timmes batteritid). Extra ”gummihattar” i olika storlekar medföljer

Pris och avslutande tankar

Pris enligt Pricerunner ligger i skrivande stund på mellan 890-1099 kr, vilket är ungefär vad denna typ av lurar brukar kosta. Denna modell har en överlägsen batteritid jämfört med flera av de liknande hörlursmodeller som jag har använt, vilket för mig är en stor bonus. Detta tillsammans med bra ljudkvalité ger sammantaget en prisvärd hörlur.

Samtidigt är Bluetoothkopplingen ofta seg och hörlurarnas knappar kan vara svåra att trycka på ibland. Men vattentåligheten och de många styrningsmöjligheterna väger ändå upp ganska bra.

Transparens

Vi fick ett par hörlurar skickade till oss kostnadsfritt för recension, men självklart är samtliga åsikter i denna text helt och hållet egna.