Högtalaren JBL Clip 3 vid en mobiltelefon

Recension av JBL Clip 3

jun
24

Sommaren är bäst med musik. Detta verkar i alla fall alla hörlurs- och högtalartillverkare överens om. Och visst blir umgänget med vänner och släkt lite lättsammare och lite trevligare med lite bakgrundsmusik. Samtidigt är svenska sommarvädret inte alltid helt pålitligt och det vore ju trist om musikanläggningen förstördes av en oväntad regnskur.

Detta har JBL tänkt på. Det amerikanska företaget har lanserat ett flertal trådlösa högtalare med en IPX-klassning som tillåter dem att utsättas för väta och till och med går att bada med (varför man nu skulle vilja göra det). En av de minsta högtalarmodellerna från JBL heter Clip 3 och den är verkligen liten. Så pass liten att den kommer med en inbyggd kabinhake så att man kan hänga högtalaren i sin väska eller byxorna.

Storleken den största fördelen

Jag kan redan nu säga att Clip 3 inte är till för att spela upp musik på en fest, eller ge dig den perfekta ljudupplevelsen. Det kan både högtalarens mått och prislapp visa tydligt. Istället bör man se denna modell som en portabel uppgradering av mobilens inbyggda högtalare.

För det är just här Clip 3 är som bäst – när du vill lyssna på musik från din telefon, men inte är nöjd med telefonens högtalare. Jag har bokstavligen hängt mitt recensionsexemplar av Clip 3 i byxorna och lyssnat på musik samtidigt som jag gjort lite trädgårdsarbete. Och till detta funkar denna högtalare alldeles utmärkt.

Klart godkänd batteritid

JBL Clip 3 har en uteffekt på 3,3 Watt. Det inbyggda batteriet räcker i 10 timmar (vilket känns fullt rimligt) och högtalaren har stöd för Bluetooth 4,1. Du kan även koppla in en telefon i 3,5 mm ljudingången. Högtalaren laddas via USB. Tyvärr har Clip 3 en USB micro-port och inte USB-C. Det medföljer i alla fall en liten USB-kabel som kan användas vid laddning.

Clip 3 har även stöd för att agera högtalartelefon. Du kan starta och pausa musiken, ändra volym och hoppa till nästa låt med hjälp av de diskreta knapparna på högtalarens framsida. Modellen finns i 11 färger, som kommer i allt från diskret svart till klarröd eller militärmönstrad.

Ljudkvalitén

Jag har använt JBL Clip 3 under ett antal timmar och vid ett par olika tillfällen, för att försöka bilda mig en uppfattning om högtalarens ljudkvalitet. Och sett till dess storlek och vad Clip 3 kostar så är det en imponerande ljudbild som ryms i denna högtalare. Som tidigare nämnt ser jag Clip 3 som en uppgradering av mobilens egna högtalare och jämför man med den så är det stor skillnad. Plötsligt finns det en bas och en ganska välbalanserad ljudbild. En viss ”burkighet” är det fortfarande, men samtidigt imponerande.

Clip 3 duger absolut som högtalare för bakgrundsmusik om man är några stycken som umgås vid matbordet. Man kan faktiskt få till en ganska hög volym ur denna högtalare, även om jag främst använder den till just bakgrundsmusik.

Prisvärd

JBL Clip 3 går att hitta för strax under 500 kronor och det är den helt klart värd. Man får mycket ljud för pengarna och dessutom en väldigt smidig högtalare som dessutom är vattentät. Den är IPX-klassad för att kunna vara 1 meter under ytan i upp till 30 minuter. Ljudet är kanske lite burkigt och saknar de dovaste bastonerna. Men i förhållande till priset så är detta en riktigt imponerande högtalare!

Betyg

8/10

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se