Mobiltelefoner från Huawei

Google tvingas blockera Huaweitelefoner från Andriodtjänster

maj
21

Efter att USA:s president, Donald Trump, utlyst nationellt nödläge på telekommunikationsområdet riktat mot kinesiska företag meddelade Google att man nu stoppar allt samarbete med kinesiska tillverkaren Huawei. Och eftersom att Google äger operativsystemet Android innebär detta att Huawei stoppas från Androids tjänster.

Enligt SvD bertyder det att Huaweis telefoner inte längre kommer att ha tillgång till mjukvaruuppdateringar eller tjänster som Google Play, YouTube, Maps och Gmail. Andra källor menar att detta ”endast” kommer att gälla för kommande Huawei-modeller. Du som har en telefon från Huawei i dag ska alltså inte direkt påverkas av detta beslut.

Anledningen till att Trump utlyst nödläget mot Huawei ska vara att företaget anklagats för att samarbeta med kinesiska regeringen. Det har även kommit flera avslöjanden om Huawei-produkter med inbyggda spionprogram och bakdörrar. Och Google, som är ett amerikanskt företag, har därmed inget annat val än att avbryta allt samarbete med Huawei.

Detta beslut lär slå hårt mot Huawei, i alla fall på marknader utanför Kina. Samtidigt är det sannolikt att företaget nu kommer satsa hårt på ett eget operativsystem, särskilt om inte USA:s nödläge skulle hävas inom kort.

Kan fortfarande lansera telefoner med Android

Huawei kommer dock fortfarande kunna lansera telefoner med Android som operativsystem, då det är open source. Men den som köper en ny Huawei-telefon kommer då alltså inte att ha tillgång till Googles tjänster eller app-butiken Play Store.

För den som vill och vågar ska det dock vara möjligt att själv lägga till dessa tjänster (googla för mer information och guider), men det är givetvis ingenting som vi kan rekommendera.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼