Recension av Marshall Acton II Bluetooth

okt
30

De senaste veckorna har jag lyssnat på ett antal timmars blandad musik genom Acton II Bluetooth, en av Marshalls nyaste högtalare. Acton är den minsta högtalarmodellen, med storasyskonen Stanmore och Woburn. Men att denna högtalare är liten betyder inte att den är begränsad.

Att recensera Marshallprodukter börjar bli lite av en vana för mig vid det här laget och det skulle lätt kunna bli lite enformigt. Hur mycket kan det skilja sig mellan olika högtalare egentligen? Men jag har testat allt jag kunnat komma på vad gäller Acton II och dess funktioner under de senaste veckorna. Och det är faktiskt en klart intressant produkt man har fått till, även denna gång.

Acton II Bluetooth är en bluetooth-högtalare, vilket framkommer av namnet. Den är liten till yttermåtten, men erbjuder ett fylligt och stort ljud. Man kan koppla upp sig trådlöst eller via en 3,5 mm ljudkabel. Det finns inget inbyggt batteri i denna högtalare (till skillnad från exempelvis Kilburn II), men däremot reglage för bas och diskant. Här är en kort introduktionsvideo om Acton II:

Klassisk design

Acton II andas verkligen Marshall. Designen är stilren, något uppdaterad mot äldre produkter. Högtalaren finns i svart och vitt, jag har fått testa den svarta varianten. Och den är bara så otroligt snygg med sina mässingsdetaljer och den ikoniska loggan! Alla material är helt rätt och ger en hög kvalitetskänsla.

På högtalarens ovansida finns en knapp som växlar mellan bluetooth och RCA. Via tre reglage kan man ställa in högtalarens volym samt diskant- och bastoner. Här finns även knappen för att starta och stänga av högtalaren.

Marshall har även släppt en app, som kan användas för att ställa in Acton. Det går att justera EQ:n även härifrån om man vill det och även ställa in presets, så att man alltid har det perfekta ljudet om man till exempel brukar flytta högtalaren mellan olika rum. Det finns även en funktion som ställer in ljusstyrkan på dioderna på högtalarens ovansida.

Enkelt att koppla upp sig

Det är, precis som väntat, oerhört enkelt att koppla upp sig mot och använda Acton II. Jag har enbart spelat upp musik via min telefon och det har fungerat oklanderligt. När man startar högtalaren välkomnas man av ett kort riff och när Acton II har kopplat upp sig mot en bluetooth-enhet spelas ett annat riff upp. På så sätt kan man höra när allt är redo att köra.

Och härifrån blir det ännu bättre. Ljudet som spelas upp ur Acton är fylligt och välbalanserat, särskilt om man pillar lite på EQ-reglagen. Acton II är sannolikt inte tänkt att vara en högtalare för stora fester med dundrande musik, men den klarar absolut av att leverera musik i hög kvalitet på ganska hög volym. Den är framförallt bra till bakgrundsmusik under middagsbjudningen eller den mindre hemmafesten.

Under huven finns anledningen till den fina ljudbilden. Här döljer sig nämligen tre dedikerade förstärkare som driver dubbla tweeters och en subwoofer. Acton II ska klara av att leverera hela 90 dB högt ljud från en meters håll. Klart godkänt alltså.

Liten och smidig

Jag gillar att Acton II är en förhållandevis liten högtalare. Med yttermåtten 260 x 160 x 150 mm är den enkel att placera där man vill ha den, så länge det finns ett eluttag i närheten. Och med tanke på hur snygg den är så kan jag i princip tänka mig att placera Acton II i alla rum här hemma. Högtalaren är dessutom förhållandevis lätt, den väger mindre än tre kilo.

Räckvidden via bluetooth är också bra, dels tack vare stödet för bluetooth 5.0. Jag kan utan problem lägga min telefon säkert åtta meter ifrån Acton II och ändå höra oavbruten musik. Jag har ärligt talat inte haft några räckviddsproblem alls, förutom när jag medvetet testar gränserna och går in i ett annat rum med tjocka betongväggar i vägen för de trådlösa signalerna.

Ärligt talat hittar jag inte mycket alls att klaga på. Priset är visserligen lite högt, Acton II har ett rekommenderat pris på hela 2 495 kronor, vilket är rätt mycket pengar för en högtalare. För det priset hade jag gärna sett att man även kunde spela musik via wifi. Men har du råd att lägga 2 500 kronor på en bluetoothhögtalare så kan jag absolut rekommendera Acton II.

Betyg

9/10

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼