Recension av Devolo Magic 2 WiFi

dec
2

Är du i behov av bättre täckning i ditt hemmanätverk? Har du dessutom inte lust eller möjlighet att dra nätverkskablar i halva bostaden? Då kan Devolos kombination av powerline- och meshteknik vara lösningen för dig. Vi har under ett par veckor testat deras produkt som heter Magic 2 WiFi.

I paketet som vi fick skickat till oss för recension gömde sig tre enheter. En av dem kopplas med nätverkskabel till hemmaroutern och de andra två sätts i vägguttag i de rum där man vill få bättre nätverkstäckning. Väl parkopplade kan dessa enheter sedan kommunicera med varandra via elnätet, samtidigt som de två wifi-enheterna ger dig bättre trådlös täckning.

Snabbt att komma igång

Allt detta låter ju både smart och smidigt, men hur är det att ställa in allt? Otippat smidigt, måste jag ändå säga. Den medföljande manualen är enkel, men beskriver ganska bra hur man ska gå till väga. Dessutom har Devolo utvecklat appar till både Android och iOS och det finns även programvara för Windows. Detta är till hjälp när man ska komma igång med mesh-nätverket och det är via Android-appen som jag sår till att wifi-enheterna kopplades upp mot mitt befintliga hemmanätverk.

Stora enheter

De två wifi-enheterna är ganska stora, även för att vara powerline-enheter. Man kopplar in dem direkt i ett vägguttag (inte i en grenkontakt utan direkt i väggen). Enheterna har själva ett uttag, som sedan kan användas för att koppla in annan utrustning. På så sätt går man inte miste om ett vägguttag när man kopplar in wifi-enheterna.

På wifi-enheternas undersida finns två nätverksportar med stöd för gigabit-hastigheter. Dock märkte jag att, beroende på hur högt vägguttaget sitter, kan det vara svårt att koppla in en kabel i uttagen. I mitt vardagsrum var det inga problem, men mitt eluttag i sovrummet sitter uppenbarligen längre ner på väggen, för här hamnade nätverksuttaget bara ett par centimeter ovanför golvet. Lyckligtvis för mig hade jag inte tänkt koppla in något med kabel där inne.

Den tredje enheten (som kopplas ihop med routern) är betydligt mindre i storlek. Det hade varit fantastiskt om även wifi-enheterna hade samma yttermått, då hade alla enheter varit riktigt smidiga.

Delvis smidig mjukvara

Som jag nämnde tidigare har Devolo utvecklat appar för Android, iOS och PC. Och både Androidversionen och programmet till Windows fungerar bra (övriga har jag inte testat), om än inte helt perfekt. Man ser vilka hastigheter som mäts upp mellan enheterna och hittar annan status smidigt. Man kan även göra inställningar i enheterna.

Men när man ska ställa in saker skickas man över till ett webbgränssnitt som inte är lika roligt att arbeta med. Särskilt i telefonen är det ganska pilligt. Inte omöjligt, men samtidigt känns detta läge lite halvfärdigt och omständligt.

Förbättrar täckningen märkbart

Även om min lägenhet inte är gigantiskt stor så har den ganska många tjocka betongväggar som begränsar hastigheten och täckningen på mitt wifi, särskilt i sovrummet. Därför blev det ganska stor skillnad på täckningen när jag kopplade in en av wifi-enheterna där inne. Nu gick jag från att ha knappt användbar täckning på mitt 5 GHz-nätverk till att ha full styrka. Och några test med Bredbandskollen visar att jag nu kan surfa i hastigheter kring 40-45 Mbit/sekund. Klart godkänt när jag betalar för 100 Mbit och min router som bäst ger mig en trådlös hastighet runt 50 Mbit/sekund. Allt testat med min telefon Oneplus 3t. Med en modernare telefon (med bättre trådlöst nätverkskort) bör man kunna få till ännu högre hastigheter än detta.

Man ska vara medveten om att powerline-tekniken kan komma med vissa begränsningar. Eftersom att nätverkssignalerna skickas genom elnätet (och därmed elcentralen) så finns det alltid en liten risk för störningar och förlorad hastighet. Men jag kan inte påstå att hastigheten har påverkats nämnvärt hemma hos mig i alla fall.

Att gå från ett rum till ett annat och därmed en poweline-enhet till en annan har fungerat bra för min del. Jag har inte märkt några avbrott i uppkoppling eller hastigheter vid mina tester.

Pris och avslutande tankar

Under min tid med Devolo Magic 2-paketet har allt fungerat som förväntat och jag har inte mycket att klaga på. Enheterna kunde gärna ha fått vara något mindre i storlek och mjukvaran kan gott få utvecklas mer vad gäller inställningsmenyerna. Men i övrigt är jag nöjd med både installationsprocessen och prestandan på enheterna.

Dock får man betala en hel del. För paketet med två Wifi-enheter är rekommenderat pris i skrivande stund ca 3 100 kronor. Och för de pengarna ska man nog ha ett ganska stort behov av att få bättre täckning hemma (eller på kontoret för den delen). Min lägenhet är inte så pass stor att jag kan motivera att lägga drygt 3 000 kronor på att förbättra täckningen på mitt hemmanätverk, men hade jag bort större så skulle Devolo Magic 2 absolut vara en produkt som jag övervägt.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se