En häftig upplevelse med bio i 4DX

Denna artikel är en annons
nov
20

Är du redo för en revolutionerande bioupplevelse? 4D-bio (från 4D, som i fyra dimensioner) är ett underhållningssystem på biografen, där filmen visas i 3D och den fjärde dimensionen utgörs av fysiska effekter som vattendroppar, rök, lukt och vibrationer. Det är för övrigt stor oenighet om detta faktiskt kan kallas en fjärde dimension, men det ska vi inte gå in på idag.

CINO4 öppnade på Tekniska museet i Stockholm år 2012, och var Sveriges första 4D-biograf. Specialeffekterna här skapades av vattenstänk doftspridare, vind- och rökmaskiner samt rörliga stolar. CINO4 stängde i juni 2016, då det inte var möjligt att hålla teknologin uppdaterad.

4D är ute – nu är det 4DX som gäller

4DX är en nyskapande teknologi som gör det omöjligt att inte dras med i handlingen som föregår på duken. Stolarna rör sig i alla riktningar, perfekt synkroniserat med rörelserna på skärmen. Blanda in effekter som vatten, regn, bubblor och dofter, och du får en häftig och unik bioupplevelse.

4DX är designat för att förstärka filmupplevelsen och känslan av att vara på plats där handlingen utspelar sig genom fysiska effekter. När det regnar känner du vattendroppar på dig. När de kör bil på duken, rör stolarna sig så att det känns som om du sitter i bilen. När det skjuts kan du känna luften av kulorna vina förbi. Rör handlingen sig ner i en källare, kan du känna underjordens klibbiga och fuktiga doft i näsan.

Är 4DX framtiden?

4DX har fått ett blandat mottagande. Konceptet är roligt, och det bjuder helt klart på en häftig och interaktiv upplevelse. Det påminner om att sitta i en berg- och dalbana, men istället för att flyga fram och tillbaka i tre minuter så varar upplevelsen i närmare två timmar. Man blir tvingad in i en tittarupplevelse, och det behöver inte nödvändigtvis vara bra.

Vill du bygga din egen hemmabio? Ansök om privatlån idag.

Då 3D-teknologin kom, så slog det inte igenom riktigt så starkt som branschen hade trott. En del menar att det är det bästa sättet att se en film på, medan andra blir trötta av att se på bilder som rör sig i 3D och av att läsa undertexter som sticker ut från skärmen. Många klagar även över att 3D-glasögonen gör filmen allt för mörk.

Samma fel får man även i 4DX. Det är helt omöjligt att luta sig tillbaka och slappna av medan man tittar på filmen. Istället blir man tvungen att sitta på helspänn genom hela filmens varaktighet, något som kan bli väldigt tröttsamt när man ser på action eller skräck.

Men det är självklart det som är poängen med 4DX – detta är inte en vanlig bioupplevelse där man intar rollen som passiv åskådare medan handlingen utspelar sig på den stora duken. Detta är ett nytt och aktivt sätt att se på film, och det kan vara både roligt och spännande. Om man vill ha en trevlig kväll på bio är det inte 4DX man ska gå på – vill man däremot ha en häftig upplevelse är 4DX absolut att rekommendera.

2D är inte ute ännu

Filmer i vanligt 2D-format är inte ute ännu – och kommer troligtvis aldrig att bli det. I alla fall inte med den teknologi som finns tillgänglig idag. 3D-filmer och 4DX-filmer kan vara jättekul någon gång ibland, men för en vanlig filmupplevelse är det fortfarande 2D som gäller. Biljetterna är dessutom billigare så att du kan gå på bio oftare och med gott samvete.

Med ett billigt privatlån slipper du att bekymra dig över kostnaden med att gå på 4DX-bio.

Av

Artiklar som publiceras med denna skribent är inte redaktionella (om inget annat anges), eller skrivna av en extern skribent.

Kontakt: info@hypeline.se

Annons ▼