Vi jämför Marshall Stanmore och Roxcore Stream 1

nov
1

Under hösten har vi testat två wifi-högtalare i olika prisklasser. Först recenserades Roxcore Stream 1, en billig multiroom-högtalare som säljs för 400 kronor hos Kjell & co. Och nyligen fick vi även chansen att testa Marshall Stanmore Multi-room, som i mångt och mycket liknar Roxcore. Men Stanmore är i en helt annan prisklass, den kostar ungefär 4 500 kronor.

Så vad skiljer egentligen dessa högtalare åt? Finns det saker som kan motivera att Marshalls högtalare är tio gånger så dyr som Roxcore Stream 1? Vi börjar med att titta på de båda högtalarnas specifikationer.

Specifikationer

Namn Marshall Stanmore Multi-room
Roxcore Stream 1
Högtalartyp Trådlös WiFi-högtalare, multiroom Trådlös WiFi-högtalare, multiroom
Mått 350 x 185 x 185 mm 126 x 135 x 53 mm
Effekt 2×15 Watt, 1×50 Watt (subwoofer) 2×2 Watt, 360° högtalare
Trådlös Ja, Wifi 802.11 b/g/n/ac (2,4 och 5GHz) och Bluetooth Ja, Wifi och Bluetooth
Batteri Nej, kräver ström från vägguttag Ja, upp till 4 timmars användning
Portar 3,5 mm AUX, RCA, micro-USB micro-USB, 3,5 mm AUX
Knappar Volym, bas, diskant, ljudkälla, föregående/nästa låt, multiroomläge på/av Start/paus, volym upp/ner, låtbyte. Sex snabbknappar för webbradio
Kräver Spotify premium Ja, om musiken ska spela upp via Spotify Connect (WiFi) Ja, om den ska spela upp Spotify via WiFi
Övrigt Stöd för Spotify Connect, Chromecast, Airplay. Multiroom, kan kopplas ihop med andra högtalare i samma serie. Finns i två färger 360 graders högtalare. Stöd för Spotify Connect, Tidal och Tunein. Högtalarna kan seriekopplas eller grupperas. Kan spela upp webbradiokanaler. Finns i svart och vitt

Olika mått och högtalarelement

Det som tydligt skiljer sig är måtten på högtalarna. Roxcore Stream 1 är en liten och smidig högtalare som mäter 12,6 x 13,5 cm (bxh). Marshall Stanmore Multi-room är hela 35 x 18,5 cm stor. Men i och med detta har denna modell plats för fler och betydligt kraftfullare högtalarelement. Stream 1 har 2 st högtalare på 2 Watt. Stanmore kommer laddad med två högtalare på 15 Watt, plus en subwoofer på hela 50 watt. Med andra ord går det att få ut bra mycket högre ljud ur Stanmore. Och eftersom att Stanmore har en bashögtalare blir det även ett betydligt fylligare ljud.

Just ljudbilden är egentligen det som är den stora skillnaden mellan Stream 1 och Stanmore Multi-room. Även om Stream 1 har ett helt okej ljud så är det lite platt, framför allt sett till bastonerna. Detta märks ännu tydligare när Stream 1 jämförs med Stanmores fylligt ljudbild. Marshall har lagt till reglage för att ställa in bastoner och diskant, vilket är schysst och visar hur fylligt ljud det går att få.

Bara Roxcore är helt trådlös

Roxcore Stream 1 har faktiskt en funktion som Stanmore Mulit-room saknar, nämligen ett inbyggt batteri. Stream 1 är alltså helt trådlös, vilket gör att högtalaren kan placeras i princip var som helst och spela musik i upp till fyra timmar. Att denna möjlighet saknas i Stanmore beror sannolikt på att den har en mycket högre strömförbrukning och därför skulle behöva ha ett allt för stort batteri.

Något som inte visas i specifikationerna är materialvalen. Och även om Roxcore Stream 1 är en väldesignad högtalare så känns den betydligt plastigare och billigare än Marshall Stanmore. Stanmore är nämligen otroligt väldesignad och känns påkostad. Designen andas verkligen Marshall och högtalaren ser ut som en förkrympt gitarrförstärkare. Vilket jag älskar.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se