Test av ZAGG Tri Fold Keyboard

jan
15

Ett hopfällbart tangentbord med touchpad, kompatibelt med telefoner, tablets, datorer m.m. Det är en intressant produkt från Zagg. Men hur användbart är det egentligen?

Skärmtangentbordet på din smartphone eller surfplatta duger gott och väl till att chatta, skriva in webbadresser, göra sökningar och kanske skicka lite mail. Men när man ska skriva längre texter märker man snart att ett ”vanligt” fysiskt tangentbord är i det närmaste nödvändigt. Men det är inte alltid (eller en särskilt ofta) optimalt att släpa runt på ett vanligt tangentbord att koppla in i en liten bärbar enhet.

Därför är ZAGG Tri Fold Keyboard ett intressant alternativ. Det är nämligen ett trådlöst tangentbord som går att vika ihop. Som namnet antyder kan man vika det i tre delar, vilket gör tangentbordet mycket smidigare att ha med sig.

Utfällt tangentbord

Bilden visar inte den nordiska versionen, som har tangenter för å, ä och ö.

Tangentbordet finns i nordisk layout, så det går alltså alldeles utmärkt att skriva å, ä och ö precis som vanligt. Och förutom alla vanliga tangenter kommer ZAGG Tri Fold Keyboard med en inbyggd touchpad och både vänster och höger musknapp.

Går att koppla ihop med många enhetstyper

Även om produkten är inriktad mot att kopplas ihop med telefoner och surfplattor så går tangentbordet alldeles utmärkt att koppla ihop med andra enheter. Om din smarta TV har stöd för bluetooth kan du säkert koppla tangentbordet till det. Och jag har till exempel utan problem kopplat samman tangentbordet med min RaspberryPi (som kör RetroPie), vilket har varit en smidig och bra lösning.

Funkar helt okej att skriva med

Tangenterna är låga, men ändå rätt bekväma att skriva med. Men eftersom att tangentbordet är tredelat finns det ett ganska stort mellanrum i mitten av tangentbordsuppsättningen. Detta kräver en viss vana innan skrivandet blir helt naturligt, men det går ändå överrastande bra att skriva redan efter en liten stund. Och även musplattan är helt okej att använda, men den är långt ifrån lika bra som en ”vanlig” touchpad på en genomsnittlig laptop. Mellanslagstangenten är uppdelad i två, vilket är en vettig lösning.

Eftersom tangentbordet är tredelat är det inte alls användbart i knäet. På ett bord eller annan hård och plan yta går det bra att använda, men räkna inte med att kunna luta dig tillbaka i soffan och ha denna produkt i famnen.

Jag skulle inte använda detta som mitt primära tangentbord och jag skulle helst inte skriva några längre uppsatser med Tri Fold. Men det duger alldeles utmärkt som ett tangentbord för mediedatorn, när du ska söka upp en film eller serie på Netflix, slösufra lite eller kanske svara på ett enstaka mejl. Och det är såklart mycket skönare att skriva på detta tangentbord jämfört med mobilens skärmtangentbord.

Halvt utfällt tangentbord

 

Växla mellan två parkopplade enheter

Genom att hålla in Tri Folds fn-knapp och samtidigt trycka på 1 eller 2 kan du växla mellan två parkopplade enheter. På så sätt kan du till exempel koppla ihop tangentbordet med både en telefon och en surfplatta och med kortkommandot växla mellan vilken av enheterna du ska styra. Smart, men ingen funktion som jag har känt ett behov av att nyttja särskilt ofta under min recensionsperiod.

Vinner på sin smidighet

Det som egentligen är hela anledningen till att ZAGG Tri Fold 2019 ändå är en användbar produkt är dess smidighet. Det väger inte mer än 390 gram och tar inte stor plats i väska i hopfällt läge. Och när du har parkopplat det med en enhet så hittar de varandra automatiskt, så snart du fäller ut tangentbordet. Då är det bara att börja skriva.

Batteritiden verkar också vara vettig. Och när du väl får slut på batteri laddar du enkelt upp tangentbordet igen med hjälp av den inbyggda USB-porten. Tyvärr kommer ZAGG TRi Fold 2019 med en micro-USB-port, men det får man väl leva med. Och det medföljer i alla fall en USB-kabel…

I skrivande stund går ZAGG Tri Fold 2019 att hitta för runt 850 kronor och uppåt. Det är ändå en hel del pengar för ett tangentbord. Samtidigt är priset inte direkt högre än motsvarande tangentbord från andra tillverkare, så det är nog en rimlig prissättning ändå.

Utfällt tangentbord

Slutligen

Det jag gillar med ZAGG Tri Fold 2019 är att tangentbordet är väldigt portabelt. Det är smidigt att ha med sig och funkar bra till att styra sin medie-PC eller om man vill skriva längre texter på sin telefon eller surfplatta. Tangenterna är låga, men ändå förhållandevis bekväma att skriva på. Batteritiden är bra och materialvalet schysst. Och priset (om du hittar det för ca 850 kronor) känns också ganska rimligt.

Det jag inte riktigt gillar är att tangentbordet är väldigt svårt att använda i knäet. Och att tangenterna är separerade av ena vikningen gör det lite krångligare att skriva snabbt. I alla fall innan man har byggt upp muskelminnet. Jag har svårt att se att jag någonsin kommer använda denna produkt till att skriva några längre utläggningar, men det är nog å andra sidan inte tangentbordets syfte heller.

Betyg

7/10

Transparens

Vi fick ett recensionsexemplar av tangentbordet skickat till oss utan kostnad, men givetvis är alla åsikter i denna recension helt och hållet våra egna.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se