IXIONS högtalare kommunicerar via elnätet

aug
27

Multiroomhögtalarna är här för att stanna. Det är otroligt smidigt att kunna koppla ihop högtalare i flera rum så att de kan spela samma musik. Att styra musiken från valfri telefon, dator eller surfplatta är också riktigt skönt. Norska IXION, som precis lanserats i Sverige, väljer dock att gå en delvis egen väg. De presenterar nu sin plattform som kallas IXION PLC. PLC står för Power Line Communication, vilket innebär att högtalarna använder bostadens elnät för att kommunicera med varandra istället för att gå via bostadens WiFi.

Tekniken i sig är inte ny, men har tidigare främst använts för hemmanätverk. IXION kan alltså vara först med högtalare som kommunicerar på detta vis. Och jag kan se fördelar med denna lösning. Till att börja med bör du ha tillgång till eluttag i alla rum i din bostad, men det är inte säkert att WiFi-signalen är tillräckligt bra. Dessutom förutsätter jag att kommunikation via elnätet är stabilare än via trådlöst nätverk.

I dagsläget finns denna teknik i enheterna Maestro och Solo:2. I framtiden menar IXION att deras mjukvara ska kunna kopplas ihop med andra smarta hemprodukter såsom belysning, säkerhetssystem och köksutrustning. Med hjälp av IXIONs app ska man även kunna starta och stänga av annan utrustning.

Mer information lär komma från IXION inom kort. De ska nämligen presentera sin PLC-lösning under årets upplaga av IFA Berlin.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se