IKEA lanserar smarta, trådlösa rullgardiner

jan
8

Det är lika roligt som otippat att IKEA på ganska kort tid har blivit så pass duktiga på smarta hemmet-prylar, genom serien Trådfri. Genom Trådfri är det möjligt att styra lampor och andra elektriska enheter antingen med en fjärrkontroll eller med telefonen.

Nu lanserar IKEA en ny smart produkt och denna är något mer otippad. Det rör sig nämligen om två rullgardiner. De kallas Fyrtur och Kadrilj och verkar vara likadana, med enda undantaget Kadriljs tyg är semitransparent.

Rullgardinerna är trådlösa, vilket alltså betyder att de är batteridrivna. På så sätt behöver man inte dra kablar från fönstret till närmaste vägguttag. Det är oklart hur länge det uppladdningsbara batteriet räcker, men förhoppningsvis pratar vi månader mellan laddningarna.

Styr med din telefon eller medföljande fjärrkontroll

Likt IKEA:s smarta LED-lampor kan de smarta rullgardinerna styras antingen via den medföljande fjärrkontrollen eller från din telefon. Rullgardinerna har inte direkt många funktioner, utan det handlar helt enkelt om att kunna rulla upp och ner dem. Å andra sidan vore det ju rätt smidigt att kunna mörklägga sovrummet utan att lämna sängen och det skulle inte förvåna mig om man snart kan koppla ihop rullgardinen med telefonens alarm, så att rullgardinen åker upp när larmet går igång på morgonen.

Lansering i februari

Fyrtur finns på IKEA:s webbsida nu och kostar 1 195 kronor. Dock kommer den inte in i lager förrän i februari och går därför inte att beställa ännu. Semitransparenta modellen Kadrilj finns inte publicerad ännu och lär därför lanseras först senare under året.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se