Test av kameragimbalen Feiyutech G6 Plus

dec
10

Redo att ta dina vloggar till en ny nivå? Ett mer och mer populärt sätt att få mer stadiga filmklipp är att skaffa sig en gimbal. Och de senaste veckorna har jag fått chansen att testa en sådan - nämligen en Feiyutech G6 Plus.

Feiyutech G6 Plus är en 3-axlig gimbal som kan stabilisera mobiler och kameror som väger upp till 800 gram. Jag ska börja med att säga att detta är den första gimbal-modellen som jag har fått möjlighet att testa och jag är inte på något sätt en expert när det kommer till teknik som denna. Därför ska ni se denna recension helt och hållet ur ett nybörjaranvändarperspektiv.

Kommer i en schysst väska

Feiyutech G6 Plus kommer i en stilren och snygg kartong, så det första intrycket är bra. Och när jag har öppnat kartongen så visar det sig att själva gimbalen kommer i en väska. Väskan är smidig och lite stöttålig. Den lär komma väl till pass vid resor när man vill ha med sig gimbalen.

I väskan finns, förutom själva gimbalen, ett uppladdningsbart batteri, ett fäste för mobiltelefoner, en GoPro-adapter och en micro-USB-kabel som används för laddning. Allt ligger tajt förpackat i väskan och jag har senare svårt att få ner allt på rätt plats igen.

Inte gjord för DSLR-kameror

Nästan uteslutande har jag filmat med mobiltelefoner. Jag försökte montera min systemkamera Sony A77 II på gimbalen (väl medveten om att denna produkt egentligen inte är gjort för stora DSLR-kameror), men det gick inte så bra. Om jag valde ett litet objektiv så klarade kameran visserligen viktgränsen på 800 gram, men kamerahuset fick helt enkelt inte plats på gimbalen. Och som sagt är G6 Plus inte gjord för så stora kameror heller.

Däremot går det alltså alldeles utmärkt att använda denna gimbal med en GoPro (eller annan actionkamera), en mobil eller med en kompakt kamera. Du får justera gimbalen så att kameran balanseras, men sen är det bara att tuta och köra.

Många reglage och funktioner

Feiyutech G6 Plus kommer med många trevliga funktioner och ett antal olika knappar. Men det tar faktiskt inte särskilt många minuter innan jag börjar känna mig någorlunda bekväm med alla reglage. Du kan koppla ihop gimbalen med mobilen eller många kameror via wifi eller bluetooth och på så sätt starta och stoppa en inspelning med hjälp av en dedikerad knapp på gimbalen. Med vissa kameror kan man även justera inställningar direkt från gimbalen. Om du filmar med din mobil finns det en app att ladda ner för att kunna göra olika saker.

Gimbalens joystick används för att panorera och titla kameran. Ett reglage på gimbalens baksidan kan justera lutningen (roll) på kameran. Och på gimbalens vänstra sida finns ett rullhjul som kan ha flera funktioner. Det kan ställas in så att det justerar zoomen, fokus, panorering eller tiltning. Jag gillar verkligen detta hjul och de rörelser m.m. som man kan göra med hjälp av det.

Det finns även en knapp som kan användas för att snabbt panorera kameran 180 grader, så att du filmar dig själv. Detta är perfekt för dig som vloggar eller bara gillar att filma ditt eget ansikte.

Lite svår att justera

Innan man startar upp gimbalen ska den balanseras, så att kameran som är monterad på den är så stabil som möjligt. Och gimbalen har en låsring på varje axel som gör att man kan reglera alla tänkbara vinklar. Dock tycker jag att dessa låsringar kan vara svårt att lossa ibland. Jag får verkligen ta i så att det gör ont i handen för att lossa dem och kunna justera vinklarna. Och som den nybörjare jag är så tar det en liten stund att hitta en bra balans i justeringarna, men det är sannolikt lite av en vanesak.

I övrigt känns materialvalen bra och gimbalen är med sina 663 gram ett gediget bygge. Feiyutech G6 Plus ska dessutom kunna stå emot en del fukt, vilket är bra om man skulle vilja filma i regnet.

Väl justerad är det egentligen bara att starta upp gimbalen och börja filma. Du behöver inte koppla ihop enheterna på något sätt om du inte vill. Och att justera panorering, tilt, roll m.m. känns snabbt naturligt. Jag hade kanske önskat att joystickens maxhastighet var lite högre, men alla rörelser blir i alla fall väldigt mjuka. Och vill man kunna göra snabba justeringar på en specifik axel så rekommenderar jag att man kopplar den rörelsen till rullhjulet. Då kan man justera i en lite högre hastighet om man vill det.

Stabiliserar bra

Feiyutech G6 Plus gör ett mycket bra jobb när det kommer till att stabilisera skakiga klipp. Skillnaden mellan att hålla telefonen i handen är väldigt stor. Och det är precis vad man kan förvänta sig ett en produkt som denna ska åstadkomma.

Vid ett par tillfällen märker jag dock att gimbalens motorer kan ha svårt att justera korrekt, vilket leder till att de vibrerar och brummar till märkbart. Men detta verkar endast inträffa om jag gör ”extrema” rörelser som maximerar gimbalens 320° rollrotation eller 260° tiltrotation. Det är i alla fall min teori och detta inträffar lyckligtvis inte alls ofta om man håller sig till ”normala” rörelser.

View this post on Instagram

Så här stabil är gimbalen Feiyutech G6 Plus!

A post shared by Hypeline (@hypelinese) on

Som du ser i filmklippet ovan håller Feiyutech G6 Plus min mobil stabil även när jag gör väldigt stora och snabba rörelser. Det är sällan man faktiskt filmar på det sättet, så du förstår säkert att detta är en gimbal som klarar av det mesta ”vanliga” man kan utsätta den för i skakighet.

Bäst med appkoppling

Det går alldeles utmärkt att använda Feiyutech G6 Plus helt utan att koppla samman den med din telefon, men gimbalen kommer till sin rätt om du laddar ner appen och synkar de två enheterna. Då kan du starta och stoppa en filmklippsinspelning, zooma och till och med justera fokus på filmen helt och hållet från gimbalen. Dessutom kan du nu ändra många av gimbalens inställningar t.ex. hastighet för panorering och tilt. Du kan faktiskt även kontrollera gimbalens rörelser från din telefon.

Beroende på vilken kamera du har så kan du även koppla ihop den med gimbalen, med hjälp av mobilappen. Om du till exempel har en någorlunda ny GoPro eller en kamera från Sony, Canon eller Panasonic är det stor chans att du kan koppla ihop den med Feiyutech G6 Plus och på så sätt starta och stoppa en inspelning och kanske även justera zoom eller fokus direkt från gimbalen. Tyvärr har jag ingen kamera som går att koppla ihop på detta sätt, så jag har inte haft möjlighet att testa dessa funktioner.

Pris och avslutande tankar

Min tid med Feiyutech G6 Plus har varit både intressant och lärorik. Det har varit väldigt roligt att äntligen få testa en gimbal – en produkt som jag länge funderat över att köpa. Och även om det tog en liten stund att komma igång och förstå hur alla funktioner och finesser skulle användas, så vill jag ändå säga att detta är en användarvänlig produkt.

Den gör dessutom det den ska – nämligen balansera och stabilisera kameror. Eftersom att G6 Plus är gjord för mindre kameror och mobiler har jag inte kunnat testa den med min DSLR. Men med de kameror jag faktiskt har kunnat testa så har resultatet varit bra, betydligt stabilare än vi handhållna filminspelningar.

I skrivande stund kostar Feiyutech G6 Plus ca 2 400 kronor att köpa. Det är lite pengar, men inte mer än hur likvärdiga modeller är prissatta. Och även om detta är den första gimbal jag testar och jag därmed inte kan jämföra den med liknande produkter så tycker jag att priset känns rimligt. Man får många funktioner för pengarna och Feiyutech G6 Plus har många bra finesser förpackat i ett fint skal.

Betyg

8/10

Transparens

Vi har kostnadsfritt fått låna ett exemplar av Feiyutech G6 Plus för recension, men alla åsikter i denna text är givetvis helt och hållet våra egna och helt ärliga.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼