Recension av JBL Bar 2.0 All-In-One

nov
16

JBL:s minsta soundbar tar liten plats, men ger ändå betydligt fylligare och bättre TV-ljud. I alla fall för det mesta.

I flera år har jag funderat på att uppgradera ljudet till min TV. Men någonstans i valet och kvalet mellan att skaffa en soundbar eller satsa på en surround-anläggning så har jag fastnat. Och efter att ha lyssnat på min TV:s inbyggda högtalare i sex år så har jag vant mig vid hur den låter. För den har ändå rätt skapligt ljud. Eller?

När JBL för ett par veckor sedan erbjöd mig att testa en av deras soundbars var jag inte sen att tacka ja. Och jag ville gärna prova deras minsta och billigaste modell. Den heter JBL Bar 2.0 All-In-One och är vad den heter – en enda enhet med två högtalare och ingen subwoofer.

Mindre än väntat

När jag öppnade förpackningen och plockade upp soundbaren visade det sig att enheten var något mindre än jag hade väntat mig. Samtidigt är det ingen pyttehögtalare, den mäter ändå 614 x 58 x 90 mm och väger 1,6 kg. Och när jag hade placerat den på framför TV:n på TV-bänken så såg soundbaren enhetlig och ”lagom” stor ut.

På soundbarens ovansida finns fyra knappar. Dessa används för att starta och stänga av enheten, justera volymen eller växla mellan uppspelningskällor. Mer om detta strax. På enhetens baksida finns alla in- och utgångar. Dessa består av en strömport, en HDMI-port och en optisk ljudport. Dessutom finns en fullstor USB-port. Men den europeiska versionen av denna soundbar har inte direkt någon användning av denna port. Den kan bara användas för att uppdatera soundbarens mjukvara.

Oerhört smidig installation

Allt man behöver för att komma igång med denna soundbar följer med i lådan. Ja, förutom TV:n då såklart. Det enda jag behövde göra var att koppla in den medföljande HDMI-kabeln i soundbarens HDMI-port och sedan i en tom HDMI-port på TV:n. Därefter kopplade jag in den medföljande sladden. När jag sedan startade TV:n kom ljudet fortfarande ur de inbyggda högtalarna. Men så startade jag soundbaren med hjälp av dess fjärrkontroll och vips var det därifrån ljudet kom istället.

Och detta är faktiskt den enda gången jag har behövt använda soundbarens fjärrkontroll. Volymen justerar jag med TV-fjärrkontrollen och soundbaren startar automatiskt när min TV startar. Men detta betyder inte att fjärrkontrollen nödvändigtvis är helt onödig efter installationen.

Kan agera bluetooth-högtalare

Förutom att spela upp ljud som kommer in i soundbaren via en HDMI- eller optisk ljudkabel så kan denna enhet även agera bluetooth-högtalare. Ett tryck på fjärrkontrollens bluetooth-knapp gör att soundbaren hoppar över i detta läge. Och om man sedan trycker på TV-knappen så hoppar den tillbaka till att spela upp ljudet från TV:n. Soundbaren kommer ihåg vad den var inställd på nästa gång den startas. Man behöver alltså inte välja TV-läget varje gång, om det var det man använde när enheten senast stängdes av.

Förbättrar TV-ljudet ordentligt – för det mesta

Jag hade inte funderat så mycket över ljudkvalitén eller balansen i de inbyggda högtalarna i min TV. Visst, det lät inte märkvärdigt alls, men det var inte på något sätt dåligt ljud. Så upplevde jag det i alla fall tidigare. Nu när jag har kört med JBL:s nya soundbar under ett antal dagar så märker jag stor skillnad. Jämfört med TV-högtalarna så får JBL Bar 2.0 fram ett betydligt fylligare ljud. Detta märks framförallt i de lägre ljudfrekvenserna.

Frekvensomfånget är 70 Hz-20 KHz, vilket alltså innebär att de allra dovaste bastonerna inte kommer fram. Vill man ha dessa får man köpa någon av de dyrare soundbar-modellerna som kommer med en separat baslåda. Och nog hade det varit trevligt med lite dovare och fylligare bas ibland, men även utan en subwoofer presterar JBL Bar 2.0 ändå betydligt bättre än min TV:s högtalare.

Ljudet låter bättre även på lite högre frekvenser, i alla fall för det mesta. För ibland låter det plötsligt väldigt burkigt. Jag har inte lyckats klura ut när eller varför det plötsligt gör så, men jag har märkt det vid flera tillfällen. Framförallt när jag tittar på ett TV-program (och alltså inte streamar något eller använder en bluray-spelare eller spelar TV-spel) kan detta hända någon gång då och då. Men för det allra mesta låter det ganska balanserat och bra.

Ingen manuell EQ

Jag hade gärna velat kunna koppla mig mot soundbaren via telefonen för att göra manuella EQ-inställningar, men detta verkar inte vara möjligt. Man får leva med den ljudbalans som JBL har ställt in. Och för det mesta så är den absolut tillräckligt bra balanserad för mina öron.

Ljudbilden förändras också något beroende på hur hög volym man har på soundbaren, precis som det brukar vara. Och JBL Bar 2.0 har kraften att spela upp ljud på ordentligt hög volym om man skulle vilja det. De inbyggda högtalarelementen är på 2 x 40 Watt och dekan jobba på bra om man önskar det.

Specifikationer

Namn JBL Bar 2.0 All-in-One
Frekvensomfång 70 Hz-20 KHz
Högtalarelement 2 st racetrack drivers
Uteffekt 2 x 40 watt
Strömförbrukning viloläge < 0.5 watt
Ingångar Nätanslutning, HDMI, optisk, USB typ A (endast för service)
Mått 614 x 58 x 90 mm
Vikt 1,61 kg
Bluetooth Version: 4,2. Profil: A2DP V1.3, AVRCP V1.5. Frekvensomfång: 2402 mHz – 2480 mHz
I förpackningen Strömkabel, HDMI-kabel, fjärrkontroll med batterier, fästen för att väggmontera enheten, manual

Pris och avslutande tankar

JBL Bar 2.0 All-in-One har varit en intressant produkt att testa. Den var något mindre än jag väntade mig, men gjorde sig bra under min TV. Enheten är snygg och stilren och kan gärna stå framme (vilket den ju ska göra). Det är en enkel modell, som inte kommer med överdrivet många funktioner. Men man kan koppla sig mot TV:n via HDMI eller optisk ljudkabel. Dessutom går det att spela upp ljud trådlöst via bluetooth.

Ljudbilden är godkänd, men ibland låter det väldigt burkigt. De allra dovaste bastonerna kommer inte riktigt fram. Annars gör enheten röster och andra ljud betydligt fylligare och kraftigare än vad min TV klarar av.

Samtidigt kostar denna produkt i skrivande stund ca 2 500 kronor, vilket är ganska mycket pengar. För de pengarna hade jag gärna sett möjligheten att justera enhetens EQ. Och det delvis burkiga ljudet gör att soundbaren känns som att den borde vara lite billigare. Men för det allra mesta är jag ändå nöjd med JBL Bar 2.0 All-in-One.

Betyg

7/10

Transparens

JBL skickade ett recensionsexemplar av denna produkt till oss, men har självklart inte påverkar innehållet i denna recension på något sätt.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se