Braven BRV 105 i vatten

Recension av Braven BRV-105

jul
30

För ett par veckor sedan recenserade vi den mycket portabla högtalaren JBL Clip 3. Nu har vi även fått chansen att testa Braven BRV-105, en portabel högtalare som har många likheter med JBL:s. För ungefär en femhundring får du en liten och smidig bluetooth-högtalare som klarar av både damm och vatten, har en batteritid på åtta timmar och kommer med en smidig fästanordning.

Storleksmässigt är Braven BRV-105 nästan precis identisk med JBL Clip 3. Enheten som skickats till mig för test är tillverkad i grå plast. Plasten har ett antal mörkgråa fläckar, vilket får mig att tro att man har försökt få till en stenliknande känsla i skalet. Men det råder inte som helst tvivel om att det rör sig om just plast.

Tre knappar styr allt

På högtalarens ena sida finns tre knappar, som sköter högtalarens funktioner – på och av, starta och pausa musik, ändra volym och aktivera bluetooth-parkoppling. Allt man behöver alltså. Och i högtalarens ovankant finns ett resårband som kan användas för att fästa högtalaren på olika ställen.

Resårbandet går att knäppa ihop på ovansidan (så att man får en hängande ögla) eller på baksidan (så att man kan fästa högtalaren på andra sätt. Det är en smart och smidig lösning som samtidigt tydligt visar att det är tänkt att man ska ta med BRV-105 dit man behöver den.

Ingångar och stativfäste

På högtalarens baksida, innanför en liten lucka, gömmer sig anslutningsportarna. Dessa består av en USB-port (som används för laddning) och en 3,5 mm hörlursingång. Ett litet minus är att BRV-105 har en micro-USB-port och inte den modernare och smidigare varianten USB-C. En liten tröst är i alla fall att en USB-kabel för laddning medföljer.

Bredvid luckan på baksidan finns även en gängad mutter, som gör att du kan skruva fast högtalaren. Jag gissar att det rör sig om en klassisk 1/4″-gänga, vilket gör att högtalaren går att skruva fast på vanliga stativ och liknande fästen. Jag vet inte riktigt när eller varför man skulle vilja nyttja denna funktion, men det är väl alltid en bonus att kunna göra detta.

Tål stötar, damm och vatten

Det Braven verkar ha satsat hårdast på när de utvecklade denna högtalare var nog att göra den så tålig som möjligt. Den är gjort för att användas och detta gärna utomhus under kajakpaddling, smutsiga vandringar eller annat som en vanlig högtalare inte uppskattas att utsättas för. BRV-105 har IP67-klassning, vilket betyder att den står emot damm och att den är vattentät. Dessutom berättar Braven att denna modell flyter, så det gör alltså inget om du tappar eller kastar den i vattnet. Braven har till och med släppt en video där vi får se hur BRV-105 står emot att träffas av en yxa…

Godkänd batteritid

Högtalaren har ett inbyggt batteri som ger dig upp till åtta timmars speltid. Och det känns ju klart godkänt. När batteriet börjar ta slut spelas en varningston upp med jämna mellanrum, samtidigt som den inbyggda dioden börjar lysa rött. Det är alltså inte svårt att uppmärksamma att energinivån börjar gå mot sitt slut. Och då är det bara att plugga in högtalaren i valfritt USB-uttag, förslagsvis med hjälp av den medföljande sladden.

Helt okej ljud

Så har vi kommit till ljudbilden, det som ändå är det viktigaste när det kommer till en högtalare. Och Braven BRV-105 får bedömas i förhållande till sin storlek och sitt pris. Du ska inte förvänta dig värsta partyanläggningen, utan snarare se BRV-105 som en uppgradering av telefonens högtalare. Och det är det också. Samtidigt är ljudbilden något obalanserad. Diskanten är väldigt klar och framträdande och tenderar att ta över. Mellanregistret kämpar på, men på bassidan lämnas en hel del att önska. Skillnaden mot tidigare nämnda JBL Clip 3 är stor, till Bravens nackdel.

Samtidigt, jämfört med en normal mobils inbyggda högtalare presterar BRV-105 mycket bättre både vad gäller ljudbild och maxvolym. Även om basen är ganska platt så finns den i alla fall där, vilket mobilhögtalare sällan brukar kunna få till.

Högtalaren Braven BRV-105 finns i ett par färger

Pris och avslutande tankar

Braven BRV-105 är en smidig och högst portabel högtalare. Den är även rimligt prissatt. Man kan antingen köpa den från ZAGG för ungefär 50 euro eller i grön version från Elgiganten för 599 kronor. Och jag skulle absolut säga att ca 500 kronor känns rimligt för denna högtalare. Man får ändå rätt okej ljud i ett smidigt format. Dessutom är det klockrent att högtalaren är vatten- och dammskyddad samtidigt som den ser ut att klara en del stötar.

Jämfört med JBL CLip 3 så skulle jag ändå säga att du får mer för pengarna om du väljer JBL-versionen, i alla fall på ljudfronten. Men i övrigt är båda dessa högtalare mycket snarlika i vad de erbjuder och klarar av. Och jag skulle vara nöjd med vilken som av dem som min ljudanläggning för bakgrundsmusik under en vandring eller liknande utomhusaktivitet.

Betyg

7/10

Transparens

Vi fick ett recensionsexemplar av Braven BRV-105 skickat till oss inför detta test, men innehållet i recensionen är självklart helt och hållet våra åsikter.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se