Recension av Urbanears Pampas

apr
25

Jag har följt svenska Zound industries märke Urbanears under ganska många år nu och har använt flera av deras produkter. Den nu klassiska hörlursmodellen Plattan ADV är fortfarande mina mest använda hörlurar när jag sitter hemma och jobbar vid datorn och de har alltså hängt med i flera år.

Därför är det roligt att ha fått testa Urbanears första hörlurar i premiumutförande. Denna modell heter Pampas och är dessutom Urbanears första over ear-hörlurar. Det fanns alltså chans till stora nyheter i denna modell. Och jag måste säga redan nu att jag är väldigt nöjd med denna produkt!

Stora, men sköna

Den första uppenbara skillnaden mellan Urbaneras Pampas och de modeller jag testat tidigare är att denna modell är större. Vilket är naturligt eftersom att det är just ett par over ear-hörlurar. Den större storleken gör att Pampas är de absolut skönaste hörlurarna jag har testat. Detta kan man nog även tacka materialvalen för. Vadderingen i både öronkåporna och huvudbandet är härligt mjuk.

Hörlurarna känns precis lagom tunga och välbalanserade. Tack vare gångjärnen kan man vika in öronkåporna, så att Pampas tar lite mindre plats när de inte används. Men det är ändå gränsfall att jag får ner hörlurarna i jackfickan.

Bra joystick

Pampas finns i färgerna svart, beige och militärgrön. Jag fick den svarta modellen skickad till mig. Och det är en snygg och stilren färg. Allt på modellen är svart, förutom en silverfärgad ring på den joystick som används för att kontrollera hörlurarna. Den sitter baktill på den högra öronkåpan. Placeringen är perfekt, jag hittar den alltid direkt med fingret. Dessutom är joysticken en fröjd att använda, här har Urbanears verkligen lyckats.

Man startar och stänger av Pampas genom att trycka in joysticken i ungefär fem sekunder, tills man hör ett par toner. Håller du in knappen ett par sekunder till aktiveras bluetooth-parningsläget. Väl ihopkopplad med en mobil kan du starta eller pausa musiken genom att trycka in joysticken. Volymen justeras genom att trycka den upp eller ner och du byter låt genom att trycka joysticken framåt eller bakåt. Precis som vanligt alltså.

Framför joysticken sitter USB-porten som används för att ladda hörlurarna. Till min stora glädje har Urbanears valt en USB C-port. Det borde vara en självklarhet i dag, men det är förvånansvärt många tillverkare som envisas med en micro B-port istället. Dessutom medföljer en matchande USB-kabel (C-A hane, hane) i paketet. Bra där!

Riktigt bra batteritid

På den vänstra öronkåpan finns en klassisk 3,5 mm hörlursport. Den kan säkert användas till att lyssna på musik trådat, om batteriet i hörlurarna skulle ta slut. Men det känns inte som en särskilt stor risk.

Enligt Urbanears ska batteriet i Pampas räcka till över 30 timmars trådlöst lyssnande och det kan jag absolut tro på. Under mina veckor med recensionsexemplaret har jag lyssnat minst en timme om dagen och batteriindikatorn i telefonen ligger fortfarande på hälften. Detta utan att jag har laddat hörlurarna en enda gång. Wow!

Välbalanserat ljud

Något som jag gillar minst lika mycket som batteritiden är ljudbilden som Urbanears Pampas åstadkommer. Man behöver inte ens dra på särskilt hög volym för att omslutas av mycket välbalanserade toner. Jag hör instrument och detaljer som jag annars inte brukar uppmärksamma och det känns som att jag är mitt i musiken, nästan lite surround-känsla på något sätt. Drar man upp volymen ett par snäpp blir ljudet ännu fylligare på bassidan.

Jag är som sagt riktigt imponerad av ljudet, det är helt enkelt det bästa jag har upplevt med ett par hörlurar i denna prisklass.

Så vad får man då betala för ett par Urbanears Pampas? Rekommenderat pris är klart rimliga 1 500 kronor. Jag har verkligen ingenting att klaga på med denna modell, utan det blir ett solklart toppbetyg!

Betyg

10/10

Transparens

Urbanears har skickat ett exemplar av Pampas för recension, men inte sponsrat eller påverkat innehållet i denna recension på något annat sätt.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se