Facebook Libra är Bitcoin 2.0 – eller?

Denna artikel är en annons
sep
21

Få har nog undgått att Facebook i somras presenterade sin kommande kryptovaluta Libra. Den planeras att lanseras nästa år, men har redan mött kritik från flera håll och dessutom ska den enligt uppgift blockeras av ett par länder. Så vad är Libra och hur skiljer den sig mot till exempel Bitcoin?

Likt andra kryptovalutor är Libra baserad på blockkedjeteknik. Den började utvecklas 2017 och ska lanseras 2020. Du ska då kunna handla med Libra genom en digital plånbok som döpts till Calibra.

Enligt Facebook ska Libra kunna användas till att enkelt skicka pengar till familj och vänner utan höga kostnader. Valutan ska gå att använda mellan populära appar som Facebook messenger och Whatsapp.

Värt att notera är att Facebook inte äger Libra, utan det gör Libra Association i Schweiz. Samtidigt är det Facebook som har startat utvecklingen av Libra och även varit mest pådrivande i detta.

Inte direkt som Bitcoin

Det är naturligt att tänka att Libra är i princip samma sak som Bitcoin. Och till viss del stämmer det, men Libra kommer aldrig att vara en lika anonym valuta som Bitcoin. Om du skickar Libra-pengar till någon via t.ex. Facebook messenger kan du räkna med att Facebook samlar in data om detta. Exakt vilken data, och vad de gör med den, är oklart, men tro inte att det du gör är helt anonymt.

En annan stor skillnad mellan Libra och Bitcoin är att Bitcoin är en helt och hållet decentraliserad blockkedja. Detta kommer inte vara fallet med Libra. Och ska man hårdra det är Libra inte ens en blockkedja i traditionell mening. Dess datastruktur är inte en länkad lista av block med transaktioner. Istället använder Libra antaglien ordet blockkedja för att det är både trendigt och ett väl inarbetat koncept.

Viktigt att hålla koll

En möjlig fördel med Libra är att denna kryptovaluta har en känd utvecklare och att det ska mycket till för att man ska bli lurad. När det kommer till Bitcoin gäller det att vara försiktig med vilka sidor och tjänster man använder. Innan du till exempel hoppar på en populär tjänst som Bitcoin Evolution är det viktigt att läsa på och säkerställa att det rör sig om en legitim tjänst. Lyckligtvis finns sidor som aktienboard, som testar och rekommenderar säkra tjänster. Och Bitcoin Evolution är alltså en av dem som går att lita på.

Till sist är det viktigt att komma ihåg att om du ska ge dig in i en kryptovaluta, oavsett om det är Bitcoin eller Libra, ska du alltid hålla dig till att investera pengar som du har råd att förlora. Då kan det vara roligt, intressant och lärorikt att testa på detta.

Av

Artiklar som publiceras med denna skribent är inte redaktionella (om inget annat anges), eller skrivna av en extern skribent.

Kontakt: info@hypeline.se

Annons ▼