DJI Mavic Mini – ny prisvärd drönare i litet format

okt
30

Liten, lätt och till ett lågt pris. Nya DJI Mavic Mini kan komma att bli en mycket populär instegsmodell för blivande drönarpiloter.

DJI fortsätter att imponera på drönarfronten. För ett par år sedan släppte de sin första hopfällbara drönare och både Mavic- och Spark-serierna är ytterst portabla, men samtidigt kompetenta drönare. Nu har man släppt DJI Mavic Mini. Som namnet antyder är det ännu en liten drönare. Den är dessutom mycket prisvärd.

Väger bara 249 gram

Med en vikt på endast 249 gram har DJI lyckats ta fram en användbar drönare som håller sig under den ”magiska” gränsen 250 gram. Om en drönare väger 250 gram eller mer måste den nämligen registreras hos myndigheter i många länder. Detta slipper alltså Mavic Mini-ägare, med ett helt gram till godo.

Trots låg vikt har DJI lyckats få in en massa godsaker i Mavic Mini. Den har en imponerande batteritid på (upp till) 30 minuter. Kameran har givetvis en 3-axlig mekanisk bildstabilisering. Du kan filma i 2,7K (max 30 bilder per sekund) eller 1080p (max 60 bilder per sekund).

Toppar på 47 km i timmen

Maxhastigheten är 47 km i timmen i sportläget och Mavic Mini ska kunna överföra video på upp till 4 km avstånd. Notera dock att detta inte skulle vara lagligt i Sverige, där reglerna kräver att man måste ha fri sikt till sin drönare.

Räkna nu inte med att du får alla funktioner i Mavic Mini som de lite större Mavic-drönarna kommer med. Men Mavic Mini kommer i alla fall med fyra förprogrammerade lägen. Dessa är Rocket, Circle, Dronie och Helix.

Man får heller inte med alla sensorer som de lite dyrare DJI-drönarna har. Mavic Mini har bara fått sensorer nedåt, i andra riktningar får du alltså själv vara den som håller koll.

En ganska stor tröst är i alla fall priset. I skrivande stund säljs DJI Mavic Mini för ca 4 500 kronor, vilket ser ut att vara mycket prisvärt.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se