Hjärtstartare behövs, både hemma och på jobbet

Denna artikel är en annons
jun
12

Varje år så räknar man med att omkring 10 000 svenskar kommer att drabbas av hjärtstopp. Det här sker inte sällan på en arbetsplats. Det finns alltså en risk för att du, eller någon som du känner, kommer att befinna sig på plats där en kollega eller familjemedlem segnar ner. Den som har varit med om det här beskriver ofta situationen som märklig. Trots att kroppen inte längre lyder så är personen som drabbats av hjärtstopp till en början fullt medveten. Det går inte att tala om med ord för andra vad som händer och be om en hjärtstartare för att räddas. Då är det verkligen viktigt att andra som finns omkring förstår och gör rätt sak i tid.

När man väl har konstaterat att en person i ens närhet har fått plötsligt hjärtstopp så gäller det att agera snabbt. Man kan inte vänta på att ambulans ska dyka upp då varje sekund är ett steg närmre allvarliga hjärnskador. Men idag så är det så att 8 av 10 arbetsplatser inte har någon hjärtstartare. Samtidigt så är det inte alls säkert att någon vet hur man utför traditionell hjärt- och lungräddning.

Vem ligger i riskzonen?

Alla kan drabbas av hjärtstopp. Det vanligaste är att människor i medelåldern som redan har problem med kranskärlssjukdomar drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. Men saken är ju den att man sällan är medveten om att man ligger i riskzonen. Det är först när hjärtstoppet har skett som läkare kan konstatera att en operation blir nödvändig. Sedan så ska det sägas att det också finns de som drabbas utan att ha sjukdomstecken och utan att vara i behov av medicin och operationer. Det här är något som kan vara mycket förvirrande så det tjänar ingenting till att försöka klura ut vilka arbetskamrater eller familjemedlemmar som man bör hålla lite extra koll på.

Istället för att fundera på vem som kan riskera hjärtstoppet så bör man se till att alla är väl medvetna om hur man beter sig om detta sker. På en arbetsplats så kan man ordna med en kurs där alla anställda lär sig ABC inom hjärt- och lungräddning. Då går man också igenom hur en hjärtstartare ska användas. Personalen får lära sig var den finns och hur man använder annat som finns i lådan med plåster, sårtvätt och andra viktiga verktyg. Kursen bör även inkludera lokalvårdare och andra som flitigt befinner sig på arbetsplatsen så att ingen har missat den viktiga informationen.

Så fungerar en hjärtstartare

En hjärtstartare ger elchocker men den är behändig och lätt att använda. Man måste inte vara läkare eller sjuksköterska för att kunna hantera hjärtstartaren. Moderna varianter ger instruktioner både på den digitala skärmen och med röst. Man kan få instruktionerna på valfritt språk och det här är enkelt att ställa om. Det är bara att starta startaren och applicera de två elektroderna över och under bröst. Med startaren så kommer det också bilder som visar precis hur man ska placera delarna på kroppen.

Det som är så bra med hjärtstartarna är att de kan läsa av om det finns någon puls. De kommer alltså inte att ge elchocker om det inte behövs. Men när hjärtat verkligen har stannat så kan elchockerna leda till att det elektriska kaoset som har uppstått i hjärtat bryts. Då kan det komma igång igen. Det här är verkligen viktigt. Om man får igång hjärtat så börjar ju blodcirkulationen igen. Då får hjärnan syre igen. Även om personen fortsatt är medvetslös så är detta en insats som i förlängningen kan leda till att personen återfår hälsan och lever länge. Här kan man jämföra olika modeller.

Då man inte är säker på vad som har hänt

Det är förstås så att man kan bli chockad av att se en kollega eller familjemedlem svimma. Det här kan leda till att man inte vet vad man ska göra trots att det finns hjärtstartare på jobbet eller i hemmet. Om det är så att du känner att du inte kan hantera situationen på grund av rädsla så är det viktigt att snabbt be om hjälp. I och med att de moderna startarna är så enkla att använda så kan en person som aldrig ens har sett maskinen, men som inte befinner sig i chock, göra insatsen. Det viktigaste är att man handlar snabbt.

Man kan ta pulsen vid handleden. Men det finns situationer då man kanske inte känner av någon puls trots att hjärtat faktiskt slår. Samtidigt som man gör detta så bör man se till att hjälp påkallas. Även om man med startaren får igång hjärtat så kan det ju vara så att mer avancerad vård behövs snabbt. Då är det verkligen bra om man har påkallat den i ett tidigt skede. Vid plötsligt hjärtstopp så räknas varje minut. Är man ensam hemma med den som drabbas så kan man till exempel snabbt påkalla grannars uppmärksamhet så att de kan ringa ambulans och sedan komma för att hjälpa till med hjärt- och lungräddningsåtgärder.

Viktigt med väl fungerande första hjälp

Det är verkligen viktigt att de verktyg som man har för att rädda liv fungerar som de ska. Bojar som finns vid vatten, första-hjälpen-lådor och hjärtstartare ska med jämna mellanrum ses över. På arbetsplatsen så bör man ha anställda med ansvar för detta och hemma så får man inte glömma bort att testa startaren då och då. Kanske behöver man ladda upp batterier eller så kan det vara dags för en helt ny modell som är lättare att använda. I hemmet så är det viktigt att se till att barn inte leker med utrustningen som kan rädda liv. På jobbet så bör man också ha genomgångar där man förklarar precis hur startare, plåster, sårtvätt och mer ska användas.

Oavsett om olyckan inträffar i hemmet eller på jobbet så har man stor nytta av att ha de saker som behövs för att göra skillnad finns på plats. Är dessa i gott skick så blir det inte svårt att göra rätt trots att situationen kan vara nog så pressad.

Av

Artiklar som publiceras med denna skribent är inte redaktionella (om inget annat anges), eller skrivna av en extern skribent.

Kontakt: info@hypeline.se

Annons ▼