Recension av Marshall Mid A.N.C

mar
27

Finmärket Marshall släpper i dag en ny hörlursmodell. Den kallas Marshall Mid A.N.C och är företagets första hörlurar med inbyggd brusreducering. Förkortningen ANC står nämligen för Active Noise Cancelling.

Mid A.N.C ser till väldigt stor del ut som Marshalls tidigare hörlurar, bland annat Marshall Monitor BT, och det är bara positivt. Jag ser inte varför Marshalls hörlurar skulle bli bättre om man designade om dem. Materialvalen är on point, precis som placeringen av knapparna. Detta gäller alltså både Monitor BT och nya Mid A.N.C.

Redan vid uppackningen bjuder Marshall Mid A.N.C på ett trevlig upplevelse. Förpackningen är väldesignad och känns ganska exklusiv. Och i lådan gömmer sig (förutom själva hörlurarna) ett snyggt fodral i vinyl och sammet, en micro-USB-kabel och en 3,5 mm hörlurskabel. Båda kablarna är riktigt snygga och typiska för just Marshall.

Marshall Mid A.N.C tillsammans med det medföljande fodralet

Spela musik via bluetooth eller kabel

Det är 2018 och alla vettiga hörlurar är trådlösa. Givetvis även denna modell. Det är lika enkelt att koppla ihop din mobil med Marshall Mid A.N.C som med vilken annan bluetooth-enhet som helst och det är faktiskt väldigt skönt att slippa ha hörlurarna sammankopplade med telefonen via en kabel. Med detta sagt är jag ändå glad att det medföljer en vanlig 3.5-milimeters hörlurskabel som man kan använda för att koppla hörlurarna till en enhet som saknar blåtandsmöjlighet. Perfekt om man även vill spara på hörlurarnas batteri.

Å andra sidan behöver man inte vara särskilt rädd för att batteriladdningen ska ta slut. Enligt Marshall ska batteriet i Mid A.N.C räcka i upp till 20 timmar om man lyssnar via Bluetooth och har brusreduceringen igång. Stänger du av brusreduceringen ska batteriet räcka i mer än 30 timmar.

Filtrerar bort mycket av bakgrundsljuden

Men var är då grejen med att ha aktiv brusreducering inbyggt i sina hörlurar? Det handlar inte om att minska bakgrundsbruset i själva musiken, istället kan Marshall Mid A.N.C reducera en stor del av bruset som omger oss i vardagen. Det kan till exempel vara bilar, byggarbeten eller fläktljud. Redan när jag tar på mig hörlurarna blir bakgrundsljuden dovare, eftersom det är en on ear-modell. Men när jag sedan slår på brusreduceringen så blir det faktiskt en avsevärd skillnad.

Plötsligt försvinner en stor del av det dova bakgrundsljudet, allt blir märkbart tystare. Bilarnas motorer slutar brumma, det enda jag hör från dem är när däcken rullar över gruset på vägarna. Det är som att man har kört allt bakgrundsljud genom ett high pass-filter. Man blir inte helt avskärmad, det går fortfarande att höra om någon pratar med dig (i alla fall om inte musiken spelas upp med för hög volym), men plötsligt kan jag fokusera på musiken på ett helt annat sätt.

I bland känns det som att även musiken förändras något när jag slår på brusreduceringen. Då är det som att vissa bastoner (och till viss del även mellanregistret) filtreras bort. Men detta är inte något som händer varje gång, för det mesta blir musiken snarare mer framträdande och tydlig när brusreduceringen filtrerar bort bakgrundsljudet.

Men du får komma ihåg att brusreduceringen påverkar batteritiden. Du ska fortfarande få ut upp till 20 timmars batteritid med den igång, men det är en rejäl minskning mot de 30+ timmar som Marshall uppger att du kan få ut med brusreduceringen avslagen. Därför rekommenderar både Marshall och jag att du slår av den funktionen när du slutar lyssna på musik. Och det gör man väldigt enkelt med en knapp nedanför höger hörlur.

Fantastisk ljudkvalitet

Under åren har jag hunnit testa ett ganska stort antal hörlursmodeller. Jag är på inget sätt en finsmakare eller särskilt kräsen när det gäller ljudkvalitet, men jag kan ändå säga att ljudet som Mid A.N.C producerar är helt fantastiskt. Särskilt med brusreduceringen påslagen är det ofta en kristallklar ljudbild som skickas rakt in i mina öron. Basen är tydlig och djup, men inte påträngande. Diskanten är klar och mellanregistret balanserar upp allt på ett mycket tillfredsställande sätt.

Bra och smidiga kontroller

Knapparna på Marshall Mid A.N.C

Jag stör mig ofta på trådlösa hörlurar som har sina kontrollknappar på ologiska ställen. Men Marshalls modeller är väldigt bra även på den fronten. På undersidan är vänster hörluren sitter en guldfärgad joystick. Den håller man inne för att starta eller stänga av hörlurarna. Ett kort tryck på knappen startar eller pausar musiken. Volymen justeras genom att trycka spaken uppåt eller neråt och genom att trycka den åt höger eller vänster kan man växla till nästa eller föregående låt.

På den högra hörluren sitter en knapp som startar eller stänger av brusreduceringen. Marshall rekommenderar att man stänger av den när man inte lyssnar på musik (för att spara batteri), så det är bra att denna knapp är lika lätt att hitta och använda.

På undersidan av höger hörlur hittar man även micro-USB-porten (som används vid laddning) och 3,5 mm-uttaget.

Specifikationer

Namn Marshall Mid A.N.C.
Hörlurstyp On-ear
Hörlurselement 40 mm dynamiska högtalare
Trådlös Ja, bluetooth
Frekvensomfång 20 Hz – 20 kHz
Batteri Upp till 20 timmar med brusreducering, annars 30+ timmar
Laddningsport micro-USB, kabel medföljer
Fjärrkontroll Ja, start/paus, volym upp/ner, låtbyte. Svara på och avsluta samtal. Brusreducering av/på
Inbyggd mikrofon Ja
Övrigt Sensitivitet: 99,3 dB SP @ 1 kHz (med A.N.C på)
98 dB SP @ 1 kHz (med A.N.C av)
Impedans: 32 Ohm
Aktiv brusreducering (A.N.C.)
Fodral medföljer

Pris och avslutande tankar

Detta är verkligen ännu en lyckad hörlursmodell från Marshall. Och i vanlig ordning kostar de därefter. Marshall Mid A.N.C har ett rekommenderat pris på 2 690 kronor. Mycket pengar för ett par hörlurar med andra ord.

Du som redan har ett par schyssta Marshallhörlurar har nog antagligen inget behov av att uppgradera till denna modell, om inte brusreducering är väldigt viktigt för dig. Men om du är på jakt efter ett par snygga trådlösa hörlurar med bra batteritid, aktiv brusreducering och fantastiskt ljud så kan jag inte rekommendera någon annan modell mer än Marshall Mid A.N.C.

Betyg

10/10

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se