Urbanears Rålis i tre färger

Recension av Urbanears Rålis

maj
27

Urbanears första trådlösa högtalare är charmig, lekfull och kompetent. Den rockar ett rejält batteri, tål vatten och har bra räckvidd tack vare Bluetooth 5.0. Och även om ljudbilden kanske inte är perfekt så kan Rålis agera bra även på den fronten.

Den senaste tiden har jag testat ett ganska stort antal högtalare, främst med Marshall-märkning. Och även om jag gillar Marshalls design så är den väldigt enhetlig, vilket betyder att alla högtalare mer eller mindre ser likadana ut. Därför var det en härlig färgklick som uppenbarade sig när jag öppnade upp förpackningen till Urbanears-högtalaren Rålis.

Även om svenska Zound industries ligger bakom både Urbanears och Marshalls hörlurar och högtalare så skiljer sig formspråken åt rejält märkena emellan. Urbanears känns klart med lekfull och ungdomlig än Marshall. Vad man föredrar är såklart en smaksak, men den röda Rålis som jag har fått recensera har verkligen piggat upp hemma i lägenheten. För dig som inte gillar rött finns högtalaren även i de lite mer diskreta färgvalen blått och ljusgrått.

Rålis

Materialvalen är väl över förväntan. Av bilderna att döma såg jag framför mig en ganska plastig och billig högtalare, men jag gillar känslan i ytskikten. Högtalargallren är gjorda i metall och övriga sidor har en plast som känns välvald och tålig. Färgen är precis lagom matt och har en skön textur. Och jag gillar den röda färgen mer och mer. En bonus är att den medföljande elsladden har samma röda färg, det ger ett bra helhetsintryck.

Batteridriven och vattentålig

Rålis är alltså Urbanears senaste bluetooth-högtalare. Det är en deras första trådlösa modell, vilket betyder att den har ett inbyggt batteri. Högtalaren är framtagen för att alltid kunna följa med dig och alltid kunna ge dig schysst musik, oavsett var du befinner dig. Batteriet ska räcka till över 20 timmars uppspelning och laddas fullt på två timmar. Med en vikt på strax över 2,8 kg är Rålis inte ultraportabel, men ändå inte särskilt tung att ta med sig. Och det inbyggda handtaget underlättar ju transporten en hel del.

Enligt pressmaterialet ska Rålis vara vattentät. Men då den ”endast” har IPX2-klassning är vattentålig en mer korrekt benämning. Men det gör alltså inte så mycket om det regnar lite på den eller om den hamnar lite för nära poolkanten och blir blöt när du och dina polare hoppar bomben till Post Malones senaste dänga. Som ungdomarna säger…

Gott om knappar

Rålis knappar på ovansidan

Det finns fler knappar än vad jag hade väntat mig på Rålis. På högtalarens ena sida sitter en on-/off-knapp och en knapp för bluetooth-paring. Bluetooth-knappen kan även användas för att växla mellan uppkopplade bluetooth-enheter.

På ovansidan finns knappar för att starta/pausa musiken, byta låt och justera volymen. Sammanlagt har Rålis sju olika knappar, som tillsammans gör allt man kan förvänta sig. Det enda som möjligtvis saknas är EQ-reglage.

På högtalarens baksida, innanför en lucka, finns tre portar. En vanlig nätanslutningsport används för laddning. Det finns även en 3,5 mm AUX-ingång och en USB A-port. USB-porten kan användas för att ladda till exempel en telefon och gör då Rålis till en rejält stor powerbank. Ingen funktion som jag har känt något behov av under recensionsperioden, men även ett smart liten detalj. Och skulle du vara ägare till en Chromecast audio borde du kunna koppla in den i AUX- och USB-portarna och plötsligt ha en streaminglösning som heter duga.

Dubbla högtalare och rätt schysst ljud

Rålis högtalarelement

Förutom alla knappar och portar har Urbanears Rålis faktiskt även begåvats med högtalarelement både fram och bak. På så sätt låter musiken bra oavsett om du hamnar framför eller bakom högtalaren. Varje högtalarelement är 5 watt. På framsidan finns även en 10 watt subwoofer. Med andra ord finns bra förutsättningar för en fin ljudbild. Och överlag är jag rätt nöjd med hur Rålis får musiken att låta.

Jag har uteslutande spelat upp musik från Spotify i min telefon via bluetooth. Detta dels av bekvämlighetsskäl och dels för att det känns som det vanligaste användningsområdet. Och jag har inte upplevt några som helst problem med denna lösning. Tack vare Bluetooth 5-stödet kan man streama musik bra kvalitet och har dessutom ordentligt bra trådlös räckvidd. Med fri sikt till Rålis kan du spela upp musik med telefonen säkert 10 meter bort, om inte mer.

Och som sagt är ljudbilden rätt okej. Inte på något sätt bländande bra, men på en nivå som gör att jag har svårt att klaga på den. Detta särskilt när jag spelar upp musik samtidigt som jag lagar mat, eller som bakgrundsljud under en middag eller annan mindre bjudning.

Diskanten är klar och tydlig och mellanregistret matchar ganska bra. Det är främst på bassidan som ljudet kan bli en aning platt. Inte alltid och inte på ett sätt som förstör musikupplevelsen, men i jämförelse med en del dyrare högtalare eller hörlurar så tappar Rålis lite fyllighet just när det kommer till bastonerna.

Pris och avslutande tankar

Min recensionsperiod med Rålis har varit positiv och jag måste säga att jag gillar denna högtalare. Färgen är uppiggande och designen lagom lekfull. Jag blir glad när jag ser den röda Rålis på bordet. Dessutom har den en behändig storlek och en lagom tyngd.

Batteritiden är utmärkt och ljudkvalitén klart godkänd. AUX- och USB-portarna är en bonus, precis som vattentåligheten. Jag skulle nog inte satsa på en Rålis som central ljudanläggning på en stor (utomhus)fest, men till vardagsmusik eller bakgrundsmusik på middagsbjudningen duger den alldeles utmärkt.

I skrivande stund säljs Urbanears Rålis för 2 000 kronor i ett antal butiker, ett pris som ändå känns rimligt. En något lägre prislapp eller lite fylligare bas hade gjort att Rålis fått ett ännu lite högre betyg, men 8 av 10 är ändå ett tydligt bevis på att jag verkligen gillar denna kapabla trådlösa högtalare.

Betyg

8/10

Transparens

Urbanears skickade ett exemplar av Rålis för recension, men har inte påverkat innehållet i denna text på något sätt.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼