Recension av Marshall Major III Bluetooth

maj
8

Svenska Zound industries fortsätter att presentera produktnyheter. I dag lanserar man tredje generationens Marshall Major-hörlurar. Hörlurarna lanseras i två modeller och jag har fått testa den trådlösa versionen som kallas Marshall Major III Bluetooth.

Det råder inget som helst tvivel om att det är just Marshall som står bakom även dessa hörlurar. Designvalen går igen, precis som sig bör. Jag gillar fortfarande utseende och materialval i alla Marshall-brandade hörlurar och högtalare. Svart vinyl med gulddetaljer är en stilren kombination som verkligen funkar och dessutom verkar attrahera människor i alla möjliga åldrar.

Sitter bra på huvudet

Komforten är bra. Major III sitter lagom hårt på mitt huvud. Öronkuddarna ska vara omdesignade och de är precis lagom mjuka. Det mesta av omgivningens bakgrundsljud stängs ute, samtidigt som lurarna inte sitter för hårt. Och man kan justera storleken på hörlurarna steglöst. Dessutom är gångjärnen av ”3D-modell”, de går alltså att vinkla i sidled om man till exempel bara vill täcka ena örat för en stund. Detta är ingen revolutionerande nyhet, men jag uppskattar att den finns.

Marshall uppger att Major III Bluetooth har ett batteri som räcker för mer än 30 timmar trådlös speltid per laddning. Jag har inte hunnit använda mitt exemplar tillräckligt länge för att kontrollera att detta påstående stämmer, men det är i linje med deras tidigare modeller och där har jag inte sett andra tendenser. Och 30 timmar är bra länge, mer än nog för mina behov. Och om batteriet skulle laddas ur kan jag ändå fortsätta lyssna genom att koppla in den medföljande 3,5 mm hörlurssladden.

Räckvidden på Bluetooth-signalen är också stark nog. Signalstyrkan är tillräcklig för att täcka hela min lägenhet på 78 kvadrat och den klarar även av att sändas genom en rejäl betongvägg. Och för det mesta lär man ju lyssna på musik via telefonen som har i fickan, vilket alltså inte är några som helst problem.

Balanserad ljudbild

För att göra saken ännu bättre så låter Marshall Major III dessutom riktigt bra. Enligt ett pressmeddelande ska modellen ha utrustats med nya drivelement för att kunna ha bättre ljudegenskaper och ett mer definierat ljud. Och det låter ju bra. Jag har dock inte testat de äldre Major-modellern, så jag kan inte uttala mig om hur stor skillnad den tredje generationens ljudbild är.

Däremot kan jag berätta att det ljud som Major III Bluetooth producerar känns väldigt jämnt och välbalanserat. Marshall har hittat den punkt där basen är framträdande utan att den tar över mellanregistret, något som andra hörlurar ofta tenderar att göra. Vid riktigt låga volymer är basen i det närmaste obefintlig och främst diskanttonerna hörs. Men så fort jag drar upp volymen några snäpp, till vad som kanske kan beskriva som normal nivå, är det alltså ett väldigt behagligt och balanserat ljud som presenteras för mina öron.

Som med andra modeller har Major II Bluetooth en knapp på vänster öronkåpa som används för att styra alla funktioner. Via den kan man starta och pausa musiken, växla låt och justera volymen. Man kan även svara på eller avsluta samtal. Inget annat än det vanliga, men denna knapp är både smidig att hitta och använda. Jag har inte testat några hörlurar av ett annat märke som har löst detta lika bra som Marshall.

Specifikationer

Namn Marshall Major III Bluetooth
Hörlurstyp On-ear
Hörlurselement 40 mm dynamiska högtalare
Trådlös Ja, bluetooth
Frekvensomfång 20 Hz – 20 kHz
Batteri 30+ timmar
Laddningsport micro-USB, kabel medföljer
Fjärrkontroll Ja, start/paus, volym upp/ner, låtbyte. Svara på och avsluta samtal
Inbyggd mikrofon Ja
Övrigt Sensitivitet: 97 dB SP
Impedans: 32 Ohm
3,5 mm ljudingång, kabel medföljer
Hopfällbara

Pris och avslutande tankar

När det kommer till Marshall så är det sällan särskilt billiga produkter. Men i sammanhanget känns det som att Major III är riktigt prisvärda. Den trådlösa version som jag har testat har ett rekommenderat pris på 1 499 kronor. Väljer du versionen med kabel kostar de 799 kronor. Inte farligt dyrt ändå.

Jag gillar komforten, utseendet och ljudbilden. Jämfört med Marshall Mid A.N.C. så är det lite tråkigt att Major III inte har aktiv brusreducering, men å andra sidan kostar den modellen ungefär 1000 kronor till. Jag försöker verkligen hitta fler saker att anmärka på, men det är svårt. Major III är en lyckad modell. Det enda som är lite tråkigt är att den inte direkt sticker ut jämfört med andra Marshall-modeller. Är du nöjd med den modell du har vet jag inte om det finns någon poäng att uppgradera till Major III. Men annars kan jag nästan garantera att detta är ett bra köp!

Betyg

9/10

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se