Recension av Urbanista Stockholm

maj
14

Svenska hörlursmärket Urbanista var ända fram tills nyligen helt okända för mig. Men när jag såg deras helt trådlösa hörlursmodell Stockholm blev jag direkt intresserad av att testa dem. Hörlurarna påminner ganska mycket om Apples Airpods och har dessutom en klart intressant prislapp runt 900 kronor. Och det finns mycket jag gillar med Stockholm, samtidigt som det långt ifrån är en perfekt produkt.

Även om Apples Airpods sannolikt är de mest kända helt trådlösa hörlurarna finns det en uppsjö av alternativ. Jag har tidigare testat flera modeller från Sudio, bland annat Nivå. Det jag gillar med Stockholm är att hörlurarna är av earbud-modell, vilket jag helt klart föredrar över in ear-modeller.

Urbanista Stockholm finns i fyra färger. Du kan välja mellan vitt (Fluffy Cloud), svart (Dark Clown), grönt (Olive Green) eller rosa (Rose Gold). Jag har testat den svarta modellen.

Bra fodral

Likt andra helt trådlösa hörlurar kommer Stockholm i ett fodral som dels fungerar som förvaring av hörlurarna och även laddar upp dem med hjälp av ett inbyggt batteri. Och fodralet som Stockholm levereras i är både snyggt och smidigt i storlek.

Hörlurarna läggs enkelt på plats och hålls fast med magneter. Så fort de läggs ner i fodralet börjar de laddas. Batteriet kan ladda upp hörlurarna tre gånger innan det är dags att ladda upp själva fodralet. Då kopplar du det till valfri USB-port. Det medföljer en väldigt kort USB-kabel. Tyvärr har Urbanista valt att ha en micro USB-port på fodralet istället för USB-C. Ett litet minus där alltså.

Deppig röst

Så fort man plockar ur hörlurarna ut fodralet startar de. En kvinnoröst säger då ”Power on”. När hörlurarna har fått kontakt med en bluetooth-enhet säger rösten ”Connected”. Annars hoppar lurarna in i ”pairing mode”, vilket kvinnorösten meddelar. Det är bra att få denna ljudliga bekräftelse, men den inspelade kvinnan låter ganska ledsen, vilket känns lite olustigt.

Härifrån är det bara att köra på med den musik eller annat ljud som man vill lyssna på. Jag har främst lyssnat på musik via Spotify på min telefon. Och det har fungerat bra, nästan helt störningsfritt.

Touch-kontroller

Du kan styra musiken på flera sätt genom touchkontroller på hörlurarna. Genom att trycka en gång, två gånger eller hålla inne fingret på antingen den höga eller den vänstra hörluren är det möjligt att starta/pausa musiken, justera volymen, hoppa till nästa låt eller starta telefonens röstassistent.

Det är toppen att allt detta går att göra utan att ta upp telefonen, men jag har ibland lite svårt att komma ihåg vilken gest som gör vad och om man skulle klicka på den vänstra eller den högra hörluren. Men efter en stunds användning börjar kontrollerna sitta hyfsat bra i muskelminnet, även om det händer att jag pausar musiken när jag vill sänka volymen eller höjer volymen i stället för att byta låt osv.

Helt okej ljud, ibland

När det kommer till ljudet så har Urbanista Stockholm levererat en blandad upplevelse i mina öron. Inledningsvis var det väldigt platt, bastonerna saknades nästan helt. Men genom att justera hörlurarnas position i mina öron så blev ljudet plötsligt bättre. Och detta fenomen har jag varit med om vid flera tillfällen, så det är uppenbart att ljudbilden är beroende av hur hörlurarna placeras i öronen.

När de låter som bäst tycker jag att ljudbilden är klart godkänd. Inte alls det bästa och allra mest välbalanserade ljud jag någonsin upplevt, men i förhållande till prislappen tycker jag ändå att det är klart godkänt. I alla fall tills hörlurarnas position ändras och det plötsligt låter mycket plattare igen.

Och det är inte alltid helt enkelt att få till den perfekta positionen, i alla fall inte i mina öron. Och det går inte att justera storleken på något sätt heller. Men det är inte som att hörlurarna håller på att trilla ur mina öron. Dock har de ibland en tendens att röra lite på sig, vilket gör att bastonerna tenderar att försvinna.

Batteritid och trådlös räckvidd

Batterierna i Urbanista Stockholm räcker till 3,5 timmars lyssnande. Fodralets inbyggda batteri kan alltså ladda upp hörlurarna tre gånger, vilket innebär att man kan lyssna i upp till 14 timmar per laddning. Och det är klart godkända siffror. Under min testperiod har jag aldrig råkat ut för att hörlurarna laddats ur vid användning.

Ett problem med många helt trådlösa hörlurar är räckvidden på bluetooth-signalen. Med andra modeller har jag upplevt störningar om jag velat spela upp musik under en promenad med telefonen i byxfickan. Men Stockholm klarar av detta galant, precis som man kan begära av ett par hörlurar.

Som bäst har jag mätt upp en trådlös räckvidd på i alla fall 12 meter, dock med fri sikt till min telefon. Men på lite närmare håll tog den trådlösa signalen sig igenom ett par trä- och gipsväggar. Imponerande!

Summering

Det har varit lite upp och ner med Urbanista Stockholm under testperioden. Det är en ganska snygg produkt, även om hörlurarna ser lite billiga och plastiga ut i jämförelse med andra märken. Fodralet fungerar utmärkt och den trådlösa räckvidden är klart godkänd. Jag gillar också att man kan styra volym och starta, pausa och växla mellan låtar med hjälp av touchkontrollerna.

Men ljudbilden är inte alltid på topp, i alla fall om hörlurarna inte blir perfekt placerade i öronen. Och även då är det inte världens bästa ljud, även om det känns klart okej med tanke på att Stockholms säljs för 900 kronor. Allt som allt får denna produkt ändå ett klart godkänt betyg.

Betyg

7/10

Transparens

Urbanista skickade ett exemplar av Stockholm för recension, men har inte på något sätt påverkat innehållet i recensionen.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se