Huawei FreeBuds 3

Recension av Huawei FreeBuds 3

nov
28

Huaweis helt trådlösa hörlurar FreeBuds 3 är snygga, välljudande och kommer med flera fina funktioner. Men samtidigt finns det saker som jag önskar att hörlurarna gjorde bättre.

Huawei FreeBuds 3 är ett par helt trådlösa hörlurar med en design som ”inspirerats” ganska mycket av Apples Airpods. Även funktionsmässigt har man nog sneglat ett par gånger på just Apple. Eller om man ska vara lite mer positiv så kan man säga att FreeBuds 3 kommer med många bra funktioner och designinslag som vi förväntar oss att bra helt trådlösa hörlurar ska göra idag.

FreeBuds 3 är öppna hörlurar, alltså inte in ear. Men de kommer lastade med aktiv brusreducering, som kan stänga ute mycket av de störande bakgrundsljud som annars riskerar att förstöra den fina ljudbilden i din favoritmusik.

Drar åt sig fingeravtryck

Hörlurarna finns i två färger – svart och vitt. Jag fick testa den svarta versionen och det är ett par riktigt snygga hörlurar som gömmer sig i den lika snygga svarta fodralet. Skalets högblanka svarta färg har dock en förmåga att dra till sig fingeravtryck, så det dröjer inte länge innan jag får torka av det. Och snart är det dags att torka av det igen. Och igen. Och igen.

Lyckligtvis så gör det mig egentligen inte så mycket om fodralet blir nedlusat med mina egna fingeravtryck. För det allra mesta förvarar jag ändå fodralet i byxfickan. Och med tanke på hur litet detta fodral är så har jag inga som helst problem att få plats med det i fickan.

Upp till 20 timmars batteritid

Hörlurarnas batteri räcker till fyra timmars användning. Men likt typ alla andra helt trådlösa hörlurars fodral så agerar även FreeBuds 3:s fodral laddningsstation för hörlurarna. Man kan ladda upp hörlurarna fyra gånger med hjälp av fodralets batteri. Detta innebär att man kan lyssna i sammanlagt 20 timmar per laddning. Och när fodralet väl ska laddas så görs detta via USB. Och Huawei har glädjande valt att använda en USB C-port. En USB-kabel medföljer dessutom.

Huawei FreeBuds 3

Bäst med en Huaweitelefon

Huawei verkar inte bara ha snott hörlurarnas utseende från Apple. Man har även inspirerats i hur Apple endast erbjuder vissa funktioner om man har en iPhone. FreeBuds 3 fungerar nämligen allra bäst om du även har en Huawei-telefon. Då räcker det att du öppnar hörlurarnas fodral för att enheterna ska parkopplas automatiskt. Och om du lyssnar på musik och tar ut ena hörluren ur örat så pausas musiken automatiskt. Men alltså bara om du använder en Huaweitelefon.

Lyckligtvis kan du självklart koppla FreeBuds 3 mot andra telefonmärken också och dessutom få många bra funktioner. Genom att ladda ner Huaweis app AI Life kan du ställa in några saker. Bland annat vad hörlurarnas touchkontroller ska göra.

Styr musiken m.m. med touchsensorerna

Det sitter nämligen en touchsensor på varje hörlur och genom att dubbeltrycka på en av dem kan du aktivera en funktion. Som standard kommer en dubbeltryckning på vänster hörlur att aktivera eller inaktivera brusreduceringen och en dubbeltryckning på höger hörlur hoppar till nästa låt.

I appen kan du ändra så att du istället startar/pausar musiken eller aktiverar telefonens röstassistent. Det går tyvärr inte att justera volymen genom att röra touchsensorerna och jag tycker att det är synd att man bara kan dubbeltrycka på dem. Här hade Huawei kunnat implementera fler funktioner. Till exempel skulle jag gärna vilja kunna justera volymen genom att hålla in fingret mot en sensor och varför kan man inte göra en sak genom att enkelklicka och en annan när man dubbelklickar?

Fyllig ljudbild

När det kommer till ljudet så har Huawei lyckats riktigt bra. Musiken är klar, tydlig och fyllig. För att vara ett par öppna hörlurar så har de dessutom en djup och välbalanserad bas (särskilt om man drar upp volymen något). Och FreeBuds 3 läcker inte särskilt mycket heller. Min fru kunde höra vilken musik jag lyssnade på, men då var hon i princip tvungen att lägga sitt öra emot mitt. Då lyssnade jag inte på extremt hög volym, men ändå på en ”rimlig” nivå.

Vid låg volym blir musiken lite plattare, som med de flesta andra hörlurarna, men oavsett vilken volym jag väljer så levererar Huawei FreeBuds 3 en mycket trevlig ljudupplevelse.

Hörlurarna sitter dessutom bra i mina öron. Efter närmare en timme kan det börja ömma lite, men det är verkligen inte jättejobbigt. Och det känns som att hörlurarna sitter bra på plats hela tiden. jag är aldrig rädd att jag ska tappa dem när jag använder dem.

Brusreduceringen är magisk – men också helt kass

Den häftigaste funktionen som Huawei FreeBuds 3 kommer med är ändå garanterat den aktiva brusreduceringen. Den kan som standard alltså aktiveras genom att dubbeltrycka på den vänstra touchsensorn, men det går även att aktivera den från appen. I appen kan du även ställa in hur kraftig denna brusreducering ska vara. Och det blir stor skillnad beroende på hur kraftig brusreducering du ställer in.

Jag har testat hörlurarna vid och på bussen och pendeltåget och under promenader. Och trots att Huawei FreeBuds 3 är öppna hörlurar så kan brusreduceringen få bort en stor del av bakgrundsljuden. En gång drog jag på brusreduceringen på max när jag åkte tåg och från att ha kunnat höra precis vad ett par killar bredvid mig pratade om (även med halvlåg musik på i hörlurarna) var deras samtal plötsligt nästan helt omöjligt att höra. Det var nästan som att de stod och mimade bredvid mig.

Drar man upp brusreduceringen högt så försvinner en väldigt stor del av bakgrundsljuden. Men då kan även musikens ljudkvalitet börja svacka en del, så det gäller att hitta en bra medelpunkt. Lyckligtvis är detta enkelt att justera i appen.

Finns en del buggar

Men brusreduceringen är inte alltid så här bra. Ibland fungerar den plötsligt inte alls längre. Och om det blåser kan vindljudet snarare förstärkas än reduceras. Och inte allt för sällan lägger brusreduceringen plötsligt av en stund ibland. Särskilt irriterande är det när detta bara händer med den ena hörluren. Då känns det nästan som att jag har fått lock för det örat där brusreduceringen fortfarande fungerar.

En annan bugg som jag råkade ut för en gång var när hörlurarna hamnade i osynk. Musiken spelades upp typ en halv sekund tidigare i den ena hörluren än den andra. Jag tror att detta hände i samband med att jag testade den trådlösa räckvidden på hörlurarna och kom lite för långt bort en stund. När jag du pausade och sedan startade musiken var hörlurarna synkade igen.

Det ska nämnas att det recensionsexemplar av hörlurarna som jag fick låna är ett förproduktions-ex, så med lite tur är dessa buggar åtgärdade i den skarpa versionen.

Pris och avslutande tankar

Jag har haft en mestadels positiv testperiod med Huawei FreeBuds 3. Hörlurarna är snygga, smidiga och bekväma. För att vara helt trådlösa så har de bra batteritid (man kan dessutom se batteristatus för både hörlurarna och fodralet i appen) och de kommer med bra funktioner.

Touchkontrollerna fungerar ganska bra, men kan vara svåra att träffa med fingret ibland. Och jag saknar möjligheten att ha fler kommandon, till exempel att kunna justera volymen.

Brusreduceringen är stundtals riktigt bra, men lider av buggar och instabilitet. Vissa dagar har jag valt att inte ha brudreduceringen aktiverad, bara för att slippa en del problem som annars kan uppstå.

Just nu kostar Huawei FreeBuds 3 ungefär 2 000 kronor, vilket ligger ungefär i samma nivå som många konkurrerande, likvärdiga hörlurar. Priset känns rätt rimligt, men kanske lite högt med tanke på de buggar som ändå verkar finnas. Nu kan dessa bero på att det exemplar jag fick testa inte var en slutgiltig version, men det är inget jag kan bekräfta.

Betyg

7/10

Transparens

Vi fick ett par Huawei FreeBuds 3 skickade för recension, men självklart är alla åsikter i denna recension helt och hållet våra egna.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼