Dags att expandera? 5 tips för husbygge

nov
1

Om du funderar på att bygga nytt hus finns det ett par saker du bör tänka på innan du sätter igång med ditt projekt. Det finns såklart tusen och en detaljer man borde hålla i huvudet, men den första och troligtvis största frågan är vilket material man vill bygga med. Huvudkandidaterna här är sten och trä, vilka båda har sina respektive för- och nackdelar.

Kostnad

Den första detaljen folk brukar undra över i stora projekt är hur mycket allt kommer kosta. Detta är såklart förståeligt, för vad är vitsen med ett nytt hus om man inte har råd att bo i det efteråt? Överlag är trä billigare, särskilt här uppe i Sverige där vi har så mycket skog. Det är något utav en egenhet för oss nordbor då det i resten av Europa är vanligare med sten.

Hållbarhet

Nu vill man såklart inte spendera tid och pengar på något som inte håller mer än i några år. I denna kategori vinner stenhus av ganska uppenbara skäl. Stenhus med betongelement kräver betydligt mindre underhåll än sina motsvarigheter i trä. Även murade och putsade fasader kan såklart få sprickor, även om problemen oftast sker mer sällan än motsvarigheterna i trähus. Väggar med betongelement är dock nästan helt immuna mot både väder och vind och överglänser alltså både tidigare former av stenhus såväl som trä.

Isolering

Vi är ganska måna om att komma in i värmen under det kalla vinterhalvåret, så det finns en viss vikt i att ha ett hus med god isolering. I ett stenhus kräver isolering ganska mycket extrajobb då alla material utom Ytong por kräver att man bygger isoleringsskikt i andra material. I gengäld är det lättare att få en jämn värmespridning i hela byggnaden. I trähus är detta svårare då det är så många olika material och skarvar, vilket lätt leder till luftdrag och liknande. Detta kräver i sin tur mer isoleringsjobb för att få samma resultat som i en stenbyggnad. Trähus har också den uppenbara nackdelen att de kan ruttna, vilket är lätt hänt om isoleringen inte genomförs korrekt.

Fukt

Spinner man vidare på den punkten kommer man in på fukt. I korta drag är det lättare att hantera fukt i stenhus under konstruktionen. Till skillnad från trähus behövs det inget extra jobb för att fuktisolera badrum när byggnaden är i betong. Här i blåsiga Sverige har vi även ytterligare ett problem med trähus, framför allt i de större varianterna: trä rör sig. Mer specifikt så påverkar vind trähus avsevärt mycket mer än sina diton i betong. Varför är detta ett problem? Utöver irriterande knakande så kan man inte ha saker som kakel i ett utsatt trähus dä detta kommer spricka upp. Rörelserna är kanske inte nog för att du som boende ska märka det, men icke flexibla material som marmor kommer sakta men säkert nötas ned när väggarna de är fästa på böjer sig fram och tillbaka.

Enkelhet

Vill du inte oroa dig för överdrivna komplikationer har båda materialen fördelar. Betonghus kräver mindre förkunskaper då du praktiskt taget bara sätter ihop stora, husformade pusselbitar och fyller redan markerade områden med betong. Det tar generellt längre att bygga, men mindre saker kan gå fel.

Trähus har istället fördelen att det finns mycket som redan är färdigbyggt. På vissa ställen kan hela fasader köpas och allt du behöver göra är att skruva ihop det. Det går som ovan nämnt dessutom snabbare. Du behöver dock vara mycket mer noggrann med mått och vinklar då det är fler lösa delar att arbeta med.

Av

Denna artikel är skriven av en gästskribent. Eventuella åsikter är inte kopplade till Hypeline.

Kontakt: gast@hypeline.se

Annons ▼