Test av Urbanears Plattan 2 Bluetooth

nov
9

I dag släpper Urbanears en ny hörlursmodell. Den heter Plattan 2 Bluetooth och namnet säger egentligen allt. Det är uppföljaren till succémodellen Plattan och denna variant är helt trådlös.

Urbanears lanserar Plattan 2 Bluetooth, en produktutveckling av deras bästsäljare Plattan men med en viktig skillnad: Sladden är borttagen och hörluren utmanar branschstandarden med 30+ timmars trådlös speltid.

Jag har inte haft tillfälle att testa första generationens Plattan, men däremot Plattan ADV. Den modellen gillar jag fortfarande och jag använder dem än i dag. Men hörlurar med sladd är helt ute 2017, nu är det bluetooth som gäller. En stor fördel med att lyssna trådlöst är att hörlurarna går att ansluta till vilken telefon som helst, även om tillverkaren har tagit det modiga beslutet att plocka bort 3,5 millimeters ljudutgången.

Snygga och bekväma

Det första som slår mig när jag packar upp Plattan 2 Bluetooth är att de är riktigt snygga. Jag fick den gråa varianten, men modellen finns i flera färger. De är lagom nätta och känns välbyggda. Och de är riktigt bekväma. Jag gillar Plattan ADV, men Plattan 2 känns betydligt mjukare och sitter mycket bättre på mitt huvud. De kan användas under lång tid utan att börja skava eller irritera på något sätt. Hörlurarnas storlek går att ändra steglöst, så det är inte svårt att få dem att passa i princip alla. Dessutom går de att vika ihop när de inte används, så att de tar mindre plats.

På den högra ljuskåpan finns en ”joystick” som styr alla funktioner. Håll in den för att starta/stänga av hörlurarna. Tryck åt höger för att byta till nästa låt och vänster för att hoppa till föregående låt. Volymen ändras genom att trycka joysticken uppåt eller neråt. Först kändes denna joystick lite sladdrig, men jag har ändå aldrig råkat göra fel manöver. Och denna lösning är den bästa jag har testat hittills på trådlösa hörlurar.

Bra ljud

Även ljudet imponerar på mig. Hur bra kvalitet man får beror såklart på originallåtens kvalitet och den enhet man spelar upp musiken med, men jag har gjort som vanligt och spelat musik från Spotify i min telefon. Och det låter faktiskt riktigt bra. Något jag gillar är att man kan lyssna på riktigt låg volym utan att musiken blir platt, eller att det blir helt tyst. Och vill man dra på ordentligt så klarar Plattan 2 såklart även detta.

Den allra djupaste basen tenderar att vara lite blek, men inte på ett sådant sätt att den direkt påverkar upplevelsen. Det är en fyllig och ren ljudbild som presenteras.

Dela med dig av musiken

Tidigare Urbanearsmodeller har haft två 3,5 millimeters ljudutgångar – en för att koppla dem mot en telefon och en för att koppla ihop dem med ett annat hörlurspar för att spela upp musiken i två hörlurar samtidigt. Urbanears Plattan 2 har en ljudutgång, trots att modellen är trådlös. Detta för att man även nu kan kunna dela med sig av musiken i ett annat par hörlurar. Kul funktion, men jag har nog aldrig sett någon använda den.

Plattan 2 Bluetooth har även en micro-USB-kontakt. Den används för att ladda hörlurarna. En USB-kabel medföljer. När hörlurarna är fulladdade ska batteriet räcka för upp till 30 timmars musikuppspelning. Och det är en imponerande siffra. Under min testperiod har jag inte behövt ladda hörlurarna en enda gång, men jag har nog å andra sidan inte hunnit lyssna i 30 timmar heller.

Pris och avslutande tankar

Urbanears Plattan 2 Bluetooth släpps i dag och har ett rekommenderat pris på 999 kronor. Det är ungefär vad ett par hörlurar som dessa brukar kosta och enligt mig ett fullt rimligt pris. För pengarna får man ett par snygga och riktigt bekväma hörlurar som låter bra och har imponerande lång batteritid. Jag hittar egentligen ingenting att klaga på när det kommer till denna modell.

Betyg

9/10

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼