Därför ska du filma i 24 bildrutor per sekund

feb
16

Med dagens systemkameror, men även i princip alla mobiltelefoner, går det att filma i full HD eller kanske till och med 4K. Man kan ofta filma i olika bildhastigheter, allt från 24 fps till 120/240 fps är standard. Och ju fler desto bättre, eller hur?

Nja, det beror på vad du är ute efter. Youtube-paret Becki och Chris har bra en video, där de på ett mycket pedagogiskt sätt tar upp fördelarna med att filma i 24 bilder per sekund – precis som i klassiska biofilmer.

En av fördelarna med att göra filmer i 24 fps är att man kan spela in vissa klipp i högre bildhastigheter och på så sätt få riktigt mjuka och snygga slow motion-klipp. Men hur redigerar man sådana klipp? Lyckligtvis har Becki och Chris släppt en video om det också.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se