Urbanista Sydney

Recension av Urbanista Sydney

okt
25

Med en snygg design och ett lågt pris förpackat i ett mycket litet skal så blir mina förväntningar på Urbanista Sydney snabbt höga. Men ljudbilden lever inte upp till förhoppningarna.

Svenska hörlursmärket Urbanista har rönt en del uppmärksamhet med sina helt trådlösa hörlurar Stockholm. Tyvärr var just de hörlurarna inte någon direkt hit. Men nu är man tillbaka med nya produkter. Denna gång har vi testat deras snygga lilla bluetooth-högtalare Urbanista Sydney. Den kostar bara 400 kronor, men vad får man för pengarna?

Även om jag visste att Sydney skulle vara en liten högtalare så hade jag inte förväntat mig att den skulle vara så här liten. Men en liten formfaktor är ingen nackdel, så länge Urbanista har lyckets få plats med ett bra batteri, schyssta högtalarelement och ett starkt blueooth-chip.

Snygg design och godkända anslutningar

Sydney är en stilren och snygg högtalare. Jag fick låna den vita varianten, men Sydney säljs även i rosa, grönt och svart. De flesta av högtalarens sidor är klädda i tyg, med resterande ytskikt gjorda i plast.

På högtalarens ovansida finns fyra knappar. Dessa används för att starta högtalaren, aktivera parkopplingsläget och justera volymen på musiken. Bakom en gummilucka på baksidan gömmer sig en 3,5 mm ljudingång och USB-porten som används för laddning. Tyvärr är det en USB-port av micro-modell och en inte en mer nutida USB C-port. En liten tröst är att en USB-kabel medföljer. Men även här är det en liten besvikelse att min vita recensionshögtalare kommer med en svart kabel istället för en vit.

Sydneys inbyggda batteri räcker till fem timmars musikuppspelning. Det är inte superimponerande länge, men en klart godkänd batteritid. Batteriet laddas upp på ca 90 minuter och om högtalaren är i standby-läge ska batteriet räcka i 30 dagar. Inte så illa med andra ord.

Står emot en del vatten

Urbanista Sydney har, som tidigare nämnt, sina anslutningar bakom en gummilucka. Detta för att högtalaren har begåvats med en IPX5-klassning. Detta innebär att Sydney är vattenresistent. Inte så att du kan bada med den eller bör lämna den ute i regnet, men det ska inte vara någon som helst fara om det skulle stänka lite på högtalaren. Och detta är bra om man vill kunna ta med sig denna portabla högtalaren till olika platser i olika väder.

Vidare har Sydney stöd för Bluetooth 5.0, vilket medför att den trådlösa räckvidden är mycket bra. Det går även att koppla samman två högtalare, för en större ljudupplevelse. Självklart är Urbanista Sydney kompatibel med både Android och iOS.

Inte särskilt imponerande ljudkvalitet

Hittills har det ju varit övervägande positiva toner vad gäller Urbanista Sydney. Men när det kommer till att spela upp musiktoner lämnar denna högtalare tyvärr en helt del att önska. Visst, det låter klart bättre än ur mobilens eller den vanliga laptopens högtalare, men det är ärligt talat en ganska platt och burkig ljudupplevelse. En antydan till bastoner finns, men det är rätt sällan som Sydney gör musikstycken rättvisa. Och med tanke på att högtalarens omfång är 80-20 000 KHz, så är det inte så konstigt att de låga bastonerna helt enkelt inte kan spelas upp.

Man kan inte rättvist jämföra Sydney med en mycket större och dyrare högtalare från till exempel Marshall eller JBL, men däremot känns det relevant att ställa Urbanista Sydney mot liknande högtalare som JBL Clip 3 eller Braven BRV-105, som är liknande i storlek och prisbild. Av dessa tre modeller är JBL Clip 3 solklar vinnare, med sitt mycket fylliga ljud i förhållande till storlek. På en andraplats hamnar Braven BRV-105 och Urbanista Sydney får tyvärr se sig själv först på en tredjeplats. Detta då jag alltså helt och hållet jämför ljudbilderna.

Pris och avslutande tankar

Jag hade inte föreställt mig att Urbanista Sydney skulle vara så liten som den faktiskt var. Men det är en snygg liten högtalare, som finns i fyra fräscha färger. Den kan absolut placeras på en hylla eller ett bord, som en snygg inredningsdetalj. Och med tanke på storleken så är det klart godkänt med fem timmars batteritid och bluetoothanslutningen räcker i alla fall 10 meter.

Tyvärr är ljudbilden inte lika fin som högtalarens utseende. Visst, det låter bättre än ur mobilens högtalare – men nog förväntar man sig lite mer än så här när det är just en dedikerad högtalare.

Samtidigt måste man ta med priset i det slutgiltiga omdömet och där får Urbanista Sydney i alla fall en chans att återhämta sig. Högtalaren kostar nämligen bara ca 400 kronor. Men även i förhållande till priset så hade jag förväntat mig lite mer av ljudbilden, vilket ändå är det viktigaste. Med nya högtalarelement kan Urbanista Sydney bli en mycket bra produkt, även om priset skulle gå upp med 100 kronor.

Betyg

6/10

Transparens

Urbanista skickade kostnadsfritt ett låneexemplar av högtalaren Sydney till oss för recension, men samtliga åsikter är givetvis helt och hållet våra egna.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se