Miljoner inspelade samtal till 1177 oskyddade på nätet

feb
18

I dag har Computer Sweden avslöjat en stor svensk IT-säkerhetsskandal om 1177 Vårdguiden. Det har nämligen visat sig att hela 2,7 miljoner samtal som ringts dit har sparats som ljudfiler på en helt oskyddad server.

Enligt Computer Sweden finns inspelade samtal från 2013 och framåt tillgängliga. Det rör sig inte om samtliga telefonsamtal, utan de som har besvarats av ett företag som heter Medicall. Sammanlagt ska det röra sig om 170 000 timmar inspelat material, som reportrarna kunde lyssna på obekymrat. Se videon nedan, som visar hur enkelt man kunde se och lyssna på samtalen:

Medicall vill inte kännas vid problemet

När en reporter kontaktade Davide Nyblom, vd på Medicall, vill han inte kännas vid att samtalen finns tillgängliga för allmänheten.

– Jag har kollat med vår it och det kan inte hända, säger han till Computer Sweden.

När reportern frågar om han ska spela upp en av ljudfilerna väljer Davide att lägga på luren.

Brott mot GDPR

Detta är en stor skandal och visar att Medicall inte uppfyllt kraven för patientsäkerhet. Och i enlighet med dataskyddslagen GDPR ska detta anmälas och prövas. Att samtalen har spelats in är inte fel i sig, men att de har legat tillgängliga på en oskyddad server bryter garanterat mot flertalet lagar.

Säkerhetsproblemet ska i dag vara fixat och ljudfilerna ska därför nu vara skyddade.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼