Högtalaren Marshall Tufton

Recension av Marshall Tufton

maj
28

Marshall Tufton är en ordentligt stor trådlös högtalare som enkelt kan vara festens mittpunkt. Batteriet räcker i över 20 timmar och högtalaren är dessutom vattentålig.

I sommar ska vi spela musik oavsett var vi befinner oss. Och det duger inte att använda mobilens fjuttiga högtalare. I alla fall inte om man fråga Marshall. Nyligen lanserade de sin serie trådlöda bluetooth-högtalare under devisen Hit the road. Värstingmodellen i denna serie heter Tufton och den har vi fått testa under ett par veckor.

Stor, men väldesignad

Det är en rejäl högtalare som uppenbarar sig när jag öppnar den snygga kartongen. Tufton är en högtalare som tar plats. Yttermåtten är 229 x 163 x 350 mm. Den väger dessutom nästan 5 kilo. Högtalaren är i ett stående format, så trots allt tar Tufton ändå inte farligt mycket plats i anspråk på bordet. Och designen är fortfarande sig lik och fortfarande lika snygg. Jag älskar verkligen (nästan) alla materialval och designtankar i formspråket. I dagsläget finns Tufton ”bara” i svart, men det är ändå den färgen jag hade valt.

Den enda delen som jag inte är säker på om jag gillar är handtaget. Det känns lite för dominant. Men å andra sidan är det väldigt smidigt att det finns och det går ju alltid att plocka bort handtaget om man känner för det.

Marshall Tufton har begåvats med IPX2-klassning, vilket innebär att den ska klara av 3 mm regn per minut i minst 10 minuter. Med andra ord gör det inte så mycket om högtalaren står ute när det börjar regna lite. Men tolka inte detta som att Tufton är vattentät och tål att bada med…

Flera rejäla högtalarelement

Det råder inga tvivel om att Marshall Tufton är en högtalare gjord för att märkas även i lite större sammanhang. I den mycket väldesignade högtalaren gömmer sig nämligen flera högtalarelement. En 40 W klass D-förstärkare driver woofern, två 15 W klass D-förstärkare används till högtalarelement  och en 10 W klass D-förstärkare driver Tuftons tweeters.

Likt sina högtalarsyskon har Tufton även ett högtalarelement på baksidan, vilket gör att musiken låter bra från flera håll. Kanske inte riktigt lika bra som framifrån (där tre element står för uppspelningen), men det bakre elementet bidrar ändå till en fylligare ljudbild. Eller som Marshall själva skriver: ”verkligt 360° Blumlein-stereoljud”.

Kontroller och anslutningar

Tuftons reglage

På Tuftons ovansida finns en knapp och tre reglage. Knappen används när du ska koppla ihop Tufton med en bluetooth-enhet. Det vänstra reglaget justerar volymen. Drar du ner den på noll stängs högtalaren av. Du startar den sedan genom att dra upp volymen igen. Dessutom finns två EQ-reglage, ett för bas och ett för diskanten.

Till höger om reglagen finns en batteriindikator, som består av 10 röda dioder. Detta är alla knappar man får. Tyvärr finns ingen möjlighet att starta/pausa musiken eller hoppa till nästa låt. Detta får man göra ifrån den telefon som spelar upp musiken.

På högtalarens baksida finns en mjuk gummiflärp. Bakom den gömmer sig kontakten för elkabeln och även en 3,5 mm ljudingång. För att Tufton ska hålla sin IP-klassning krävs dock att denna gummiflärp är stängd, men det gör inte så mycket. Eftersom att högtalaren har inbyggt batteri och främst lär användas med bluetooth kommer dess portar ofta vara oanvända.

Glädjande har Tufton stöd för bluetooth 5.0, vilket gör att den trådlösa räckvidden och ljudkvalitén är så bra som den kan bli med dagens bluetooth-teknik. Och Tufton presterar mycket bra i alla räckviddstester som jag har utfört. Du kan vandra iväg ganska många meter med din telefon innan ljudet börjar hacka eller låta märkbart sämre.

Ljudet

Tufton är en högtalare som har stora möjligheter att leverera en finfin musikupplevelse. Men först fick jag inte till någon bra ljudbild alls, det kändes som att musiken var burkig och platt hur jag än justerade EQ:n. Men när jag senare satte basen till 4 av 10 och diskanten till 6 av 10 lät det plötsligt mycket bättre. Och dessa inställningar jag behållit sedan dess. Nu låter musiken välbalanserad. Bastonerna gungar skönt, utan att ta över. Och både mellanregister och diskanten är klar och tydlig. Det går att spela upp musik på ganska låg volym, men Tufton trivs bäst när volymen drar upp några snäpp. Då blir ljudet som allra bäst.

Marshall Tufton

Batteritid och laddning

Jag uppskattar verkligen batteriet i Tufton. Det ska räcka i över 20 timmar och jag kan helt klart tro på det. Samtidigt kan man genom att bara ladda högtalaren i 20 minuter få fyra timmars speltid ut batteriet. Fulladdad blir Tufton på 2,5 timmar.

Eftersom att Tufton ändå är ganska stor har jag svårt att tro att man kommer bära runt på den allt för mycket. Jag hade nog haft den stående på samma bänk eller bord för det mesta och då kan elkabeln lika gärna vara ikopplad. Men de gånger jag har velat flytta på Tufton har jag verkligen uppskattat batteriet. Musiken kan fortsätta spela och det blir inget avbrott bara för att jag och högtalaren ska byta rum.

Pris och avslutande tankar

Tufton är en rejäl högtalare med stor kompetens. Den skulle absolut kunna vara musikanläggningen på en rätt ordentligt stor fest. Det är grymt att den har en batteritid på över 20 timmar och jag gillar den inbyggda EQ:n. Dessutom är högtalaren otroligt snygg. Men med sina rejäla yttermått och en vikt på 5 kg så blir den inte direkt ultraportabel.

Dessutom kostar Marshall Tufton en rejäl hög med pengar. I skrivande stund säljs den för hela 4 300 kronor. Å andra sidan kan den vara värd det, om du vill ha mycket ljud och bra ljud. Men om du främst vill ha en portabel högtalare för ”bakgrundsmusik” under den trevliga hemmamiddagen hade jag nog istället satsat på mellanmodellen Kilburn II, som ”bara” kostar 2 800 kronor. Eller varför inte kika in Urbanears Rålis?

Det är lite tråkigt att Tufton saknar knappar för att hoppa till nästa låt eller en starta/pausa musiken. Det blir ändå lite osmidigt att behöva göra detta från sin telefon. Men allt annat väger upp till att det närapå blir ett toppbetyg!

Betyg

9/10

Transparens

VI fick ett recensionsexemplar av Tufton skickat till oss, men recensionen har inte påverkats på något sätt.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se