Recension av Electrolux Pure i9

nov
26

Den gamla vanliga dammsugaren är helt ute, nu är det robotdammsugaren som gäller. Och det är helt fantastiskt att kunna starta en självgående dammsugare på morgonen och komma hem till en nystädad lägenhet. Electrolux har nyligen släppt sin robotdammsugare Electrolux Pure i9, som på pappret ska vara en riktigt kompetent maskin. Den guidar sig själv med hjälp av sitt ”3D vision system”, som gör att Pure i9 kan navigera effektivt och intelligent när den städar.

Kontrollera den via din telefon

Modern som Pure i9 är så kan den naturligtvis styras via telefonen. Första gången den ska användas följer man en enkel guide som kopplar upp robotdammsugaren mot hemmanätverket. Därefter kan man alltså kontrollera roboten via sin telefon, oavsett var i världen man befinner sig. Electrolux har släppt sin app till Android och iOS och appen gör sitt jobb ganska bra. Man kan döpa sin robotdammsugare (min fick naturligtvis heta Bjarne) och schemalägga städning. Via appen kan du såklart starta roboten, säga åt den att städa ett litet område ordentligt (Spot clean) och även säga åt den att åka tillbaka till sin laddningsstation.

Tyvärr har Electrolux inte lagt till någon kartfunktion i appen, vilket flera konkurrenter har. Via den kan man få en ganska bra översikt över var robotdammsugaren har varit och vilka rum den har missat. Om jag startar Pure i9 och sedan lämnar hemmet kan jag inte se var dammsugaren har städat (om inte golven är väldigt smutsiga såklart). Jag vet inte om denna funktion kan tillkomma via en uppdatering, men jag hoppas det. Och det hade varit bra om appen översattes till svenska.

Har svårt att hitta hem

Tyvärr får mitt recensionsexemplar av Electrolux Pure i9 kämpa ganska hårt när den ska ta sig tillbaka till laddningsstationen, oavsett om jag säger åt den att göra det eller om det själv väljer att åka dit för att ladda sitt batteri. Den brukar för det mesta hitta tillbaka, men det kan ta frustrerande lång tid för den och den kan åka fram och tillbaka ett par decimeter ifrån laddningsstationen utan att hitta den. Och det har hänt mig vid flera tillfällen att Pure i9 fått slut på batteri i hallen, under ett bord eller någon annanstans i min lägenhet.

Men när det faktiskt hittar till laddningsstationen så tar det ungefär två timmar för den att ladda sitt batteri tillräckligt mycket för att fortsätta sin städning. Tyvärr räcker det inte till mer än 45 minuters städning, innan det är dags att ladda igen. Det går i och för sig att förlänga städtiden genom att sätta dammsugaren i ECO-läget. Då minskas sugkraften och batteriet räcker ganska mycket längre. Och för det allra mesta är denna kraft nog för att Pure i9 ska hålla min golv fria från damm.

Navigerar intelligent – i 3D

Electrolux Pure i9 kommer med ett 3D vision-system som består av en kamera och två IR-sensorer. Med hjälp av dessa kan robotdammsugaren identifiera möbler och andra objekt och därmed navigera runt dem utan att först krocka i dem. Och detta fungerar riktigt bra för det mesta. Det är kul att kolla på Pure i9 när den tar sig runt mina möbler utan problem. Samtidigt håller den sig så pass nära dem att den får upp nästan allt smuts intill dem. Det kan man delvis tacka den lilla sidoborsten för. Den sitter framme till höger under roboten och ser till att putta in smuts under roboten, så att detta kan sugas upp.

Pure i9 kan även kartlägga rummet den befinner sig i för att städa det så effektivt som möjligt. Roboten börjar med att städa ett varv längs väggarna och åker sedan varv efter varv in mot mitten, tills den har dammsugit överallt. Om rummet den befinner sig i är stort så delar den automatiskt in det i sektioner och städar dem i omgångar.

Tyvärr känns det som att Electrolux Pure i9 kan villa bort sig efter ett tag och återkomma till en plats den redan har varit på för att städa där igen. Och samtidigt kan den helt missa att städa vissa delar av lägenheten. Jag har inte riktigt kommit underfund med när detta händer eller varför, men jag gissar att det är i samband med detta som den sedan inte hittar tillbaka till sin laddningsstation.

Gör golven riktigt rena

Hur rent blir det då när Pure i9 har kört en runda? För det mesta blir resultatet riktigt bra. Även på golv som jag tycker är rena hittar robotdammsugaren smuts att suga upp. Och den klarar av att suga i sig de mesta typerna av smuts som kan ligga på golvet. Det enda jag har sett att den misslyckats med att suga in är stora blomblad och ett popcorn. Och den kan ibland missa lite smuts som är väldigt nära lister och andra kanter. Men man behöver inte ta fram sin traditionella dammsugare alls lika ofta om man investerar i denna robot.

Ramlar inte ner för trappor

Pure i9 kan såklart identifiera trappor och liknande för att undvika att krascha ner en våning. Den kan även klättra upp för 2 cm höga trösklar, vilket robotdammsugaren klarar galant. Robotdammsugaren har även en funktion där den känner av om den är på en tjock matta och då ökar sugkraften för att få upp den smuts som kan gömma sig där. Även detta klarar dammsugaren galant.

Eftersom att Electrolux Pure i9 inte är högre än 8,5 centimeter klarar den att ta sig in under de allra flesta möblerna. Den dammsuger utan problem under min soffa, sängen och mina byråer. Jag är förvånad över var den lyckas ta sig in, särskilt som att den i princip alltid hittar tillbaka ut igen.

All smuts som sugs upp hamnar i en 0,7 liter stor dammbehållare. Det låter inte särskilt stort, men det räcker absolut till ett par städrundor. När behållaren är full tänds en ikon på robotens display. Med ett enkelt tryck på den orangea knappen på Pure i9s ovansida skjuts dammbehållaren upp, så att man kan lossa och tömma den. Behållaren har ett dammfilter som också bör rengöras med jämna mellanrum. Det är skönt att Pure i9 inte har några dammsugarpåsar, för det är faktiskt smidigare att tömma dammbehållarens innehåll i en papperskorg än att behöva byta påsar med jämna mellanrum.

Specifikationer

Namn Electrolux Pure i9 PI91-5
Mått 32,5 × 8,5 × 32,5 cm (LxHxB)
Vikt 3,32 kg
Batteri Li-Ion 14,4 V
Batteritid 45 minuter (60 minuter i ECO-läge)
Laddningstid 3 timmar
Dammbehållare 0,7 liter
Ljudnivå 75 dB
Funktioner App, schemaläggning, 3D vision, kantavkännare, klarar 20 mm höga trösklar, tvättbart filter, kan styras via telefonen eller knappar på robotens ovansida

Pris och avslutande tankar

Det finns mycket jag gillar med Electrolux Pure i9, men modellen är långt ifrån felfri. Det är jätteskönt att ha en robotdammsugare där man kan schemalägga städning via sin telefon. Jag gillar att den kan kartlägga rummet för att städa det effektivt. Och det blir väldigt rent när den dammsuger. Sidoborsten hjälper till att rengöra även längs väggar och i hörn.

Men det är inte bra att roboten åker vilse och inte alltid hittar till sin laddningsstation. Och den missar ofta delar av min lägenhet när den städar, vissa rum åker den aldrig in i. Pure i9 är dessutom ganska högljudd, den bör främst användas när man inte är hemma. Electrolux är ändå något riktigt bra på spåret med in Pure i9 och nästa generation kan bli riktigt, riktigt bra. Kanske kan vissa av ”buggarna” i denna modell också fixas med en mjukvaruuppdatering?

Electrolux Pure i9 har ett rekommenderat pris på 9 000 kronor, men går i dagsläget att hitta för strax under 7000 kronor. Och för det priset får man ändå en bra dammsugare, om än tyvärr inte helt perfekt. Jag skulle inte betala 9000 kronor för denna modell (då finns det bättre alternativ), men om du hittar den för ungefär 6500 kronor så känns den riktigt prisvärd.

Betyg

7/10

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se