Recension av Sudio Nivå

nov
7

Tips: Du får 15 % rabatt hos Sudio om du anger koden hypeline vid beställning.

Det har blivit väldigt trendigt med trådlösa hörlurar och nu är det dessutom helt inne med minimala öronsnäckor helt utan sladdar. Den kanske första modellen kom från svenska Earin, som släppte sin produkt på Kickstarter redan 2014. Men det var först när Apple släppa sina Airpods i december 2016 som denna hörlurstyp började bli ordentligt populär.

Jag har testat flera hörlursmodeller från svenska märket Sudio och nu har de lanserat sina första helt trådlösa in ear-hörlurar. De kallas Sudio Nivå och jag har använt dem under ett antal veckor. Nivå skiljer sig ganska ordentligt från alla andra hörlurar jag har testat. Jag kan inte säga att jag gillar allt med dem, men det finns många saker med Nivå som jag verkligen uppskattar.

Snygg kartong och smart fodral

Vi börjar från början, med förpackningen som hörlurarna kommer i. Och i vanlig ordning när det är en pryl från Sudio så får man en riktigt snygg, stilren och väldesignad kartong. Hörlurarna ligger tryggt förvarade i ett runt plastfodral i samma färg som hörlurarna. De säljs för övrigt i en vit och en svart variant, jag har fått testa den vita versionen.

Fodralet är faktiskt mer än bara förvaring av hörlurarna, det är även en laddningsstation. Det kan ladda hörlurarna hela fyra gånger innan man behöver ladda upp fodralets inbyggda batteri.

Magneter

De två hörsnäckorna hålls på plats i fodralet med hjälp av magneter. De sitter precis lagom hårt fast – det är ingen risk att de trillar ut, men de är ändå lätta att ta loss. Ett litet minus är att fodralet har en micro-USB-kontakt, standard i dag borde verkligen vara USB-C. Men man får i alla fall med en laddningskabel.

På fodralets ovansida står hörlurarnas namn och på ena sidan finns ett snöre i (konst?)läder. Tanken är antagligen att man ska kunna hänga upp fodralet, eller sätta fast det med hjälp av detta snöre, men jag hade nog föredragit fodralet utan det. För min del fungerar det utmärkt att förvara fodralet i jackfickan eller i ryggsäcken.

I förpackningen finns även hörlurarnas gummihattar i fler storlekar, en manual och en snabbstartguide.

Små hörsnäckor

De två hörsnäckorna har en batteritid på 3,5 timmar. Det är inte jättemycket, men då får man ju komma ihåg att de laddas automatiskt när de läggs i fodralet. Och jag brukar i princip aldrig lyssna på musik i mer än en timme i sträck, så batteritiden har inte varit något större problem för mig. Det är bara när batteriet i fodralet har tagit slut och hörsnäckorna inte har laddats som jag inte kunnat lyssna på musik. Och det har bara hänt mig någon enstaka gång. Fodralet har dessutom fyra dioder som visar ungefärlig laddningsnivå på fodralet, så det är egentligen väldigt liten risk att hörsnäckorna blir helt urladdade.

Det är väldigt ovant för mig att handskas med två så små hörsnäckor som dessa. Först hade jag lite svårt att förstå hur de skulle sitta i öronen, men det föll sig snart ganska naturligt. Jag var lite rädd att hörsnäckorna skulle trilla ur mina öron, men de håller sig faktiskt bra på plats, trots att de är väldigt små. Så länge jag får dem att sitta rätt i öronen så tror jag att det ska väldigt mycket till för att de ska trillat ut.

Det finns en knapp på varje hörsnäcka, som man håller in för att starta dem. Det går att starta bara en av dem och lyssna i ena örat. Men om man startar båda så parar de ihop sig och levererar stereoljud. Knapparna är enkla att hitta och lätta att trycka på, men jag saknar att man inte kan justera volymen med hjälp av dem. Om man håller in en knapp i någon sekund startar telefonens röstassistent, som man kan prata med för att justera volymen, men det är inget jag är intresserad av att göra. Då tar jag heller upp telefonen ut fickan och justerar själv.

Sudio Nivå är inte den enda hörlursmodellen med den här lösningen, men jag tycker att det är en tråkig begränsning. En vanlig joystick hade varit bättre, tycker jag.

Ganska bra ljud

Eftersom det rör sig om in ear-hörlurar så har Sudio Nivå inte svårt att blockera mycket av omgivningsoljuden när man har dem i örat. Och tack vare det behöver jag inte dra upp volymen särskilt mycket för att få en bra nivå på musiken. Jag har streamat blandad musik från Spotify via min telefon och för det mesta gillar jag det jag hör. Musiken hade kunnat må bra av en viss justering av basen, den tenderar ibland till att vara lite urvattnad i förhållande till mellanregister och diskant. Men det är ändå på en nivå som jag tycker är klart acceptabel.

Även ljudkvalitén på samtal verkar vara bra, även om jag inte har testat detta i någon större utsträckning. Jag har hört vad andra har sagt och de har hört vad jag har sagt. Större krav än så har jag inte när det kommer till just röstsamtal.

Specifikationer

Namn Sudio Nivå
Hörlurstyp In ear, helt trådlösa
Hörlurselement 40 mm dynamiska högtalare
Trådlös Ja, Bluetooth 4.2
Frekvensomfång 18 Hz – 22 kHz
Batteri 3,5 timmar
Laddningsport Fodralet har en micro-USB-kontakt, kabel medföljer
Fjärrkontroll Ja, start/paus, låtbyte. Svara på och avsluta samtal
Inbyggd mikrofon Ja
Övrigt Sensitivitet: 105 dB SPL @ 1 kHz
Impedans: 32 Ohm @ 1kHz
Fodral med inbyggt batteri medföljer

Pris och avslutande tankar

Detta är som sagt de första helt trådlösa in ear-hörlurarna som jag har fått möjlighet att testa. Jag gillar mycket av konceptet och är positivt överraskad av hur bra Nivå sitter i mina öron. Det ska som sagt mycket till för att de ska trilla ut. Designen känns klart roligare än Apple Airpods. Med Nivå ser det inte ut som att man går med eltandborsthuvuden i öronen. Hörsnäckorna är så nätta att de knappt märks.

Fodralet som hörlurarna kommer i är smart, smidigt, men lite plastigt. Jag gillar att hörsnäckorna stängs av automatiskt när de läggs ner i fodralet och att de blir laddade upp till fyra gånger. Möjligen hade jag föredragit ett lite mindre fodral.

Ljudbilden är bra, om än något platt. Lite mer dominant bas och aningen med kräm i mellanregistret hade gjort ljudet ännu bättre.

Sudio Nivå har ett rekommenderat pris på 995 kronor, vilket känns rimligt. Det enda jag egentligen saknar är möjligheten att snabbt ändra volymen på musiken utan att behöva ta upp telefonen eller använda sin röstassistent.

15 % rabatt hos Sudio

Vi har fått en kod som ger dig 15 % rabatt på alla köp hos Sudio. Fyll helt enkelt i koden hypeline när du slutför ditt köp, så sparar du alltså 15 %.

Betyg

8/10


Transparens

Sudio har skickat ett par Nivå för oss att recensera. Alla åsikter är dock helt ärliga och 100 % våra egna.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼